Знаете ли как да премахнете слънцезащитния крем от кожата си правилно?

Защо е толкова важно да премахнете слънцезащитния крем правилно? Разберете тук!
Знаете ли как да премахнете слънцезащитния крем от кожата си правилно?
Leidy Mora Molina

Прегледано и одобрено от медицинска сестра Leidy Mora Molina.

Написано от Luz Marina Carpio Hernández

Последна актуализация: 07 март, 2023

Точно както премахвате грима от лицето си, за да се погрижите за външния си вид, е необходимо да премахнете слънцезащитния крем от кожата си правилно. Функцията на този продукт е ключова за защита от ултравиолетови (UV) лъчи; но когато не се отстрани правилно, ефектите са контрапродуктивни.

Използвайки правилната козметика за хигиена на лицето, вие ще осигурите пълното премахване на слънцезащитния крем и ще оставите кожата готова да усвои останалата част от рутината за красота.

В допълнение, старателното почистване на кожата, докато се освободи от потта и остатъците от слънцезащитен крем, намалява възможните щети и забавя признаците на преждевременно стареене. Преди да навлезем по-дълбоко в темата защо е важно да го почистваме, нека видим уместността на използването му.

Какво е слънцезащитен крем и защо е важно да го използваме?

Жена със слънцезащитен крем.
Използването на слънцезащитен крем е най-добрият начин да предпазите кожата от щетите, които слънчевите лъчи могат да причинят.

Слънцезащитните продукти предпазват или абсорбират слънчевата UV радиация, така че хората да не страдат от изгаряния. Прилагането на тези вещества минимизира риска от рак на кожата.

Има химически филтри, които улавят и преобразуват слънчевата енергия, така че да не увреждат кожата, но те се считат за токсични в сравнение с физическите протектори. Последните са известни като “минерали”, тъй като се произвеждат с инертни прахове, съставени главно от титанов диоксид и цинков оксид.

И двете съставки създават слой върху дермата, който отразява слънчевата светлина и предотвратява проникването на UV лъчи в тялото. Тъй като не настъпва абсорбция, вероятността от алергии и токсичност е намалена.

Обезцветяването, хиперпигментацията и сухотата също са последствия от ненанасянето на слънцезащитен фактор (SPF).

Испанската академия по дерматология и венерология посочва, че фотозащитата е подходящ начин за слънчеви бани, тъй като предотвратява промените в кожата и имунната система в дългосрочен план.

В тази връзка препоръката на Фондацията срещу рака на кожата е всеки от 6-месечна възраст да използва слънцезащитен крем всеки ден, дори ако е на покрити места или излагането на ултравиолетова радиация е кратко. Сега, какво се случва, ако не премахнете слънцезащитния крем от кожата?

Защо трябва правилно да премахнете слънцезащитния крем от кожата?

Ежедневното нанасяне на слънцезащитен крем е също толкова важно, колкото и премахването му през нощта. Пропускането на това действие запушва порите със замърсявания и затруднява свободното дишане на кожата. В допълнение, мръсната дерма отваря пътя към образуването на комедони, черни точки и бели точки. Друго последствие е, че кожата става мазна и податлива, ускорявайки появата на бръчки.

Как да премахнете слънцезащитния крем от кожата правилно

Жена с памучен тампон.
Кремовете за премахване на грим помагат за премахване на слънцезащитен крем от кожата.

Когато купувате слънцезащитен крем, Американската академия по дерматология предлага да проверите етикета, за да потвърдите, че това е продукт с „широк спектър“ със SPF рейтинг 30 или по-висок и че е водоустойчив.

Водоустойчивостта обаче понякога затруднява премахването на слънцезащитен крем. Ето няколко съвета как правилно да премахнете слънцезащитния крем от кожата.

Всички продукти, използвани за дезинфекция на кожата, трябва да отговарят на състоянието на кожата.

Как да премахнете слънцезащитния крем – двойно почистване

Двойното почистване е един от най-добрите начини за премахване на слънцезащитен крем от дермата.

  • Първата стъпка включва премахване на продукта с балсам, почистващо мляко или масло. Такава козметика привлича всички остатъци от кожна мазнина, грим и слънцезащитни продукти.
  • Втората фаза е почистване с гел или дълбоко почистваща пяна, която отстранява всички следи от замърсяване чрез изплакване с вода.

Методът на двойно почистване е подходящ за тези, които носят тежък грим, тези с кожа, склонна към акне, и тези, които прекарват твърде много време на открито в градска среда.

Средства за почистване на грим

Маслата за премахване на грим имат свойства, които се емулгират с вода и не остават върху кожата, така че не вредят на мазната кожа. Напротив, това са средства за премахване на грим, които почистват и подхранват порите, освен че озаряват лицето.

Как да премахнете слънцезащитния крем – мицеларна вода

Мицеларната вода се отличава със своята ефективност, нежност и бързина при почистване на кожата до степен на премахване на слънцезащитния крем, останал под грима. Повърхностноактивните вещества и водата са основните й компоненти; заедно те действат като мощно средство за отстраняване на слънцезащитен крем, замърсяване на кожата и излишен себум.

Популярността на мицеларната вода е свързана и с нейните тонизиращи и овлажняващи способности. За да дезинфекцирате кожата си с този продукт, намокрете памучен тампон и избършете кожата си с него.

Пяна

Пяната за почистване е лесна за нанасяне и премахване. Просто трябва да разнесете продукта върху лицето си с върха на пръстите си. Масажирайте нежно, за предпочитане изплакнете с хладка вода. Студената вода не е толкова ефективна за премахване на следи от почистващ препарат. От друга страна, ако е прекалено горещо, рискувате да раздразните кожата.

Отстранете слънцезащитния крем от кожата и му дайте почивка

Отстранявайки правилно слънцезащитния крем, помагате на кожата да диша по-добре. Натрупването на SPF частици върху тена е източник на привличане на различни замърсители, които отслабват дермата и запушват порите.

Публикация във Vive Journal of Health Research казва, че запушването на канала на космения фоликул води до затваряне на порите. Където се натрупват себум и корнеоцитни клетки, склонни да се превърнат в благоприятна среда за бактериална пролиферация. Последиците биха били възпаление и затворени комедони с инфекциозно съдържание.

Предпазната мярка срещу тези възможни дерматологични състояния е използването на специални продукти за всеки тип кожа; в допълнение към стриктната хигиена с почистващи препарати за отстраняване на мощни вещества като слънцезащитни продукти.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.