3 идеи за бърза и здравословна вечеря

· 23.04.2019
Възможно ли е да се храним здравословно и вкусно след дълъг работен ден? Отговорът е „да“. И не е нужно да отнема много време.

Независимо дали причината е в умората или в това, че бързаме, вечер се храним на бързо, с не много питателни и богати на калории ястия. За да променим тази тенденция, в тази статия ще споделим с вас 3 идеи за бърза и здравословна вечеря.

Идеи за бърза и здравословна вечеря

1. За бърза и здравословна вечеря: експресно пиле с бъркани зеленчуци

За бърза и здравословна вечеря: експресно пиле със зеленчуци

Това е една здравословна рецепта за бързо, леко и евтино ястие.  Определено, е една от най-добрите идеи за бърза и здравословна вечеря. Ние използваме пилешко месо, рецептата може да се направи с всяко месо и зеленчуци по ваш избор.

Можете също така да приготвите вегетарианско ястие по тази рецепта, например с парчета тофу. Освен това, можете да добавите слънчогледови и сусамени семки, за да има повече хранителни вещества. Така ястието ще има и привлекателна, хрупкава текстура.

Съставки

  • 2 скилидки чесън
  • 2 стръка зелен лук, нарязан
  • 1 чаша кафяв ориз (200 г)
  • пилешки гърди (250 г)
  • 2 моркова (нарязани на тънки парчета)
  • 3 супени лъжици соев сос (60 г)
  • 2 супени лъжици зехтин (30 г)
  • 1 жълта чушка (нарязана на тънки ивици)
  • 1 червена чушка (нарязана на тънки ивици)
  • Броколи (или карфиол), колкото искате
  • Слънчогледови или сусамени семки, колкото искате

Начин на приготвяне

  • В широк тиган (или уок) сложете зехтина и оставете да се нагрее.
  • След това, добавете чесъна, пресния зелен лук и чушките, и оставете да се запържат леко за няколко минути. Добавете парчетата пиле и ги запържете, докато побелеят.
  • След това добавете броколите, морковите и соевия сос. Оставете на котлона, на средна температура, за няколко минути, докато зеленчуците омекнат.
  • В друг тиган, сварете кафявия ориз с малко зехтин и достатъчно вода.

Начинът на сервиране на това ястие зависи от вашия вкус. Сготвеният ориз може да се смеси с пилето и зеленчуците и да се сервира със семената отгоре. Можете също така да ги сервирате поотделно, като оризът е гарнитура.

Вижте също: Кой е най-добрият начин за консумация на ориза?

2. За бърза и здравословна вечеря: пълнозърнеста паста с песто и чери домати

За бърза и здравословна вечеря: пълнозърнеста паста в чиния, със зеленчуци

В момента, пастата има известна лоша репутация в диетите за отслабване, защото е въглехидрат. Макар да е вярно, че трябва да консумираме тестени изделия в умерени количеста, все пак няма нужда да преувеличаваме.

Обаче, въглехидратите са основен източник на енергия за нашето тяло. В тази рецепта ние използваме пълнозърнеста паста, а съдържащите се в нея фибри подпомагат храносмилането.

Съставки

  • 75 г пълнозърнеста паста, за една порция
  • Чери домати, колкото искате (можете също да използвате обикновени домати или изсушени домати)

За соса песто:

  • Орехи или бадеми (5 – 7 ядки)
  • Свеж босилек (10 до 15 листа)
  • Лимонов сок (1 чаена лъжичка)
  • Зехтин (4 супени лъжици)
  • Чесън (1/2 скилидка)
  • Сол на вкус

Начин на приготвяне

Ние избрахме да направим домашен песто сос, но можете да си го купите готов от супермаркета. Поставете всички съставки за соса в купа и ги смесете с миксер. Оставете настрани.

Загрейте водата до кипване в тенджера и добавете пълнозърнестата паста. След това измийте добре чери доматите (или какъвто и да е вид домати, които сте избрали) и ги оставете да изсъхнат.

Когато пастата е почти сварена, бързо задушете доматите със зехтина, на силен огън в тенджера или тиган.

След това изцедете пастата, добавете я в тигана с доматите и накрая добавете соса песто. Махнете от котлона незабавно (за да избегнете изгарянето на соса). Сервирайте с настъргано сирене отгоре.

Вижте също: Антиоксидантен, противораков домашен доматен сос

3. За бърза и здравословна вечеря: филе от сьомга с лимон

Филе от сьомга с гъби и лимон

Това е една от най-вкусните, практични и атрактивно представени здравословни идеи за бърза вечеря. Това ястие е идеално, когато имате гости или просто искате да се поглезите.

Съставки

  • Лимонови кори
  • Сол и пипер на вкус
  • 1 или 2 филета от сьомга, за една порция
  • Сок от 1/2 лимон (на филе от сьомга)
  • Гарнитура по ваш избор (картофено пюре или пюре от тиква, кафяв ориз, пълнозърнеста паста, салата и др.)

Начин на приготвяне

  • Първо, проверете дали филетата от сьомга нямат кости.
  • След това, отделете по едно правоъгълно парче от алуминиево фолио за всяко филе.
  • Вземете тава за печене, покрийте я с фолиото и поставете филетата отгоре.
  • За да подправите сьомгата, добавете сол и пипер на вкус. След това изстискайте половин лимон върху всяко филе.
  • Сложете във фурната на 180 градуса, докато сьомгата се изпече добре.
  • Междувременно, пригответе гарнитурата, която сте си избрали.
  • Преди да сервирате, добавете лимонови кори върху всяко филе, за да ухае на лимон ястието.