Потенциалните опасности и ползи на невероятното рициново масло

Страдате от запек? А знаехте ли, че рициновото масло може да ви помогне? Научете повече за потенциалните опасности и ползи на невероятното рициново масло от тази статия.
Потенциалните опасности и ползи на невероятното рициново масло

Написано от Raquel Lemos Rodríguez

Последна актуализация: 26 август, 2022

Рициновото масло се извлича от семената на растението Ricinus communis и е натурална алтернатива на традиционните лекарства. Невероятното рициново масло притежава различни качества и затова намира безброй приложения. Но въпреки това е важно да споменем и за потенциалните опасности, както и за употребата и ползите от това природно средство.

Използването на това натурално средство може да се отрази на здравето ви положително или отрицателно.

Запомнете: обикновено натуралните продукти нямат странично действие.  Важно е да се уверите, че не страдате от някое заболяване, което би направило потенциално опасна употребата на рициновото масло

Невероятното рициново масло

Преди да обсъдим потенциалните опасности и ползи от рициновото масло е важно да се спрем на докладите на Световната здравна организация (СЗО) за този лечебен продукт. Тук ще откриете и информация за химичния му състав и свързаните с него фармацевтични продукти.

Приложенията и ползите на невероятното рициново масло

Хората, които използват това масло правят това с една ясна цел: да улеснят движението на чревния си тракт. Това масло е естествен начин за облекчаване на запека, независимо дали става въпрос за случаен или хроничен такъв. За да използвате този продукт правилно, трябва да имате предвид следната информация:

 • Рициновото масло винаги трябва да бъде приемано на гладно, една доза от 25 ml.
 • Може да бъде смесено с прясно мляко, сок или газирани напитки.
 • Действието на рициновото масло започва да се проявява след около 2-6 часа след приема му.
  Запекът може да бъде облекчен и с природни средства.

Хората страдащи от запек могат да използват рициновото масло, за да улеснят и направят по-редовно ходенето до тоалетна.

Важен факт за това масло е, че винаги трябва да бъде приемано сутрин преди закуска и никога – вечер.

Освен това преди да вземете от това масло трябва да се замислите дали ще бъдете извън дома си. Дали няма да се притесните от ходенето до тоалетна на друго място в неподходящо време. Ако е така –  по-добре използвайте рициновото масло в по-подходящо време.

Потенциалните опасности на невероятното рициново масло

Въпреки безспорните качества на рициновото масло при запек, не трябва да пропускаме и някои потенциални опасности на този натурален продукт. Така ще можете да предотвратите неправилната му употреба. Следните групи пациенти и хора с изброените заболявания не трябва да приемат рициновото масло:

 • Деца: Поради супер чувствителността на децата под 12 годишна възраст към този вид масло, те не трябва да го приемат при никакви обстоятелства.
 • Бременни жени: Това масло не трябва да бъде използвано от бременни жени, тъй като може да предизвика появата на контракции и преждевременно раждане.
 • Кърмачки: Тъй като бебетата не трябва да консумират рициново масло, майките не трябва да го приемат докато кърмят, тъй като маслото преминава в кърмата.
 • Синдром на раздразненото дебело черво: Заради деликатната природа на това заболяване не се препоръчва приема на рициново масло, дори в периодите на запек.
 • Чревна непроходимост: рициновото масло може да не донесе облекчение при това заболяване и дори да причини силна стомашна болка, ако болният е с чревна непроходимост.
Невероятното рициново масло може да предизвика болка, аке се използва неправилно.
Не трябва да използвате рициново масло и ако страдате от хемороиди, колит или подобни проблеми. Причината за това не се крие само в евентуалната болка, но и поради опасността от дехидратацията.

Не е препоръчително да вземате рициново масло и ако пиете лекарства за аритмия или диуретици, или страдате от заболяване на сърцето.

Съвети за правилна употреба

Ако внимателно обмислите и отхвърлите всички споменати по-горе точки, можете да използвате рициновото масло като чудесен начин за справяне със запека.

Но, ако имате съмнения, най-добре е да се посъветвате с лекар или фармацевт преди да приемете което и да е било лекарство или натурален продукт.

Въпреки че това масло може да улесни изхождането, не трябва постоянно да разчитате само на него.  Затова, най-доброто, което можете да направите, за да облекчите запека е да включите в менюто си много плодове и зеленчуци. Не забравяйте и да спортувате редовно.

Препоръчваме ви да прочетете и: 6 масла за лечение на артрит

Използвали ли сте някога невероятното рициново масло за облекчаване на запека? Доволни ли сте? Надяваме се, че научихте доста за опасностите и ползите от рициновото масло и че съветите ни ще ви помогнат да използвате правилно този натурален продукт.

Освен това ви съветваме никога да не превишавате препоръчаната доза. Ако приемете повече от указаното количество могат да се появят симптоми като диария, остър колит или загуба на електролити. Затова е важно да запомните, че винаги трябва да използвате внимателно рициновото масло.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Agencia española de medicamentos y productos sanitarios. Ficha técnica. Aceite ricino Orravan.
 • Nogueira, B. M., Carrúez, A. J., & Barriga, E. G. Tratamiento de la diarrea y del estreñimiento. FARMACOLOGÍA CLÍNICA Y TERAPÉUTICA MÉDICA, 323.
 • Peiro, P. S., Lucas, M. O., & Tejero, S. S. (2010). Cuidados en el estreñimiento. Medicina naturista4(2), 15-22.
 • Revista Panamericana de Salud Pública. Evaluación de nuevos productos. Información famacológica.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.