10 неща за вагината, които вероятно не знаете

Полезното й рН е същото като на чаша червено вино, и може да спаси живот
10 неща за вагината, които вероятно не знаете

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 25 август, 2022

Знаете ли, че вагината е покрита с фибромускулни тъкани? Затова и могат да се правят упражнения за укрепване на тазовото дъно. Те спомагат за предотвратяване на проблеми, например локалната болка в областта или незадържане на урина.

Вагината е орган в женската репродуктивна система, който свързва матката с външната страна на тялото.

Тя е съставена от тракт, покрит с нежни лигавични мембрани, които помагат за поддържане на естествената влага и необходимата киселинност за предотвратяване на инфекции.

Вагината също така има сложни фибромускулни тъкани, които й придават еластичност, необходима за някои от нейните основни функции.

Във връзка с вулвата, това е основна част от женското тяло, както за репродуктивни цели, така и за сексуално удоволствие и здравето на жените.

Съществуват няколко интересни факти, които много жени все още пренебрегват, и което би могло да бъде важно да научат.

Нека да разгледаме заедно!

1. Вагината се самопочиства

Вагината се самопочиства

Забелязали ли сте, че имате вагинална течност? Съществуват няколко вида течности – от прозрачни до бели на цвят, които всъщност са полезни.

Целта на тази течност е да поддържа здрава бактериална флора за премахва опасните бактерии, вируси и стари клетки, които тялото може да задържа.

Ето защо не трябва да я почистите с ароматизирана сапуни, пудри или дезодориращи продукти, тъй като те може да бъдат вредни.

2. Тя може да променя цвета

По време на сексуална възбуда и бременност, притокът на кръв в гениталната област се променя. Това би могло да доведе до лека промяна в цвета.

В действителност, по-ниски нива на естроген поради менструация или менопаузата може да предизвикат същата тази промяна.

3. Тя променя размера си

Вагината променя размера си по време на сексуална активност и раждане. Концентрирана кръв в областта помага за разширяване на този орган, така че да може да изпълнява функциите си.

Така че колкото по-сексуално активни сте, толкова по-вероятно е вагината да стане по-голяма.

4. Тя може да се укрепи

Тя може да се укрепи

Редовно правене на упражнения, които се фокусират върху тазовото дъно помагат за укрепване на мускулите на вагината.

Около една на всеки три жени страда от някаква дисфункция на тазовото дъно, особено след менопаузата.

Проблемът е, че това води до незадържане на урина, болка в пикочния мехур и парене по време на уриниране.

5. Невъзможно е да загубите нещо във вагината

Горната част на влагалището е дом на шийката на матката, която има толкова малък отвор, че само микроскопични материали като сперматозоидите може да преминат.

Всеки път, когато нещо се поставя в тази област, няма къде да отиде, защото няма други пътища навътре.

За да предотвратите сериозни инфекции обаче, не препоръчваме да държите предмети твърде дълго.

6. Тя може да излезе навън

Тя може да излезе навън

Внимавайте, ако това се случи!! Съществува състояние, известно като пролапс на матката, което може да бъде причинено от раждане или слабост на тазовото дъно.

Важно е да знаете как да го идентифицирате и да отидете на лекар възможно най-скоро, за да решите този проблем с операция.

7. Тя възвръща еластичността си

Една от отличителните уникални черти за този орган е, че е може да се разширява, но лесно се връща към първоначалния си размер.

Макар че се отпуска по време на половия акт, след няколко минути тя се връща към нормалното си състояние.

Единствените неща, които всъщност я правят по-мека са промените като възраст и броя на ражданията.

8. Тя има същото рН като на чаша вино

Интересно, полезното рН на вагината е същото като това на чаша вино. То може да варира между 3.8 и 4.5, докато виното има рН между 3 и 4, в зависимост от вида.

9. Тя може да спаси живот

Тя може да спаси живот

Регенеративните ендометриални клетки, съдържащи се в менструалната кръв могат да бъдат използвани за лечение на пациенти със сърдечна недостатъчност.

Те са известни като стволови клетки и е доказано, че осигуряват положителни ефекти при лечението на сърдечни проблеми при много хора.

Няколко лечения и медицински изследвания днес се основават на тази информация за създаване на различни видове нови телесни клетки.

10. Размерът няма значение

Размерът на вагината няма абсолютно нищо общо с това колко се наслаждавате на сексуалните отношения. Средният размер е около 7.6 см, но може да стане по-голяма от 10 cm по време на сексуална възбуда.

Това показва, че всякакъв вид пенис може да проникне напълно, т,е, ако вашият партньор е с голям, може да се адаптира и да се увеличи.

Интересно, нали? Не забравяйте, че ако имате някакви въпроси, винаги можете да ги зададете на личния гинеколог.

Ако забележите каквато и да е аномалия, незабавно се консултирайте с личния лекар.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.