12 храни, които най-добре засищат глада

21 Юли, 2019
Половин авокадо на закуска ще ви държи сити до следобед

Хвърлете поглед на тези 12 скъпоценни продукта, които перфектно засищат глада ви.

Чувството за глад е сред основните причини за провалите на диетите. Когато искате да отслабнете, един от начините е да намалите размера на порциите. Именно в тези случаи е много важно да съумеете да подберете онези храни, които ще ви заситят за по-дълго време.

Не подценявайте глада си. Направите ли го, шансът на следващото хранене да посегнете към някоя допълнителна калория е в кърпа вързан. За да разрешим този проблем, приготвили сме ви 12 продукта, които засищат глада най-добре.

Ябълки

Хапнете една ябълка около 30 минути преди хранене. Фибрите и водното съдържание в плода са способни да ви заситят. С усещането за пълен корем би трябвало да консумирате по-малко количество по време на храненето.

Авокадо

авокадото е сред храните, които засищат глада

Изяжте половин авокадо на закуска. По този начин апетитът ви няма да се разпали мощно чак до следобеда, сочи проучване, публикувано в списание „Хранене”. Жените, които са изградили навика да ядат авокадо на закуска, се чувстват по-заситени през деня и с над 20% по-вероятно да не преядат.

Боб и леща – перфектните храни, които засищат глада

Бобовите култури, сред които бобът и лещата, са суперхрани. Богати са на протеини, фибри и антиоксиданти, съдържат и ценни вещества като витамините от група В и желязо. Колкото повече бобови култури хапвате, толкова по-добре контролирате апетита (и глада) си.

Скорошно проучване, публикувано в списание „Затлъстяване” сочи, че хората, които редовно консумират бобови храни, се чувстват с 31 % по-заситени след това.

Супа

супата е сред храните, които засищат глада

Друго изследване сочи, че хората, които консумират храна, бедна на калории, но в съчетание с бульон, намаляват до 20% приема на калории. Супите са идеална възможност да установите контрол върху апетита си. Те заемат място в стомаха и перфектно засищат глада ви, и то с цената на значително по-малко калории.

Прочетете и: 5 вкусни, изгарящи мазнините супи

Кисели краставички

Краставиците и киселите краставички са обект на изследване в скорошно проучване, направено от Научната академия в Ню Йорк. Учените се опитвали да установят връзка между червата и мозъка. Според заключенията им ферментиралите храни действат като антибиотици и подобряват съществено храносмилането.

Някои експерти вярват, че пробиотиците могат да намалят апетита и да подпомогнат процеса на отслабване. Тази теория обаче все още не е напълно доказана.

Люти чушки

лютите чушки са сред храните, които засищат глада

Капсаицинът в лютите чушки стимулира метаболизма. Скорошно проучване на университет в Маастрихт сочи, че пикантните храни притежават способността да контролират апетита. Изследването, което беше публикувано в списание „Апетит” сочи, че ако прибавяме ¼ чаена лъжица лют пипер към всяко хранене, ще се чувстваме по-сити. Сред положителните ефекти е и отсъствието на глада след вечеря – а вие знаете колко нездравословно е храненето късно вечер!

Черен шоколад

Ако обичате да похапвате сладко, ваш съюзник става черният шоколад. Той намалява кръвното налягане и ефективно защитава сърцето и мозъка. Освен това черният шоколад е по-засищащ в сравнение с млечния.

Яйца

яйцата засищат глада

Стартирането на деня със закуска с яйца може да е чудесен начин да не усетите глад чак до обяд. Изследване на университета в Мисури, Колумбия сочи, че закуска, съдържаща 300 калории, от които 30-39 гр. са протеини, понижава чувството за глад в периода до обяда. Сред изводите от изследването четем още, че богатата на протеини закуска ни кара да ядем по-малко през целия ден.

Препоръчваме ви да прочетете и: Защо трябва да ядете често яйца

Ядки

Ядките и сушените плодове са друга храна, която е ваш съюзник, когато искате да отслабнете. Английско проучване подлага затлъстели жени на интересен експеримент. Те смесват три супени лъжици фъстъчено масло с крем от пшеница и портокалов сок. Тази закуска им дава чувство за ситост в продължение на 12 часа. Защо? Защото ядките са така „програмирани” от природата, че потискат апетита, освен това са богати на здравословни мазнини, протеини и фибри.

Овесена каша

Овесеното брашно ще ви засити, сочи проучване на Колеж по хранене в САЩ. На тестова група била сервирана зърнена закуска с общо 250 калории или овесени ядки с мляко с общо 113 калории. Тези, които консумирали овесените ядки, показали по-добри резултати, когато “измерили” ситостта им. Защо? Овесеното брашно е богато на фибри и протеини, освен това съдържа много бета-глюкоза – захари, които обясняват по-засищащите и здравословни свойства на продукта.

Вода

водата е сред храните, които засищат глада

Пиенето на вода прогонва апетита. Защо? Защото симптомите на глада са изключително сходни с тези на жаждата. Ако се чувствате гладни, препоръчваме ви, преди да посегнете към сандвич или бисквита, да изпиете чаша вода. Изчакайте 10 минути. Ако гладът не е отминал, значи наистина е време да хапнете.

Айрян

Протеинът в айряна е сред най-засищащите. Според проучване на списание „Апетит” хората, които пият айрян, са с 18 % по-малко от тези, които залагат на газирани напитки.

  • Tremblay A, Bellisle F, “Nutrients, satiety, and control of energy intake”, Appl Physiol Nutr Metab. 2015 Oct;40(10):971-9.
  • Frank Rowland Dunshea et al. “Dairy proteins and the control of satiety and obesity”, Australian Journal of Experimental Agriculture 47(9)
  • Rebello CJ et al. “Instant Oatmeal Increases Satiety and Reduces Energy Intake Compared to a Ready-to-Eat Oat-Based Breakfast Cereal: A Randomized Crossover Trial”, J Am Coll Nutr. 2016;35(1):41-9.