Възможно ли е да се използват автобронзанти по време на бременност?

Използването на автобронзанти по време на бременност е безопасно, стига те да са с подходящ състав. Важно е да четете внимателно етикета на тези продукти и да се консултирате с лекаря си, ако имате притеснения.
Възможно ли е да се използват автобронзанти по време на бременност?
Leidy Mora Molina

Прегледано и одобрено от медицинска сестра Leidy Mora Molina.

Написано от Edith Sánchez

Последна актуализация: 16 февруари, 2023

По време на бременност възникват много въпроси относно козметичните продукти, които трябва или могат да се използват. Един от най-честите притеснения е свързан с ползването на автобронзанти по време на бременност, тъй като има различни мнения по този въпрос.

Безопасността на този тип продукти често е поставяна под въпрос. Наред с други аспекти се смята, че автобронзирането може да намали образуването на витамин D, предизвикано от слънчевата светлина. Следователно е необходимо да се оцени целесъобразността на използването им.

Първо, трябва да се каже, че няма достатъчно проучвания по темата.

Въпреки това наличните данни позволяват да се установи кога е препоръчително да се използват продукти за автобронзиране по време на бременност и кога има риск. Това ще бъде обсъдено по-долу.

Кожата и бременността

На първо място, много е важно да имате предвид, че кожата претърпява големи промени по време на бременност. Хормоналните процеси карат дермата да се трансформира и да стане много по-чувствителна към всякаква агресия от външната среда.

Трябва да сте много внимателни с козметиката, тъй като тя дразни или допринася за появата на петна. По същата причина трябва да се внимава изключително много при излагане на слънце.

Нещо подобно се случва с продуктите за автобронзиране по време на бременност. Ако не изберете правилния или ги използвате твърде много, това може да причини щети. Трябва да се има предвид, че някои козметични продукти не се препоръчват по време на бременност.

Така че по принцип няма нищо лошо в използването на автобронзанти по време на бременност. Няма научни доказателства, че тези видове продукти причиняват някаква вреда на майката или бебето. Във всеки случай е препоръчително да обсъдите това с вашия лекар.

Продуктите за автобронзиране не трябва да се бъркат с лосионите за слънчев тен. Първият осигурява повърхностна промяна, придавайки по-оранжев оттенък на кожата. От друга страна, бронзантите засилват действието на слънцето, карайки кожата да потъмнява по-бързо.

Също така трябва да е много ясно, че автобронзантите сами по себе си не предлагат слънцезащита, освен ако етикетът ясно не посочва, че това е така. Най-важното е да проверите състава на продукта и да изберете само тези, които не генерират никакъв риск, според информацията на етикета.

автобронзанти и бременност
Почерняването с продукти за тен и автобронзирането с пигментиращи кожата вещества са различни процеси.

Съставът на въпросните автобронзанти е ключовият момент

До преди време различни козметични продукти, включително автобронзанти и бои, имаха състав, който можеше да бъде много агресивен. Освен това тестването на тези елементи не винаги е надеждно. Днес това се промени.

Повечето автобронзанти се състоят почти изцяло от дихидроксиацетон. Това е елемент, извлечен от захарна тръстика. Действието му е да насърчава потъмняването на повърхността на кожата при контакт с протеини.

Не проникват в дълбоките слоеве на кожата.

Тези продукти не стимулират производството на меланин, който е отговорен за естествения тен. Те оцветяват само най-външната част на кожата. Стига да е на базата на дихидроксиацетон, безопасно е да използвате автобронзант по време на бременност.

Благодарение на гореспоменатите свойства, няма риск химикалите да достигнат кръвта на майката и да засегнат бебето. Освен това вероятността от алергични реакции е много ниска. Във всеки случай винаги е необходимо да прочетете етикета на продукта, за да проверите състава.

Съставки на разглежданите автобронзанти, които трябва да се избягват

Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) посочва от 30 години, че е безопасно да се използва автобронзант по време на бременност. В идеалния случай обаче търсете продукти , които са обозначени като подходящи за бременни жени.

Автобронзантите често съдържат други елементи, като каротеноиди, токофероли, витамин С и аминокиселини. Всички те са в безопасност. Въпреки това, гинеколозите препоръчват тези продукти да не се използват, ако съдържат някой от следните елементи:

  • Йод
  • Хормони
  • Витамин А и неговите производни, като ретиноева киселина

Тези елементи могат да причинят проблеми на плода. Необходими са големи количества от тези компоненти, за да се генерира значителен риск, но винаги е по-добре да сте в безопасност.

Лосиони за автобронзиране по време на бременност
Кремовете, безопасни за бременност, независимо от предназначението им, трябва да съдържат сертификат на етикета, който потвърждава тяхната безопасност за въпросния етап.

Как да използвате лосион за автобронзиране по време на бременност

За да използвате автобронзант по време на бременност, е необходимо също да знаете как да го нанасяте. Препоръчително е да не се използва преди 12-та седмица от бременността. Оттам нататък органите на бебето вече са оформени и е по-безопасно.

По същия начин е препоръчително да използвате кремове или кърпички за автобронзиране. Не е добра идея да използвате тези, които се предлагат под формата на аерозол, тъй като приложението може да доведе до аспирация на някои частици.

Не трябва да се прилага върху зони с лигавици, като нос, устни и зоната около очите. Няма данни за рисковете от това, но се препоръчва повишено внимание, тъй като абсорбцията е различна в тези области.

Наличната информация ни позволява да заключим, че използването на автобронзант по време на бременност е безопасно.

Всъщност това е по-надеждна опция от директните слънчеви бани, тъй като и UV лъчите, и топлината могат да причинят проблеми на бременната жена. Въпреки това, за да избегнете рискове, най-добре е да използвате този тип продукти само след първия триместър.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Lobo, B. V., & Lobo, A. J. V. (2002). Piel y embarazo. MedUNAB, 5(14), 83-99.
  • Ibáñez González, A. (2014). Efectos de los productos cosméticos en el desarrollo embrionario.
  • Clémenceau, J. P. (2016). Bella esperando el bebé. Parkstone International.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.