Как да се грижим за кожата около очите

Кожата около очите ви е по-нежна и й липсват мастни жлези. Затова е от съществено значение да я предпазите от агресивните слънчеви лъчи, токсините и други фактори, които ускоряват стареенето.
Как да се грижим за кожата около очите

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Не е нужно да купувате скъпи кремове против стареене, за да се грижите за кожата около очите. Въпреки че не можем да отречем, че много формули са ефективни, те не са единственият начин да защитите тази деликатна зона на лицето си.

За съжаление на мнозина, кожата около очите може да покаже преждевременни признаци на стареене. Тъй като е по-тънка и по-деликатна, тя изисква специални грижи, за да останете здрава и млада.

Проблемът е, че повечето хора не я предпазват от атаките на ултравиолетовите (UV) лъчи, замърсяването и другите външни фактори. Поради това обикновено се показват фини бръчки, провисване и други естетически проблеми.

В тази статия ще ви покажем няколко начина за защита на тази деликатна кожа.

Начини за грижа за кожата около очите

Обичайно е да видите несъвършенства в областта около очите като тъмни кръгове, фини линии и подуване (торбички под очите). За щастие, има много достъпни и прости начини за грижа за кожата около очите.

1. Грижа за кожата около очите – осигурете си хидратация

Хидратираната кожа запазва естествената си еластичност, като по този начин намалява риска от появата на бръчки и торбички под очите.

Осигуряването на правилна хидратация е един от най-добрите начини да се грижите за кожата около очите. Когато кожата в тази зона стане суха, тя започва да губи своята еластичност и се появяват бръчки. Това се дължи на факта, че в зоната около очите липсват мастни жлези, които помагат да се поддържа кожата хидратирана.

Затова е важно да изберете добър овлажнител, за предпочитане с недразнещи компоненти. Също така е добре да изберете овлажнители, които са специално предназначени за областта около очите, тъй като кожата там може да е чувствителна към обичайните овлажнители.

Ето някои други естествени алтернативи:

  • прясна краставица
  • розово етерично масло, комбинирано с кокосово масло
  • масло от шеа
  • гел от алое вера

2. Масажирайте кожата около очите

Масажирането на околоочната зона може да ви помогне да предотвратите много проблеми. Това е така, защото масажите стимулират кръвообращението и спомагат за намаляване на несъвършенствата като торбички под очите, тъмни кръгове и фини бръчки.

Масажирането на зоната около очите също е добър начин за източване на излишната течност, събрала се като оток и намаляване на подуването.

Как да го направим

  • Първо навлажнете пръстите си с някакъв овлажнител или масло.
  • След това нежно масажирайте с пръсти кожата около очите.
  • Прилагайте леко натискане за две до три минути.
  • Повтаряйте процедурата всяка вечер преди лягане.

Забележка : Масажите ще бъдат по-ефективни, ако ги правите отвън навътре към слъзните канали, тъй като там са разположени възлите, които дренират областта около очите.

3. Наспивайте се. Качествен сън!

Спете поне 8 часа на вечер.

Липсата на почивка се отразява незабавно върху областта около очите. Всъщност, когато не се наспивате през нощните часове торбичките и тъмните кръгове около очите се появяват почти моментално.

Ето защо, за да се грижите за кожата около очите си, е много важно да спите добре и да получавате поне осем часа непрекъснат сън на нощ.

4. Грижата за кожата около очите – спазвайте здравословна диета

Храненето играе важна роля за здравето на кожата. Докато външните продукти могат да ви помогнат да поддържате кожата си здрава, вие също трябва да наблюдавате какво ядете, за да избегнете появата на фини линии, тъмни кръгове, торбички под очите и други.

Хранителни вещества като витамини А, С и Е, както и минерали, омега-3 мастни киселини и аминокиселини улесняват регенерацията на клетките и спомагат за поддържането на кожата здрава и хидратирана. Можете да ги получите от храни като:

5. Използвайте слънцезащитен крем всеки ден

Грижа за кожата около очите - слънцезащитен крем всеки ден

Слънчевата радиация причинява изтъняване на кожата, което води до появата на петна и преждевременно набръчкване.

Един от факторите, които влияят върху здравето на кожата, е излагането на слънчева светлина. Води до изтъняване, провисване и бръчки с течение на времето. Може дори да причини рак на кожата.

Поради това е много важно всеки ден да използвате слънцезащитен крем. Компонентите му свеждат до минимум въздействието на слънцето върху областта около очите и, наред с други неща, намаляват склонността към изсушаване.

6. Отстранявайте грима си всеки ден

Спането с грим може да доведе до проблеми в областта около очите ви. На първо място, остатъците от спирала могат да причинят потъмняване, което да доведе до досадни тъмни кръгове. Освен това козметичните частици не позволяват на кожата да оксигенира, причинявайки появата на бръчки.

По този начин, за да запазите тази зона свежа и младежка, е важно да използвате средство за премахване на грим. Всеки ден! Без изключения! Можете също да използвате бадемово масло, кокосово масло или зехтин, за да премахнете грима си.

Забелязали ли сте фини линии около очите си? Искате да предотвратите тъмните кръгове и торбичките и да се грижите за кожата около очите си?

Тогава определено трябва да приложите съветите, които споделихме по-горе!

Както можете да видите, те са лесни за включване в обичайната ви рутина с грижа за красотата.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.