Засилете метаболизма си, един от най-добрите варианти, ако искате да отслабнете

Заместването на газираната вода и другите подобни напитки със студена вода е страхотен начин за засилване на метаболизма. Причината за това е, че организмът ви ще използва повече енергия, за да възстанови температурата си.
Засилете метаболизма си, един от най-добрите варианти, ако искате да отслабнете
Carlos Fabián Avila

Прегледано и одобрено от лекар Carlos Fabián Avila.

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 25 август, 2022

Когато става въпрос за отслабване можем да говорим с часове. Някои хора смятат, че трябва да ограничат яденето или да спазват стриктни диети. Други се подлагат на специални режими, създадени от диетолози. Засилете метаболизма си по забавен и лесен начин – прочетете повече в следващите редове.

Това е добър вариант, тъй като „учи“ организма ви да се регулира сам без никакви рискове или изпитване на глад. Заинтригувани ли сте? Искате ли да пробвате? Ако е така, засилете метаболизма си, като опитате тези варианти, и започнете да живеете по-здравословно с по-малко усилия.

Какво представлява метаболизмът?

Преди да ви разкажем как да засилите метаболизма си е важно да разберете какво представлява той. Метаболизмът е комбинацията от химически реакции в организма, докато сте активни.

Скоростта на тези реакции определя колко калории ще изгорите. Когато метаболизмът ви е бърз организмът ви изгаря повече енергия. Затова трупате по-малко мазнини и отслабвате по-бързо.

Засилете метаболизма си, като ядете достатъчно протеини
засилете метаболизма си чрез консумация на достатъчно протеини

Най-лесният начин за ускоряване на метаболизма е като осигурите на организма си храната, от която се нуждае, за да разгради и усвои мазнините. Най-добрият вариант са храните със затоплящо действие като протеините.

Протеините съдържат минимално количество мазнини, а същевременно натоварват организма да ги преработи. В резултат на това се чувствате сити за по-дълго.

За целта трябва да консумирате висококачествени протеини. Ако е възможно яжте прясно месо и органични семена без консерванти. Доказано е, че е възможно да консумирате 441 калории по-малко, ако поемате 30% повече протеини.

Пийте достатъчно количество студена вода

Какво пиете най-често, когато сте жадни? За съжаление много хора избират газираните и подсладените напитки съдържащи редица вредни химически вещества. Ако и вие сте сред тези хора трябва да знаете, че така саботирате отслабването си и забавяте метаболизма си.

Засилете метаболизма си с този хитър начин - организмът ви ще се нуждае от повече енергия, за да възстанови температурата си

Всички напитки съдържащи химически вещества или захари съдържат калории, които се отразяват на функционирането на организма. За да ускорите метаболизма си трябва да замените консумацията на тези напитки с чаша студена вода.

Засилете метаболизма си с този хитър начин – организмът ви ще се нуждае от повече енергия, за да възстанови температурата си. Но този ефект не е постоянен. След като тялото ви възстанови температурата си метаболизмът ви възстановява нормалното си ниво.

Затова трябва да пиете студена вода постоянно. Не се тревожете за температурата. Тялото ви бързо ще се адаптира към нея и няма да настинете или да се разболеете.

Спортувайте интензивно

Вече знаете, че трябва ежедневно да спортувате, за да сте здрави. Но не всички упражнения ускоряват метаболизма ви. Най-подходящите за целта са тези с голямо натоварване.

Те ускоряват способността на организма да изгаря мазнините, а метаболизмът ви е ускорен и след като приключите тренировката си. Разбира се тези упражнения може да затруднят някои хора, ако не са в добра физическа форма.

Защо не се предизвикате и не опитате? Ако не искате да спортувате всеки ден, правете упражнения поне няколко пъти седмично. През останалото време можете да правите по-леки упражнения. Или да правите 5 минути силно натоварващи упражнения в 30 минутната си тренировъчна сесия. Сами ще се уверите, че издържливостта ви бързо ще се подобри.

Избягвайте да стоите седнали дълго време

Колко часа прекарвате в седнало положение? Истината е, че много хора седят с часове. Въпреки че това е много удобно, здравето ви изисква постоянна активност.

Ако работата ви е такава опитайте да станете поне за няколко часа. Засилете метаболизма си – дори да ви изглежда странно, това наистина помага.. Друг вариант е да ставате на всеки половин час и да се разтягате за 2 – 5 минути.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Ting R., Dugré N., Allan GM., Lindblad AJ., Ketogenic diet for weight loss. Can Fam Physician, 2018.
  • Au Yeung F., Jovanovski E., Jenkins AL., Zurbau A., et al., The effects of gelled konjac glucomannan fibre on appetite and energy intake in healthy individuals: a randomised cross over trial. Br J Nutr, 2018. 119: 109-116.
  • Wewege M., Den Berg R., Ward RE., Keech A., The effects of high intensity interval training vs moderate intensity continuous training on body compositioin in overweight and obese adutls: a systematic review and meta analysis. Obes Rev, 2017. 18 (6): 635-646.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.