Третиране на разширените вени с лечебни отвари

Не се излагайте дълго време на слънце, пийте 2 л. вода на ден и правете редовно физически упражнения
Третиране на разширените вени с лечебни отвари

Последна актуализация: 21 юли, 2019

Търсите натурални средства за третиране на разширените вени?

Разширените вени са не само грозни, но са и знак, че трябва да се предприемат стъпки за подобряване на кръвообращението.

В тази статия ще представим някои отвари, приготвени от лечебни растения, които са наистина полезни за предотвратяване и елиминиране на проблеми, свързани с разширените вени. Това са съвети, които ще помогнат да ги лекувате естествено и ефикасно.

За разширените вени

Разширените вени представляват уголемени кръвоносни съдове и може да се появят върху всяка част от тялото. Най-често се наблюдават по краката и лицето. Понякога се образуват вътрешно, в който случай остават невидими, но може да причинят болка. Научете повече за това състояние от интервюто с д-р Елена Горанова.

Хемороидите са форма на разширени вени и може да се лекуват с тези лекарствени отвари.

Третиране на разширените вени с лечебни отвари

Хамемалис

Това лечебно растение с интригуващо име е едно от най-известните лечебни средства за третиране на разширените вени.

Освен това притежава полезни качества за облекчаване на хемороидите и диарията, благодарение на стягащото си действие. Всякакъв вид хемороиди може да се лекуват локално и орално с това растение.

За да приготвите отвара с хамамелис, варете изсушената билка в продължение на 3 минути, дръпнете съда от огъня и оставете сместа да се запари 3 минути.

Конски кестен

Подобряващите кръвообращението качества на това растение са добре известни по целия свят, затова то е част от много природни лечения за предотвратяване появата на разширени вени. Съставките му имат свойства, които подобряват функцията на кръвоносните съдове и намаляват техния размер.

Освен това се използва за лечение на претоварен черен дроб и уморени крака.

За да приготвите отвара с конски кестен, варете изсушената билка в продължение на 3 минути (използвайте кората и ядките) и я оставете да се запари 3 минути.

Кипарис

Кипарисът е отличен вазоконстриктор, използван като лекарство в продължение на векове. Неговите ядки притежават силно стягащо действие, което го прави отлично лечебно средство за проблеми с кръвоносните съдове.

Той също така насърчава изпотяването и помага за премахване на излишните течности от тялото.

Отварата обикновено се приготвя с шишарките или нежните филизи и листа.

Леска

Леската е известна със своите вкусни ядки. Въпреки това, листата й са богати на танини и флавоноиди, две наистина полезни съединения за лечение и профилактика на разширени вени.

Тази отвара е силно препоръчителна, тъй предотвратява задържането на течности, намалява холестерола, подобрява анемията и се бори с остеопорозата. Освен това намалява стреса и подобрява функцията на червата.

Препоръчваме ви да прочетете и: 6 интересни факта за болестта остеопороза

листата от леска се използват за третиране на разширените вени

Грозде

Червеното грозде е изключително вкусен плод, а листата му тонизират вените и лекуват уморените крака. Лозовите листа, които са богати на витамини и танини, подобряват устойчивостта на капилярите и се борят с венозната недостатъчност.

За да приготвите отвара варете изсушените листа в продължение на 10 минути, след това я оставете да се запари 5 минути.

Други съвети

третиране на разширените вени

Лечението с отвари ще бъде много по-ефикасно, ако е придружено със следните добри навици:

  • Избягвайте използването на гореща вода по време на къпане. Вместо това, използвайте топла или студена, особено върху засегнатите зони.
  • В някои случаи, запекът може да се отрази отрицателно върху вените, тъй като причинява запушвания в тазовата зона и влошава кръвообращението. Трябва да регулирате действието на червата.
  • Тези лечебни растения могат да се прилагат локално като етерични масла, смесени с растително масло като основа (като бадемово, кокосово, сусамово и т.н.).
  • Борбата със заседналия начин на живот е от съществено значение. Правете упражнения или ходете най-малко 1 километър всеки ден.
  • Избягвайте прекомерното излагане на слънце.
  • Сложете възглавница под краката си, когато лягате.
  • Не забравяйте да пиете 1½ – 2 литра вода на ден, отделно от храненията и в допълнение към отварите.
  • Наднорменото тегло е друг фактор, който може да влоши разширените вени. Винаги трябва да спазвате балансирана диета и да намалявате порциите постепенно, така че стомахът ви да се адаптира и да не се нуждае от много храна, за да се чувствате сити.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.