8 ползи от приема на една супена лъжица ябълков оцет дневно

Ябълковият оцет е много ефикасно лечебно средство за здравето на храносмилателната ви система. Той облекчава запека, подобрява храносмилането и дори ускорява отслабването. Научете повече за многобройните му ползи от тази статия!
8 ползи от приема на една супена лъжица ябълков оцет дневно

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 25 август, 2022

Чували ли сте някога за ползите от приема на една супена лъжица ябълков оцет дневно?

Ако не сте, трябва да знаете, че този вид оцет е много повече от дресинг за салати.

Как се прави ябълковия оцет

Този оцет се получава чрез дълъг процес на ферментация на въглехидрати от грозде, картофи, кокос, червено цвекло и ябълки.

Това е продължителен и бавен процес, чиято цел е да запази биоактивните съставки като оцетна киселина, галова киселина, катехини, епикатехини и кофеинова киселина.

Задачата на този процес е да гарантира антиоксидантното и антимикробно действие на този оцет.

Когато времето за ферментация е дълго, в оцета се появява “паяжина”, която го прави мътен. Това означава, че оцетът е с високо качество и е идеален за консумация.

Но обикновено ябълковият оцет бива филтриран и пастьоризиран, като на това се дължи кристалната му чистота, която сме свикнали да виждаме в бутилките по рафтовете в магазините.

1.Ябълковият оцет е алкален

Това означава, че е идеален за намаляване на киселинността в организма ви, като по този начин се грижи за цялостното ви здравословно състояние.

Приемът на една супена лъжица ябълков оцет ви помага да се предпазите от сериозни болести като рак.

Не забравяйте, че ако менюто ви съдържа много мазнини, сол и други подобни храни, то те могат да повишат киселинността на рН нивото на организма ви, а това е идеалната среда за развитието на токсични микроорганизми.

2.Спомага храносмилателния процес

Една супена лъжица ябълков оцет на ден помага на храносмилането
Приемът на една супена лъжица ябълков оцет дневно успокоява и облекчава симптомите на забавено или затруднено храносмилане, метеоризъм и подуване на корема. Той намалява усещането за парене и контролира киселините.

Добре е да приемате това лечебно средство след консумацията на тежки храни, за да избегнете появата на неприятни симптоми.

Ако вече страдате от такива симптоми можете да приемате ябълковия оцет, за да ги намалите.

3.Една супена лъжица ябълков оцет помага при диабет

Оцетната киселина намалява нивото на кръвната захар в кръвта, защото предотвратява пълното разграждане на сложните въглехидрати.

Приемът на една лъжица ябълков оцет деактивира ензимите, които разграждат въглехидратите.

По този начин се предотвратява натрупването на глюкоза в кръвта и рязкото повишаване на кръвната захар.

4.Предпазва от развитие на сърдечно-съдови заболявания

Ябълковият оцет съдържа голямо количество хлорогенна киселина. Тази съставка ограничава окисляването на лошия холестерол (LDL), което подобрява здравето на сърдечно-съдовата система.

Ако лекарят ви е казал, че нивата ви на холестерол са високи, избягвайте храните с високо съдържание на мазнини и се опитайте да изпивате по една супена лъжица ябълков оцет всеки ден.

5.Облекчава запушения нос

Ябълковият оцет облекчава запушения нос
Антибиотичното действие на ябълковия оцет намалява риска от инфекции. Освен това намалява слузта, пречиства синусите и облекчава запушването им.

Ако не искате да пиете по една супена лъжица ябълков оцет дневно, поне се опитайте да приемате това лечебно средство, когато сте болни от настинка или грип.

Приемът в продължение на 10 дена обикновено е достатъчен, за да решите проблема.

Ако гърлото ви боли или страдате от някакъв възпалителен процес, ябълковият оцет също ще ви помогне да се справите с тези неразположения.

6.Ускорява възстановяването на чревната флора

Страдате ли от запек – рядко или често? В такъв случай трябва да знаете, че приемът на една супена лъжица ябълков оцет ще ви предпази от появата на този проблем в бъдеще.

Противно на широко разпространеното мнение, че ябълковият оцет повишава киселинността, в действителност е точно обратното, тъй като той е алкална храна.

7.Детоксикира бъбреците

Имате бъбречна инфекция или камъни в бъбреците?Добре е да приемате по една супена лъжица ябълков оцет сутрин.

Освен това не забравяйте да спазвате препоръките на лекаря си и да пиете достатъчно вода. Ако предпочитате соковете, уверете се, че не съдържат подсладители. Освен това премахнете солта от менюто си в продължение на две седмици.

Ще видите как този вид проблеми ще отшумят бързо.

8.Насърчава отслабването

В комбинация със здравословна диета и спортуване, приемът на две супени лъжици от този оцет ще ускори метаболизма ви.

Тъй като е богат на витамин B6 и лецитин, той изгаря натрупаните в организма в следствие на нездравословно хранене мазнини.

Как да приемате ябълковия оцет

Има два начина за приемане на ябълковия оцет. Най-лесният вариант е директно да изпивате по една супена лъжица от него.

Ако вкусът не ви допада, друг начин е като го смесите с чаша вода, студена или топла – по ваш избор.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Ostman E, et al. (2005). Vinegar supplementation lowers glucose and insulin responses and increases satiety after a bread meal in healthy subjects.
  ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16015276
 • Petsiou E, et al. (2014). Effect and mechanisms of action of vinegar on glucose metabolism, lipid profile, and body weight.
  onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/nure.12125/abstract?deniedAccessCustomisedMessage=&userIsAuthenticated=false
 • Bouderbala H, et al. (2016). Anti-obesogenic effect of apple cider vinegar in rats subjected to a high fat diet.
  ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27209492
 • Nazıroğlu M, et al. (2014). Apple cider vinegar modulates serum lipid profile, erythrocyte, kidney, and liver membrane oxidative stress in ovariectomized mice fed high cholesterol. DOI:
  10.1007/s00232-014-9685-5
 • Vinegar intake reduces body weight, body fat mass, and serum triglyceride levels in obese Japanese subjects. Kondo T, Kishi M, Fushimi T, Ugajin S, Kaga T.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19661687
 • Reduction of poliovirus 1, bacteriophages, Salmonella montevideo, and Escherichia coli O157:H7 on strawberries by physical and disinfectant washes (2003). Lukasik J, Bradley ML, Scott TM, Dea M, Koo A, Hsu WY, Bartz JA, Farrah SR.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12597475

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.