Сулфитите в храната - алергии и чувствителност
Сулфитите в храната са химични съединения и са били използвани като консерванти още от древните гърци и римляни.
В момента хранителната индустрия ги използва, за да предотврати окисляването на мазнини и масла в преработените стоки. Това е така, защото те могат да поддържат оригиналния цвят на храната (предотвратявайки потъмняването им), а също така предпазват от разпространение на плесени, бактерии и нежелани дрожди.
Сулфитите могат да бъдат разпознати в хранителните етикети благодарение на тяхната специфична номенклатура. Производителите трябва да посочат функцията, която тези вещества изпълняват в храната, и след това да ги изброят по тяхно име или по техния Е номер. Те варират от E220 до E228.
Това изброяване при етикетирането на хранителен продукт е задължително, тъй като сулфитите са част от група вещества, за които е известно, че причиняват свръхчувствителност, както е показано в Кодекс алиментариус (Codex Alimentarius).
Къде се съдържат сулфитите?
Употребата им е разрешена в следните групи храни:
- Сушени плодове и сладкиши
- Плодов сок, бира, вино, сайдер и други ферментирали стоки
- Желета и конфитюри от плодове
- Салатни дресинги
- Колбаси
- Месни и рибни аналози
- Пресни, замразени и дълбоко замразени ракообразни
В допълнение към хранителните продукти, в някои фармацевтични и козметични продукти има сулфити.
За разлика от тях, Администрацията по храните и лекарствата в САЩ забрани използването на сулфити в пресни плодове и зеленчуци, с изключение на картофи, през 1986 г. Също не са разрешени и в прясно месо, риба и морски дарове, тъй като тази добавка унищожава тиамина – или витамин В1, който присъства в тази храна.
Прочетете повече: Напитки с плодови аромати: всичко, което трябва да знаете
Безопасни ли са сулфитите?
Както вече споменахме, използването на сулфити е разрешено в хранителната промишленост. Те присъстват в някои ферментирали стоки, като вино и бира. Всъщност те се срещат естествено, макар и в минимални количества, в тези продукти.
Всички разрешени хранителни добавки по принцип са безопасни и безвредни. Използваните количества са регламентирани и максимално допустимите са доста под стойностите, които биха създали здравословни проблеми.
Безопасният дневен прием на сулфити съществува от 1974 г. Това е 0,7 mg на kg тегло на ден.
Използването на сулфити обаче може да бъде проблематично при някои хора с алергични реакции. Ето защо някои агенции като Европейската агенция за безопасност на храните (EFSA) и Food Standards Australia New Zeland (FSANZ) назначиха експертни комисии, които отговарят за прегледа на употребата на сулфити в храните.
Основни заключения от последните ревизии
След анализ на тези последни прегледи, както EFSA, така и FSANZ, направиха заключения относно употребата на сулфити в храната.
В момента те продължават да посочват, че приемът на сулфити не трябва да тревожи потребителите. И двете организации обаче наблюдават лекотата, с която голям брой хора могат лесно да надхвърлят максимално препоръчителното количество от 0,7 mg на kg. Това са предимно възрастни и деца, които консумират големи количества храна, съдържаща сулфити.
Ето защо те подчертават, че „се нуждаем от повече проучвания, за да оценим ефектите на сулфитите в организма, защото някои хора могат да имат нежелани реакции.“
Междувременно те предполагат, че етикетите ясно отразяват нивото на сулфитите, съдържащи се в крайния продукт. Това е така, за да може хората, чувствителни към сулфити, да могат да ограничат консумацията им. Четенето на етикетите е един от най-добрите начини чувствителните хора да избегнат прекомерно или непредвидено консумиране на сулфити.
Кои хора са най-чувствителни към сулфитите в храната?
Има много документирани алергични реакции, дължащи се на прием на сулфити в продължение на няколко десетилетия. Не всеки обаче ги изпитва, защото някои групи потребители са по-чувствителни към приема на тези вещества.
Тези реакции при чувствителни хора обикновено водят до появата на различни алергични симптоми като:
- Дерматит
- Уртикария
- Сърбеж
- Коремна болка с диария
- Сърбеж в гърлото, секрети от носа и кихане
Прочетете повече: Храна, която може да влоши мигрената
В допълнение, серният диоксид може да бъде опасен във високи количества, да дразни дихателните пътища и може да причини допълнителни проблеми на хората с астма. Между 4 и 8% от тях изпитват нежелани реакции със сулфитите.
Механизмът на реакцията е неясен, но изглежда, че някои съединения водят до бронхоконстрикция. Това води до симптоми като кашлица, задух, хрипове и пресипналост.
В заключение, продължителното излагане на сулфити може да е проблем за някои астматици и за особено чувствителни хора. Докато чакаме новини за максимално препоръчителните дози, тези хора трябва да обърнат повече внимание на консумацията на продукти, които съдържат споменатото вещество.
This might interest you...