Най-добрите упражнения за мозъка

Ходите ли на зумба? Не се бавете и си купете абонаментна карта за близката зала!
Най-добрите упражнения за мозъка

Последна актуализация: 26 януари, 2019

Как поддържате мозъка си в добро здраве? В статиите често говорим за това, колко е важно да увеличавате своя когнитивен резерв. Имайки това предвид, за да е възможно мозъкът да учи нови неща всеки ден и да отговаря на потребностите на емоционалния ви свят, той се нуждае от постоянна доставка на кислород и хранителни вещества. Те оптимизират изпълнението на всяка една задача. За целта са необходими упражнения за мозъка – представяме ви най-добрите!

Нашият когнитивен резерв включва неща като да бъдем любопитни, да учим нови неща всеки ден и да укрепваме своите социални отношения.

Мозъкът е като мускул, който има нужда да бъде стимулиран ежедневно. Това позволява да се изграждат нови нервни връзки.

Фактори като стрес, рутина и негативни емоции правят по-трудно създаването на тези връзки. Всъщност, тези фактори могат да окажат негативен ефект, който да провокира понижаване на пъргавината на ума и да влошат здравето на мозъчните структури.

Можем да постигнем лесно този ефект  като правим физически упражнения, но не всеки вид спорт е толкова ефективен.

В днешната статия ще поговорим за най-добрите и препоръчителни упражнения, когато целим да имаме пъргав ум. Те не само тренират мозъка, но и спомагат за по-доброто разбиране на нашите емоции. Освен това ни даряват с чувство за свобода и ни правят щастливи.

Нека да обясним как се случва това.

„Отпускащи“ упражнения за здравето на мозъка

Учени от Института „Бекман  при университетът на Илинойс, САЩ, са провели изследване, посветено на физическите упражнения.

Те откриват, че хората, които редовно правят умерени тренировки, имат по-голям обем на мозъка, отколкото онези, които не тренират по този начин.

Това означава, че те имат по-голяма способност да се справят с потенциални невродегенеративни заболявания, сред които деменция и Алцхаймер например.

Това е нещо, което несъмнено интересува всеки един човек. Можем да постигнем желания ефект по следния начин.

Ходене, докато носим тежести, е едно от най-добрите упражнения за по-пъргав ум

Ходене с тежести е едно от най-добрите упражнения за мозъка

Повече от веднъж сме споменавали, че ходенето по поне половин час на ден носи редица ползи за здравето на човека.

Ефектът се дължи на факта, че това е отличен начин за стимулиране на сърцето, повишаване на ендорфините и снабдяване на мозъка с кислород.

Освен това, вследствие на ходенето, се освобождава напрежението в тялото – така ежедневните проблемите вече не ни вълнуват толкова силно.

В същото време трябва да знаете, че при възможност от време на време е добре да носите леки тежести в ръце, докато се разхождате. По този начин тренирате ръцете.

Според едно проучване, публикувано в списание “Newscientist” практикуването на аеробни упражнения, които също така подобряват издръжливостта, стимулират когнитивните способности.

В това число подобряват паметта, изпълнението на функциите, разсъжденията и вземането на решения.

Този положителен ефект се дължи на снабдяването на мозъка с кислород и подобряването на циркулацията на кръвта, които са необходими за изпълнението на тези задачи. Комбинацията от ходене, координация и вдигане на тежести е ключова.

Освен това знаем, че бързото ходене и полагането на някакъв вид усилие и умерено съпротивление, провокира черния дроб на човека да произвежда тип хормон, който стимулира комуникацията между мозъчните клетки.

Без съмнение, това е една интересна тема. Най-доброто, което можете да направите, е да приложите това знание в действие. Препоръчваме обаче в никакъв случай да не прекалявайте с тренировките.

Целта е да тренирате умерено всеки ден. Например 30 минути ходене е напълно достатъчно.

Удивителните ползи от танцуването

Удивителните ползи от танцуването

Записахте ли се вече на часове по зумба? Ако е така, не се отказвайте да ходите.

Ако танците не са вашето занимание или пък ви кара да се чувствате некомфортно, не се колебайте да танцувате у дома и да извлечете полза по този начин.

Като алтернатива можете да използвате едно от онези мотивационни видеа, които ще ви научат как да танцувате и преди всичко как да поддържате добра координация.

  • Експертите казват, че танците могат да ни помогнат да развием проприоцепцията, която не е нищо повече от това, да бъдем наясно къде се намират частите на нашето тяло.
  • Благодарение на танца и координацията на определени стъпки е възможно да активираме някои рецептори, намиращи се в мускули, наречени невромускулни блокери. Те комуникират с мозъка.
  • Танците са сред най-добрите и ефикасни упражнения, които спомагат за създаването на съвършена хармония между ума и тялото, в която създаваме нови нервни връзки. Освен това можем да разберем своите емоции и да се заредим с доволна доза енергия и щастие.

Най-добрите упражнения във вода

Когато говорим за упражнения във вода, не става дума само за плуване

Когато говорим за упражнения във вода, не става дума само за плуване.

  • Изпълняването на определени движения във водата е като да играеш игра и е доста забавно. В допълнение така не само горите калории, но и подобрявате своята координация и издържливост. Това са двете ключови физически занимания, които поддържат мозъка в добро здраве.
  • Физиотерапевти твърдят, че за да извлечем максимума от упражненията във вода, ключово е да правим серия от повторения в продължение на няколко минути.

Например можете да повдигате краката си или да въртите тялото във водата.

Алтернативно упражнение е имитирането, че карате колело във водата.

Освен това, ако слушате музика и сте в приятна компания, докато изпълнявате упражненията, това допълнително ще се отрази положително върху физическото и менталното здраве, а също така и върху мозъка.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.