10 естествени лека за сърбеж в очите

Днешната статия ще ви разкаже за някои естествени лекове за сърбеж в очите. Този вид дискомфорт възниква по различни причини.
10 естествени лека за сърбеж в очите
Elisa Morales Lupayante

Прегледано и одобрено от педагог по физическо възпитание и диетолог Elisa Morales Lupayante.

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 25 август, 2022

Днешната статия ще разгледа някои естествени средства за лечение на сърбеж в очите. Този вид дискомфорт се появява поради различни причини, въпреки че обикновено се дължи на алергия. Разбира се, една от първите ни реакции, когато това се случи, е да разтрием очите си, тъй като това осигурява кратко усещане за „облекчение“.

Въпреки това, експертите препоръчват да избягвате да правите това, тъй като може да влоши проблема и да причини сърбеж. И така, какво може да се направи, за да се облекчат досадните сърбящи очи?

Средства за сърбеж в очите

Има няколко естествени лекарства, които могат да помогнат за успокояване на дразненето и сърбежа, причинени от определени алергии, както посочва проучване, публикувано от Loyola Medicine, тъй като се справя с алергиите като цяло.

В тази статия ще споделим 10 лека, които са много лесни за приготвяне и които могат да помогнат в борбата с определени алергии или раздразнения, които могат да засегнат очите.

1. Студени компреси

Една от първите мерки, които експертите предлагат при поява на алергия е използването на студена вода. Това може да помогне за моментно облекчаване на дискомфорта.

След като измиете окото със студена вода, увийте няколко кубчета лед в чиста памучна кърпа и я поставете върху затворените си клепачи. Не забравяйте да внимавате, тъй като може да получите ледено изгаряне.

2. Резени краставица

Краставиците са едно от най-известните лекарства за сърбеж в очите.
Това популярно средство има успокояващо действие за облекчаване на раздразнения и алергии.

Освен че помага за намаляване на възпалението, което се образува под очите, това популярно средство има успокояващо действие за облекчаване на раздразненията и алергиите, които са основните причини за парене и сърбеж в очите.

За да го използвате, се препоръчва да нарежете две резенчета краставица и да ги накиснете в чаша студена вода с лед за 10 минути. Когато вече са се охладили, поставете ги върху затворените си клепачи и ги оставете да действат за 5 минути.

3. Торбички горчив чай за сърбящи очи

Поради високото си съдържание на биофлавоноиди, горчивият чай помага в борбата с вирусни и бактериални инфекции, които също могат да засегнат очите и да причинят конюнктивит. Тази инфузия има и противовъзпалително действие, което може да допринесе за намаляване на възпалението и сърбежа.

За да използвате това средство, просто поставете мокра торбичка със зелен чай или черен чай върху засегнатата област (едно или двете очи). И я оставете да подейства за около пет минути. Ако окото е силно възпалено, повторете процедурата до четири пъти на ден. И се уверете, че пакетчето чай е хладно.

4. Охладени лъжици, едно от най-старите лекарства за сърбеж в очите

Въпреки че няма медицински доказателства за това лекарство, популярното вярване предполага, че студената температура на металните лъжици помага за свиване на кръвоносните съдове, което от своя страна намалява възпалението и зачервяването на засегнатото око.

При първите признаци на дискомфорт в очите потопете няколко лъжици в чаша с лед. Изчакайте 10 минути и след това поставете лъжицата върху засегнатия клепач. След като лъжицата се стопли, сменете я със студена и повторете процедурата за около 10 минути.

5. Шотландски бряст

Това лечебно растение, разпространено в Северна Америка, има свойства, които от години се използват за борба при сърбеж в очите и кожата около тях.

За да го използвате, пригответе запарка от шотландски бряст, напоете памучен тампон или абсорбиращ памук в течността и след това нанесете върху засегнатото око за няколко минути.

6. Сокът от алое вера е сред добре познатите средства за сърбеж в очите

Жена, триеща лицето си с алое вера.
Алое вера има безброй полезни свойства.

Това многофункционално растение действа и като естествен лек за намаляване на възпалението и дискомфорта в очите.

Просто извлечете гела от алое вера и го поставете във фризера, за да се охлади напълно. Когато замръзне, смесете го със студена вода и потопете парче памук, за да го поставите върху окото си.

7. Рициново масло

Рициновото масло е съставка с противовъзпалителни свойства, която помага за намаляване на отока и дразненето в очите, като същевременно намалява сърбежа.

За да го използвате, най-добре е да заложите на 100% чисто рициново масло. С помощта на предварително стерилизирана марля или памучен тампон, поставете няколко капки и нанесете около областта на окото, засегната от алергията, но никога не позволявайте да попадне в окото ви. Последното е много важно.

8. Сладък картоф

Това е друга естествена алтернатива, използвана като лечебно средство, благодарение на своите антимикробни и противовъзпалителни свойства, които освежават и намаляват възпалението.

За да го използвате, се препоръчва да настържете сладък картоф и да го поставите върху болното око за няколко минути. Можете да го използвате и под формата на лапа, като я оставите върху болното място за 15 минути.

9. Промивки със семена от кориандър

Сърбеж в очите може да се появи и когато очите изсъхнат и загубят естествената си влага. Хората, които страдат от сухота в очите, често имат този проблем.

За да се преборите и да придадете усещане за облекчение, добавете супена лъжица семена от кориандър в чаша вряща вода. След това оставете течността да изстине, прецедете я и изплакнете очите си с течността.

Семена от кориандър
Инфузията от семена от кориандър може да се използва и за почистване на очите.

10. Куркумата е едно от най-добрите средства за сърбеж в очите

И накрая, благодарение на своите антибактериални и противовъзпалителни свойства, тази съставка е идеална за намаляване на възпалението в очите, особено когато причината е инфекция.

За да я използвате, просто пригответе преварена вода с куркума. След това оставете да изстине и навлажнете чист памучен тампон, за да го почистите зоната на очите.

Сега, когато знаете някои естествени алтернативи за сърбеж в очите, се надяваме, че можете да ги използвате и че ще ви помогнат да облекчите проблема. Въпреки това, ако сърбежите в очите ви са чести, препоръчваме ви да посетите лекар.

Може да ви заинтересува ...
Четири суперхрани за здравето на очите
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
Четири суперхрани за здравето на очите

Някои вредни навици могат да повлияят на здравето на очите ви. Грижите ли се за зрението си? Чували ли сте за тези четири суперхрани за здравето на...


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Lee, M. H., Sarossy, M. G., & Zamir, E. (2015). Vitamin A deficiency presenting with “itchy eyes.” Case Reports in Ophthalmology. https://doi.org/10.1159/000441969
  • Takano, H., Osakabe, N., Sanbongi, C., Yanagisawa, R., Inoue, K. I., Yasuda, A., … Yoshikawa, T. (2004). Extract of Perilla frutescens Enriched for Rosmarinic Acid, a Polyphenolic Phytochemical, Inhibits Seasonal Allergic Rhinoconjunctivitis in Humans. Experimental Biology and Medicine. https://doi.org/10.1177/153537020422900305
  • Hodge, C., & Ng, D. (2004). Itchy eyes case study: Eye series – 17. Australian Family Physician. https://doi.org/10.5593/SGEM2015/B11/S6.105

Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.