10 доказани тактики при силна умора

Една чаша червено вино на ден подобрява работата на сърцето, регулира кръвното налягане, редуцира холестерола и се бори с тревожността и стреса
10 доказани тактики при силна умора

Последна актуализация: 03 януари, 2019

Понякога за кратко усещаме силна умора. Тя може да се дължи на физическо усилие, недостатъчно сън и дори на нездравословно хранене. Възможно е обаче да усещате силна хронична умора, която се характеризира с по-голяма продължителност и може да ви попречи да водите обичайния си начин на живот.

Какво провокира изтощение или силна хронична умора? Факторите са много и разнообразни. Може да става дума за заболявания, недиагностицирана депресия или пък дефицит на витамини. В днешната статия ще фокусираме вниманието си върху силната умора, чиято първопричина е ежедневният стрес.

В наши дни напрежението се овладява трудно и може да бъде “парализиращо”. Промяната на навиците и приемането на стресовите ситуации като проблеми, които трябва да бъдат решени с приоритет, със сигурност ще ви помогнат. Същевременно е добра идея да обърнете внимание на храната, която консумирате ежедневно. Тя е способна да ускори процеса на възстановяване. Искате ли да опитате? Приложете следващите доказани тактики при стрес и силна умора. Практикувайте ги всеки ден!

1. Започнете деня с чаша топла вода с лимон

В идеалния случай трябва да алкализирате тялото, да елиминирате токсините и да засилите имунната система. Лимоновият сок е съкровищница от витамини и минерали, които успешно елиминират изтощението и силната умора. Започнете да консумирате всяка сутрин, в продължение на 5 дни, чаша топла вода с лимон. След това направете почивка от 2 дни и започнете отново. Ще забележите колко положително се отразява това натурално средство.

2. Да, овесената каша е идеална за неутрализиране на стреса

Овесената каша е суперхрана, богата на витамини, минерали и нутриенти. И не само това. Тя е лечебна храна за нервната система. Съдържа специфичен алкалоид, който действа като лек седатив. Овесената каша ще ви помогне да стартирате деня отпочинали и заредени с ценни хранителни вещества. По този начин ще избегнете класическата сутрешна умора.

Добавете малко бадеми в купата с овесена каша. Така ще обогатите полезните свойства на закуската.

3. Една чаша кафе дневно и никакви газирани напитки

кафе при силна умора

Кафето представлява натурален стимулант – то притежава способността да зарежда с енергия и съдържа много антиоксиданти. Добра идея е да консумирате по чаша кафе сутрин на закуска. По този начин ще се събудите по-лесно и ще се радвате на добро настроение.

Важно е да не консумирате кафе следобедно време. В тези часове от деня нервната система вече е повлияна от ежедневния стрес. Приемът на кофеин само ще влоши работата й. В същото време не са малко хората, които страдат от стрес или изтощение и често посягат към газираните напитки, за да се освежат и ободрят. Те обаче не осъзнават, че по този начин излагат здравето на риск.

Голямото количество захар (дори в нискокалоричните варианти) влошава симптомите на силната умора. Ободряването е временно и след това провокира още по-силно усещане за изтощение. Предпочетете плодовите сокове, а защо не чаша вода с лимон.

4. Тренирайте по малко всеки ден при силна умора

Трябва да знаете, че умората, провокирана от ежедневния стрес, е специфична. Можете да я преодолеете чрез редовни физически упражнения, например ходене, плуване, каране на колело и дори танци. По този начин ще повишите нивото на ендорфините и ще подобрите здравето на сърдечно-съдовата система.

5. Спете по 8 часа на ден и дремвайте по 20 минути следобед

пълноценен сън - средство срещу силна умора

Дори да не ви е по силите да заспите, просто затворете очите си и се опитайте да се отпуснете. Тялото и умът се нуждаят от това. Спазвайте един и същи режим на сън. Лягайте в определен час. Така ще се радвате на по-качествен сън и ще се преборите успешно със стреса и изтощението.

