Вагиналните инфекции: Видове и причини за появата им

Вагиналните инфекции са често срещани и могат да се появят дори, ако се грижите за здравето си. Научете повече за тях от тази статия.
Вагиналните инфекции: Видове и причини за появата им

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 26 август, 2022

Вагиналните инфекции могат да доведат до промени в областта на влагалището и интимната ви зона като цяло.

В тази статия ще ви разкажем за най-често срещаните вагинални инфекции и за причините, предизвикващи появата им.

Причини за появата на вагиналните инфекции

Някои жени страдат по-често от този тип инфекции. Появата им невинаги се дължи на лоша хигиена, вредни навици или рискови сексуални контакти.

Използване на един и същ презерватив

Въпреки че не е директно свързано с появата на вагиналните инфекции използването на един и същ презерватив при анален и вагинален секс може да доведе до този проблем. Бактериите от ануса преминават във влагалището. За да избегнете този проблем е важно да използвате различни презервативи.

Антибиотици
антибиотици и вагинални инфекции

Може би на пръв поглед това ви звучи противоречиво, тъй като целта на приема на антибиотиците е да унищожат болестотворните микроорганизми. Но нерядко този вид лекарства водят до появата на вагинални инфекции, тъй като влияят и върху полезната флора (бактериална флора) и вредните бактерии, което ни прави по-предразположени към гъбичните инфекции.

Хормонален дисбаланс

Хормоналните промени също могат да доведат до появата на вагинални гъбични инфекции, поради повишеното ниво на естрогена в организма. Жените са най-предразположени към появата на този тип инфекции по време на бременността, по време на хормонална терапия или през менопаузата.

Носенето на дрехи от изкуствени материи
вагиналните инфекции се причиняват и от дрехи от изкуствени материи

Както знаете топлата, влажна и богата на кислород среда е идеалното място за развитие на бактериите и гъбичките. Част от дрехите, които улесняват развитието на тези микроорганизми са:

 • Тесните панталони
 • Бельото от изкуствени материи
 • Панталоните от ликра и клиновете

Всички те създават перфектна среда за развитието на микроорганизмите в интимната област, най-вече на гъбичките. Ако обичате да носите тесни панталони трябва да ги сменяте с по-удобни дрехи на всеки 10 часа. Освен това е добре да четете етикетите на дрехите и да си избирате тези, съдържащи поне 50% памук.

Препоръчваме ви да прочетете и: 8 чести грешки при избора на дрехи

Високо ниво на кръвната захар

Не само хората обичат сладките храни – гъбичките също ги обожават. Затова има връзка между диабета и гъбичните инфекции. Важно е да консумирате храни с ниско съдържание на мазнини и захари, за да подобрите здравословното си състояние и да се предпазите от редица болести. Ако страдате от диабет трябва да следите нивото на кръвната си захар.

Видове вагинални инфекции

Не всички вагинални инфекции са еднакви. Всяка една се характеризира със свои особености и трябва да бъде лекувана по определен начин .

Вагинална мукоза или гъбична инфекция
вагиналните инфекции - гъбички

Такъв тип инфекции са тези причинени от различните видове гъбички кандида. Те са най-често срещаните гъбични инфекции. Типичните симптоми на кандидоза са:

 • Гъсто вагинално течение
 • Зачервено влагалище и външни полови органи
 • Сърбеж

Лечението на тази тип инфекции не е сложно. Обикновено лекарите предписват кремове или глобули за локално приложение.

Бактериална вагиноза

Среща се често при жените в детеродна възраст. Вагинозата повишава риска от появата на полово предавани болести. Характеризира се с:

 • Вагинално течение с неприятна миризма след полов акт
 • Болка при уриниране
 • Безцветно или бяло вагинално течение
 • Вагинален сърбеж и болка

Вагиналните инфекции, причинени от трихомонас (трихомоноза)

Причинител за този вид инфекции е паразита Трихомонас вагиналис. Тези инфекции се лекуват с антибиотици, тъй като се предават при полов контакт. Част от симптомите им са:

 • Мирис на плесен
 • Жълто-зеленикаво течение
 • Вагинално парене и сърбеж

Хламидия
вагиналните инфекции - хламидия

Това е полово-предавана инфекция. Тя засяга не само интимната област, но може да доведе до появата на други заболявания като артрит, пневмония или конюнктивит. Характеризира се с неприятно миришещо вагинално течение с бял цвят.

Вагинални вирусни инфекции

Този вид инфекции се причиняват от вируса херпес симплекс. Освен сърбежа в областта на външните полови органи се появяват херпеси, които се превръщат в малки ранички.

Друга причина за този вид инфекции е човешкият папиломен вирус водещ до появата на генитални брадавици. И в двата случая трябва да посетите лекар.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.