Как да проверим дали яйцата са пресни само за 3 секунди

Научете се да разчитате юлианска дата, за да знаете кога са опаковани и до кога могат да се продават в супермаркета
Как да проверим дали яйцата са пресни само за 3 секунди

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Няма нищо по-добро от това да се насладите на прясно яйце със закуската или вечерята. Благодарение на множеството си предимства, яйцата се считат за здравословна храна, която трябва да бъде включвана често в хранителния режим.

И докато те могат да изтраят в хладилника дълго време, няма нищо по-добро от това да ги купите пресни и да ги консумирате веднага, за да извлечете максимална полза.

Най-пресните и висококачествени яйца, с които да се сдобиете, без съмнение, са купените от ферма. Въпреки, че са лесно достъпни във всеки хранителен магазин, те обикновено не са толкова пресни, колкото изглеждат. Като част от търговската индустрия те се подлагат на специфични процеси за удължаване на тяхната свежест, така че да издържат по-дълго време по рафтовете.

Някои яйца, например, се подлагат на частично замразяване и хладилно съхранение в продължение на седмици, преди да се доставят в магазините и супермаркетите.

По-старите яйца са годни за консумация, но нямат същия приятен вкус като пресните. Когато ги готвите, се оказва, че не са толкова вкусни, колкото сте се надявали. Но как да разберем дали са пресни или не?

Юлианската дата

Яйцата

Яйчната индустрия в САЩ, както и в други страни,  изисква картонените опаковки за яйца да съдържат печатна поредица от числа, варираща от 000 до 365. Този номер е известен като юлианска дата и показва кога яйцата са били почистени и поставени в картонената опаковка. Ако една картонена кутия има номер 000, например, това означава, че яйцата са пакетирани на 1 януари. Ако тя има номер 213, това означава, че са опаковани на 2 август.

Тази дата е придружена от друга дата, която показва крайния срок за продажба на опаковката. Картонена кутия с яйца носеща номера 015 и датата 2/28 означава, че яйцата са пакетирани на 15 януари и могат да се продават до 28 февруари, или, месец и половина по-късно.

Кой би искал да си купи яйца, които са на възраст над шест седмици, когато може да си набави и пресни такива? Със сигурност, никой.

Тест за потъване, с който да проверите колко прясно е яйцето

Възможно е не винаги да имате достъп до опаковката на яйцата. Съществува един алтернативен метод, който ще покаже колко прясно е яйцето, което започвате да консумирате.

Тестът представлява внимателно поставяне на яйцето в чаша вода. Ако е прясно, то ще потъне и ще остане на дъното на чашата.

Колкото повече остаряват яйцата, толкова повече те започват да плуват във водата. Това е така, защото с времето яйцето губи течността си през порите на черупката, което води до намаляване на теглото и увеличаване на въздуха вътре в него.

Защо е толкова важно да се ядат яйцата пресни?

Защо е важно яйцата да са пресни

Също както при всяка храна, колкото по пресни са яйцата,  толкова е по-добър е вкусът им и хранителното им съдържание. Много хора обаче не знаят дали това е така, когато си ги купуват. На пръв поглед може да изглеждат много свежи, благодарение на процеса за съхранение, през който са преминали.  Например, това че са стояли на ниска температура.

Когато вече се сготвят у дома и осъзнаете, че нямат същия цвят и аромат като на прясното яйце, резултатът е по-очевиден. Пресните яйца винаги имат по-приятен вкус и по-тъмен цвят на жълтъка, а белтъка се отделя лесно от него.

В яйцата има разтворена въглеродна киселина, която се съдържа и в белтъка, и в жълтъка. С течение на времето, киселината се отделя през порите на черупката, което кара рН да се увеличава и с това предизвиква някои ефекти, като:

  • Загуба на консистенция.
  • Жълтък, който не се намира вече в центъра.
  • Белтъкът става по-мътен и губи цвета си с течение на времето.

Трябва ли да се мият яйцата?

Не е добра идея да миете яйцата, защото това може да отслаби или да повреди черупката, която всъщност представлява тяхната защитна бариера от микроорганизми. Когато миете яйца, кутикула отслабва. Това е частта, която е прикрепена към черупката и го предпазва от проникване на бактерии. Миенето на яйцата увеличава риска от инфекция.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.