6. Вдишвайте чист въздух

Намерете малко време през деня, за да се насладите на природата. Прекарайте половин час на открито и дишайте чист въздух. Почувствайте свежестта на лекия вятър, лъчите на слънцето по лицето си, дишайте дълбоко и изключете ума си. Не мислете. Оставете се на момента, изпълнен от тишина и спокойствие сред природата. Тази практика действа терапевтично.

7. Консумирайте неподсладено кисело мляко против силна умора

кисело мляко при силна умора

Неподсладеното кисело мляко е подходящо за сутрешна и следобедна закуска. То възстановява чревната флора и стимулира секрецията на серотонин, хормон, който регулира и подобрява настроението.

Освен това киселото мляко е полезно, защото редуцира нивото на стреса и регулира температурата на тялото. Така ще спите по-добре нощно време.

8. Консумирайте черен шоколад без захар

Натурален източник на антиоксиданти, калций и магнезий, черният шоколад е отличен продукт за редуциране на въздействието на стреса и силната умора. Обожаваме го! Дръжте винаги в чантата си няколко грама шоколад. Препоръчителното количество на ден варира между 25 и 50 гр.

9. Предпочетете рибата пред червеното месо

Рибата е богата на протеини и здравословни мастни киселини. Това я прави незаменима храна в менюто на всеки, който иска да се пребори с изтощението и стреса.

Сьомгата, пъстървата и сардините ще помогнат да понижите нивото на кортизола в кръвта. Дори могат да облекчат състояния като главоболие и болки в ставите, които са характерни симптоми на високо ниво на стреса. Здравословно е никога да не се отказвате от порция риба!

10. Консумирайте по чаша червено вино дневно

червено вино при силна умора

Една чаша червено вино на ден подобрява работата на сърцето, регулира кръвното налягане, редуцира холестерола и се бори с тревожността и стреса. Не забравяйте да консумирате напитката редовно и в умерени количества.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Perry, S. E., & Santhouse, A. M. (2016). Chronic fatigue syndrome. Medicine (United Kingdom). https://doi.org/10.1016/j.mpmed.2016.09.015
  • Mohanapriya, M., Ramaswamy, L., & Rajendran, R. (2013). Health and Medicinal Properties of Lemon (Citrus Limonum). International Journal Of Ayurvedic And Herbal Medicine.
  • Katz, D. L. (2001). A Scientific Review of the Health Benefits of Oats. Public Health.
  • de Mejia, E. G., & Ramirez-Mares, M. V. (2014). Impact of caffeine and coffee on our health. Trends in Endocrinology and Metabolism. https://doi.org/10.1016/j.tem.2014.07.003
  • Vartanian, L. R., Schwartz, M. B., & Brownell, K. D. (2007). Effects of soft drink consumption on nutrition and health: A systematic review and meta-analysis. American Journal of Public Health. https://doi.org/10.2105/AJPH.2005.083782
  • Warburton, D. E. R., Nicol, C. W., & Bredin, S. S. D. (2006). Health benefits of physical activity: The evidence. CMAJ. https://doi.org/10.1503/cmaj.051351
  • Parvez, S., Malik, K. A., Ah Kang, S., & Kim, H. Y. (2006). Probiotics and their fermented food products are beneficial for health. Journal of Applied Microbiology. https://doi.org/10.1111/j.1365-2672.2006.02963.x
  • Fernández-Murga, L., Tarín, J. J., García-Perez, M. A., & Cano, A. (2011). The impact of chocolate on cardiovascular health. Maturitas. https://doi.org/10.1016/j.maturitas.2011.05.011
  • Health, S. (2016). Seafood Health Facts : Making Smart choices Balancing the Benefits and Risks of Seafood Consumption. National Integrated Food Safety Initiative of National Institute of Food and Agriculture.
  • Guilford, J. M., & Pezzuto, J. M. (2011). Wine and health: A review. American Journal of Enology and Viticulture. https://doi.org/10.5344/ajev.2011.11013

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.