2 рецепти за пиле с кока кола

06.11.2019

Не се колебайте и опитайте тези лесни рецепти за пиле с кока кола. Ще ви кажем какви продукти ще ви бъдат необходими и ще ви представим рецептите стъпка по стъпка.

Рецептите за приготвяне на пиле с кока кола предизвикаха любопитството на хората, използващи интернет, по цял свят. Това вкусно ястие съчетава сладостта на колата с крехкостта на пилешкото в един уникален вкус. Приготвянето на пиле е лесно и достъпно за всеки, тъй като необходимите продукти не са скъпи.

Защо пилешкото месо е ценна част от менюто ниПригответе лесно пиле с кока кола.

Пилешкото месо е един от най-консумираните продукти по цял свят. Освен, че не съдържа много калории, това месо е богато на минерали като желязо, калций, натрий, калий, магнезий, фосфор и цинк. Освен това съдържа и фолиева киселина, както и витамини A, E, K и B комплекс.

Пилешкото е едно от най-препоръчваните меса, тъй като съдържа хранителни вещества и протеини, необходими на организма ни. Не е богато на мазнини (когато се консумира без кожата) и е идеална за хапване от цялото семейство.

Нежният вкус и текстура предлагат безброй начини за приготвяне. Можете да го опечете, приготвите на барбекю, да го гриловате, сотирате, задушите и т.н.

Освен това е много лесно да го подправите, тъй като почти всички подправки са подходящи за използване, а ако искате просто леко да го овкусите заложете на сол и лимонов сок. Когато поднасяте пиле  с кола кока можете да съчетаете ястието с различни видове салата, задушени зеленчуци, ориз, печени картофи и картофено пюре.

Прочетете и: Четири вкусни рецепти за салата с нахут

Задушено пиле с гъби и сос от кока колаМодерни рецепта за пилешко с гъби

Необходими продукти

  • 2 скилидки чесън
  • 1/2 праз (40 г)
  • 1 литър кола
  • Сол и пипер (на вкус)
  • 10 пресни гъби
  • 6 пилешки бутчета (1 кг)
  • 1 средно голям лук (220 г)
  • 2 средно големи моркова (40 г)
  • 1/4 чаша сухо бяло вино (150 мл)
  • 1/4 чаша зеленчуков бульон (150 мл)
  • 4 супени лъжици зехтин
  • 2 супени лъжици доматен сос

Начин на приготвяне

  • Първо почистете пилешкото месо от кожата. След това го задушете в тиган с 2 супени лъжици зехтин и добавете сол на вкус.
  • Когато месото стане златисто, добавете бялото вино и го оставете да се изпари. Дръпнете настрана пилешките бутчета настрани.
  • Нарежете лука, праза и скилидките чесън. Нарежете гъбите на четири равни части, а морковите на резенчета.
  • Вземете подходящ тиган и сотирайте гъбите, лука, праза и чесъна с две лъжици зехтин.
  • Когато гъбите станат кафяви, добавете морковите и пилешките бутчета заедно с малко сол и черен пипер.
  • Прибавете доматения сос, бульона и колата и оставете ястието да поври за 25 минути.
  • След 25 минути махнете капака на съда и го оставете да поври още 10 минути, за да се сгъсти.
  • Можете да поднесете ястието с кафяв ориз, печени картофи, картофено пюре или гарнитура по ваш избор.

Препоръчваме ви да прочетете и: 4 рецепти с броколи за лека вечеря

Бързо пиле с кока кола

Това е бързият вариант на класическата рецепта за пиле с кока кола. Ястието е лесно и вкусно, идеално за тези, които не искат да прекарват часове в кухнята.

Необходими продукти

  • 1 кутийка кола (330 мл)
  • 2 средно големи лука (400 г)
  • 1/2 чаша доматено пюре
  • 1 зеленчуков бульон
  • Сол и черен пипер (на вкус)
  • 2 супени лъжици зехтин (за сотиране)
  • 1 нарязано пиле (600 гр)

Начин на приготвяне

  • Ако не сте си купили готово нарязано пиле, трябва да го нарежете на хапки с еднаква големина. Опитайте се да не надребнявате костите.
  • На друга чиста дъска за рязане нарежете на ситно лука, а домата – на парчета със средна големина.
  • Вземете тиган с подходяща големина и сотирайте лука и доматения сос със зехтина.
  • Докато всичко се запържва, прибавете зеленчуковия бульон и доматеното пюре. Разбъркайте добре, за да се разтвори бульона.
  • Прибавете пилешкото, солта и черния пипер. Отново разбъркайте.
  • Добавете колата и сложете капака на съда, за да може месото да поеме аромата и да стане крехко.
  • След 15 минути вдигнете капака и продължете да готвите ястието, докато бульона се сгъсти.
  • След още 10 минути спрете котлона и изчакайте още 5 минути, преди да сервирате ястието.
  • Поднесете ястието. Да ви е сладко!