3 чаши кафе на ден: здравословно ли е?
Много са научните изследвания, които потвърждават, че умерената консумация на кафе ежедневно е от полза за здравето на човека. Въпреки това не са малко хората, които избягват да го пият, тъй като вярват, че кофеинът в съдържанието на най-популярната напитка в цял свят е вреден. Добрата новина е, че все повече изследвания сочат точно обратното. Ново проучване за пореден път потвърждава, че консумацията на кафе всъщност е здравословна.
Част от изследванията на учените показват, че кафето оказва положителен ефект при превенция и лечение на различни здравословни проблеми, сред които диабет, Алцхаймер и Паркинсон.
Нови тестове разкриват все повече информация за положителното въздействие на кафето и дават нови основания да посегнем към топлата напитка. Проучване, направено от учени в Мериленд, бе публикувано наскоро в сп. Hepatology. Според резултатите от него консумацията на кафе повлиява благоприятно здравето на черния дроб.
За да проведат изследването си, учените използват събрана информация от проведена национална анкета в периода 1999-2010 г. Те избират 27 793 участника на възраст 20 години и нагоре. Доброволците попълват анкетна карта, в която присъстват въпроси, касаещи навиците им, свързани с пиенето на кафе. Учените тестват кръвта на доброволците, измерват различни показатели и проследяват функциите на черния дроб.
Целта на проучването била да се провери здравословното състояние на участниците, включително работата на важен орган като черния дроб. Оказало се, че хората, които пиели по 3 чаши кафе (и повече) на ден, се характеризирали с по-ниско ниво на чернодробния ензим, сравнено с другите участници, които не го консумирали.
Според учените другите съставки на кафето, освен споменатият кофеин, стимулират чернодробните функции. Те поддържат този орган здрав, когато консумацията на кафе е умерена.
Понижете риска от затлъстял черен дроб и фиброза чрез кафе
Вижте още: Ползи от пиенето на кафе на закуска
Вижте констатациите от друго проучване, също публикувано на страниците на списание Hepatology. Според него консумацията на кафе значително понижава риска от натрупването на съединителна тъкан в черния дроб (фиброза). Изследването е проведено с пациенти, които страдат от затлъстял черен дроб, въпреки че не консумират алкохол.
Проучванията показват, че кофеинът може да понижи натрупването на съединителна тъкан в случаи на хронични чернодробни болести, като фиброзата.
За да осъществят изследването, учените решават да интервюират 306 души. Те им задават въпроси, свързани с консумацията на кофеин. След това разделят анкетираните на групи:
- пациенти със симптоми на фиброза при ултразвук (контролна група)
- пациенти със стеатоза
- пациенти с неалкохолен стеатохепатит (NASH) в стадии 0-1 и 2-4
Пациентите със стеатоза, които консумирали кафе, показали значителна разлика в сравнение с пациентите с NASH стадий 0-1.
Консумацията на кафе била най-висока при хората с неалкохолен стеатохепатит стадий 0-1. 58% от тях заявили, че консумират редовно кафе. 36% от пациентите в стадий 2-4 консумирали ежедневно кофеиновата напитка.
Според учените, за да се определи колко точно кафе е препоръчително да се пие с цел здравословна полза, е необходимо да се направят още изследвания.
Ползите от умерена консумация на кафе
Прочетете и това: Кога е най-подходящото време за първата чаша кафе
През последните години здравословните ползи от консумацията на кафе стават все по-видими, независимо че дълго време битуваше мита “кафето е вредно”.
- Скорошни изследвания показват, че консумацията на кафе може да предпази срещу развитието на сериозно заболяване като диабета, а също така и срещу видове рак, свързани със затлъстяване, естроген и инсулин, например рак на ендометриума.
- Поради съдържанието на антиоксиданти в него, консумацията му се свързва с предпазването от заболявания на черния дроб и рак на пикочния мехур.
- Кафето понижава риска от развитието на цироза.
- Понижава риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания, поради съдържанието на флавоноиди.
- Препоръчва срещу главоболие и различни типове мигрена.
- Консумацията на кафе се асоциира с понижен риск от образуване на жлъчни камъни и други проблеми с жлъчния мехур.
- Стимулира секрецията на стомашен сок, подобрява производството на жлъчка и осигурява по-добро храносмилане.
- Многобройни проучвания показват, че хората, които консумират по 3 чаши кафе на ден, са изложени до 50% по-малко на риск от развитие на проблеми с когнитивните умения.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Tunnicliffe, J. M., & Shearer, J. (2008). Coffee, glucose homeostasis, and insulin resistance: physiological mechanisms and mediators. Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism. https://doi.org/10.1139/H08-123
- Esteves Vieira, L. G., Andrade, A. C., Colombo, C. A., De Araújo Moraes, A. H., Metha, Â., De Oliveira, A. C., … Guimarães Pereira, G. A. (2006). Brazilian coffee genome project: An EST-based genomic resource. Brazilian Journal of Plant Physiology. https://doi.org/10.1590/S1677-04202006000100008
- Ranheim, T., & Halvorsen, B. (2005). Coffee consumption and human health – Beneficial or detrimental? – Mechanisms for effects of coffee consumption on different risk factors for cardiovascular disease and type 2 diabetes mellitus. Molecular Nutrition and Food Research. https://doi.org/10.1002/mnfr.200400109
- Institute for Scientific Information on Coffee. (2016). Coffee & Health. Www.Coffeeandhealth.Org.