10 естествени лека за сърбеж в очите

Днешната статия ще ви разкаже за някои естествени лекове за сърбеж в очите. Този вид дискомфорт възниква по различни причини.
10 естествени лека за сърбеж в очите
Elisa Morales Lupayante

Прегледано и одобрено от педагог по физическо възпитание и диетолог Elisa Morales Lupayante.

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 25 август, 2022

Днешната статия ще разгледа някои естествени средства за лечение на сърбеж в очите. Този вид дискомфорт се появява поради различни причини, въпреки че обикновено се дължи на алергия. Разбира се, една от първите ни реакции, когато това се случи, е да разтрием очите си, тъй като това осигурява кратко усещане за „облекчение“.

Въпреки това, експертите препоръчват да избягвате да правите това, тъй като може да влоши проблема и да причини сърбеж. И така, какво може да се направи, за да се облекчат досадните сърбящи очи?

Средства за сърбеж в очите

Има няколко естествени лекарства, които могат да помогнат за успокояване на дразненето и сърбежа, причинени от определени алергии, както посочва проучване, публикувано от Loyola Medicine, тъй като се справя с алергиите като цяло.

В тази статия ще споделим 10 лека, които са много лесни за приготвяне и които могат да помогнат в борбата с определени алергии или раздразнения, които могат да засегнат очите.

1. Студени компреси

Една от първите мерки, които експертите предлагат при поява на алергия е използването на студена вода. Това може да помогне за моментно облекчаване на дискомфорта.

След като измиете окото със студена вода, увийте няколко кубчета лед в чиста памучна кърпа и я поставете върху затворените си клепачи. Не забравяйте да внимавате, тъй като може да получите ледено изгаряне.

2. Резени краставица

Краставиците са едно от най-известните лекарства за сърбеж в очите.
Това популярно средство има успокояващо действие за облекчаване на раздразнения и алергии.

Освен че помага за намаляване на възпалението, което се образува под очите, това популярно средство има успокояващо действие за облекчаване на раздразненията и алергиите, които са основните причини за парене и сърбеж в очите.

За да го използвате, се препоръчва да нарежете две резенчета краставица и да ги накиснете в чаша студена вода с лед за 10 минути. Когато вече са се охладили, поставете ги върху затворените си клепачи и ги оставете да действат за 5 минути.

3. Торбички горчив чай за сърбящи очи

Поради високото си съдържание на биофлавоноиди, горчивият чай помага в борбата с вирусни и бактериални инфекции, които също могат да засегнат очите и да причинят конюнктивит. Тази инфузия има и противовъзпалително действие, което може да допринесе за намаляване на възпалението и сърбежа.

За да използвате това средство, просто поставете мокра торбичка със зелен чай или черен чай върху засегнатата област (едно или двете очи). И я оставете да подейства за около пет минути. Ако окото е силно възпалено, повторете процедурата до четири пъти на ден. И се уверете, че пакетчето чай е хладно.

4. Охладени лъжици, едно от най-старите лекарства за сърбеж в очите

Въпреки че няма медицински доказателства за това лекарство, популярното вярване предполага, че студената температура на металните лъжици помага за свиване на кръвоносните съдове, което от своя страна намалява възпалението и зачервяването на засегнатото око.

При първите признаци на дискомфорт в очите потопете няколко лъжици в чаша с лед. Изчакайте 10 минути и след това поставете лъжицата върху засегнатия клепач. След като лъжицата се стопли, сменете я със студена и повторете процедурата за около 10 минути.

5. Шотландски бряст

Това лечебно растение, разпространено в Северна Америка, има свойства, които от години се използват за борба при сърбеж в очите и кожата около тях.

За да го използвате, пригответе запарка от шотландски бряст, напоете памучен тампон или абсорбиращ памук в течността и след това нанесете върху засегнатото око за няколко минути.

6. Сокът от алое вера е сред добре познатите средства за сърбеж в очите

Жена, триеща лицето си с алое вера.
Алое вера има безброй полезни свойства.

Това многофункционално растение действа и като естествен лек за намаляване на възпалението и дискомфорта в очите.

Просто извлечете гела от алое вера и го поставете във фризера, за да се охлади напълно. Когато замръзне, смесете го със студена вода и потопете парче памук, за да го поставите върху окото си.

7. Рициново масло

Рициновото масло е съставка с противовъзпалителни свойства, която помага за намаляване на отока и дразненето в очите, като същевременно намалява сърбежа.

За да го използвате, най-добре е да заложите на 100% чисто рициново масло. С помощта на предварително стерилизирана марля или памучен тампон, поставете няколко капки и нанесете около областта на окото, засегната от алергията, но никога не позволявайте да попадне в окото ви. Последното е много важно.

8. Сладък картоф

Това е друга естествена алтернатива, използвана като лечебно средство, благодарение на своите антимикробни и противовъзпалителни свойства, които освежават и намаляват възпалението.

За да го използвате, се препоръчва да настържете сладък картоф и да го поставите върху болното око за няколко минути. Можете да го използвате и под формата на лапа, като я оставите върху болното място за 15 минути.

9. Промивки със семена от кориандър

Сърбеж в очите може да се появи и когато очите изсъхнат и загубят естествената си влага. Хората, които страдат от сухота в очите, често имат този проблем.

За да се преборите и да придадете усещане за облекчение, добавете супена лъжица семена от кориандър в чаша вряща вода. След това оставете течността да изстине, прецедете я и изплакнете очите си с течността.

Семена от кориандър
Инфузията от семена от кориандър може да се използва и за почистване на очите.

10. Куркумата е едно от най-добрите средства за сърбеж в очите

И накрая, благодарение на своите антибактериални и противовъзпалителни свойства, тази съставка е идеална за намаляване на възпалението в очите, особено когато причината е инфекция.

За да я използвате, просто пригответе преварена вода с куркума. След това оставете да изстине и навлажнете чист памучен тампон, за да го почистите зоната на очите.

Сега, когато знаете някои естествени алтернативи за сърбеж в очите, се надяваме, че можете да ги използвате и че ще ви помогнат да облекчите проблема. Въпреки това, ако сърбежите в очите ви са чести, препоръчваме ви да посетите лекар.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Lee, M. H., Sarossy, M. G., & Zamir, E. (2015). Vitamin A deficiency presenting with “itchy eyes.” Case Reports in Ophthalmology. https://doi.org/10.1159/000441969
  • Takano, H., Osakabe, N., Sanbongi, C., Yanagisawa, R., Inoue, K. I., Yasuda, A., … Yoshikawa, T. (2004). Extract of Perilla frutescens Enriched for Rosmarinic Acid, a Polyphenolic Phytochemical, Inhibits Seasonal Allergic Rhinoconjunctivitis in Humans. Experimental Biology and Medicine. https://doi.org/10.1177/153537020422900305
  • Hodge, C., & Ng, D. (2004). Itchy eyes case study: Eye series – 17. Australian Family Physician. https://doi.org/10.5593/SGEM2015/B11/S6.105

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.