12 храни, които най-добре засищат глада

Половин авокадо на закуска ще ви държи сити до следобед
12 храни, които най-добре засищат глада

Написано от Ekhiñe Graell

Последна актуализация: 26 август, 2022

Хвърлете поглед на тези 12 скъпоценни продукта, които перфектно засищат глада ви.

Чувството за глад е сред основните причини за провалите на диетите. Когато искате да отслабнете, един от начините е да намалите размера на порциите. Именно в тези случаи е много важно да съумеете да подберете онези храни, които ще ви заситят за по-дълго време.

Не подценявайте глада си. Направите ли го, шансът на следващото хранене да посегнете към някоя допълнителна калория е в кърпа вързан. За да разрешим този проблем, приготвили сме ви 12 продукта, които засищат глада най-добре.

Ябълки

Хапнете една ябълка около 30 минути преди хранене. Фибрите и водното съдържание в плода са способни да ви заситят. С усещането за пълен корем би трябвало да консумирате по-малко количество по време на храненето.

Авокадо

авокадото е сред храните, които засищат глада

Изяжте половин авокадо на закуска. По този начин апетитът ви няма да се разпали мощно чак до следобеда, сочи проучване, публикувано в списание „Хранене”. Жените, които са изградили навика да ядат авокадо на закуска, се чувстват по-заситени през деня и с над 20% по-вероятно да не преядат.

Боб и леща – перфектните храни, които засищат глада

Бобовите култури, сред които бобът и лещата, са суперхрани. Богати са на протеини, фибри и антиоксиданти, съдържат и ценни вещества като витамините от група В и желязо. Колкото повече бобови култури хапвате, толкова по-добре контролирате апетита (и глада) си.

Скорошно проучване, публикувано в списание „Затлъстяване” сочи, че хората, които редовно консумират бобови храни, се чувстват с 31 % по-заситени след това.

Супа

супата е сред храните, които засищат глада

Друго изследване сочи, че хората, които консумират храна, бедна на калории, но в съчетание с бульон, намаляват до 20% приема на калории. Супите са идеална възможност да установите контрол върху апетита си. Те заемат място в стомаха и перфектно засищат глада ви, и то с цената на значително по-малко калории.

Кисели краставички

Краставиците и киселите краставички са обект на изследване в скорошно проучване, направено от Научната академия в Ню Йорк. Учените се опитвали да установят връзка между червата и мозъка. Според заключенията им ферментиралите храни действат като антибиотици и подобряват съществено храносмилането.

Някои експерти вярват, че пробиотиците могат да намалят апетита и да подпомогнат процеса на отслабване. Тази теория обаче все още не е напълно доказана.

Люти чушки

лютите чушки са сред храните, които засищат глада

Капсаицинът в лютите чушки стимулира метаболизма. Скорошно проучване на университет в Маастрихт сочи, че пикантните храни притежават способността да контролират апетита. Изследването, което беше публикувано в списание „Апетит” сочи, че ако прибавяме ¼ чаена лъжица лют пипер към всяко хранене, ще се чувстваме по-сити. Сред положителните ефекти е и отсъствието на глада след вечеря – а вие знаете колко нездравословно е храненето късно вечер!

Черен шоколад

Ако обичате да похапвате сладко, ваш съюзник става черният шоколад. Той намалява кръвното налягане и ефективно защитава сърцето и мозъка. Освен това черният шоколад е по-засищащ в сравнение с млечния.

Яйца

яйцата засищат глада

Стартирането на деня със закуска с яйца може да е чудесен начин да не усетите глад чак до обяд. Изследване на университета в Мисури, Колумбия сочи, че закуска, съдържаща 300 калории, от които 30-39 гр. са протеини, понижава чувството за глад в периода до обяда. Сред изводите от изследването четем още, че богатата на протеини закуска ни кара да ядем по-малко през целия ден.

Препоръчваме ви да прочетете и: Защо трябва да ядете често яйца

Ядки

Ядките и сушените плодове са друга храна, която е ваш съюзник, когато искате да отслабнете. Английско проучване подлага затлъстели жени на интересен експеримент. Те смесват три супени лъжици фъстъчено масло с крем от пшеница и портокалов сок. Тази закуска им дава чувство за ситост в продължение на 12 часа. Защо? Защото ядките са така „програмирани” от природата, че потискат апетита, освен това са богати на здравословни мазнини, протеини и фибри.

Овесена каша

Овесеното брашно ще ви засити, сочи проучване на Колеж по хранене в САЩ. На тестова група била сервирана зърнена закуска с общо 250 калории или овесени ядки с мляко с общо 113 калории. Тези, които консумирали овесените ядки, показали по-добри резултати, когато “измерили” ситостта им. Защо? Овесеното брашно е богато на фибри и протеини, освен това съдържа много бета-глюкоза – захари, които обясняват по-засищащите и здравословни свойства на продукта.

Вода

водата е сред храните, които засищат глада

Пиенето на вода прогонва апетита. Защо? Защото симптомите на глада са изключително сходни с тези на жаждата. Ако се чувствате гладни, препоръчваме ви, преди да посегнете към сандвич или бисквита, да изпиете чаша вода. Изчакайте 10 минути. Ако гладът не е отминал, значи наистина е време да хапнете.

Айрян

Протеинът в айряна е сред най-засищащите. Според проучване на списание „Апетит” хората, които пият айрян, са с 18 % по-малко от тези, които залагат на газирани напитки.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Tremblay A, Bellisle F, “Nutrients, satiety, and control of energy intake”, Appl Physiol Nutr Metab. 2015 Oct;40(10):971-9.
  • Frank Rowland Dunshea et al. “Dairy proteins and the control of satiety and obesity”, Australian Journal of Experimental Agriculture 47(9)
  • Rebello CJ et al. “Instant Oatmeal Increases Satiety and Reduces Energy Intake Compared to a Ready-to-Eat Oat-Based Breakfast Cereal: A Randomized Crossover Trial”, J Am Coll Nutr. 2016;35(1):41-9.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.