5 ключа към създаването на стабилна психическа имунна система

Грижете се всеки ден за психическата си имунна система и започнете да мислите позитивно, да вярвате в себе си, да си поставяте нови цели и подходящи стратегии за подобряване на самочувствието. Усилията определено си заслужават.
5 ключа към създаването на стабилна психическа имунна система

Последна актуализация: 18 февруари, 2019

Често в статиите ни ви съветваме как да се грижите ежедневно за имунната си система, за да се справите с вирусите, инфекциите и различните видове болести. А сега, ако ви кажем, че всички имаме и психическа имунна система?

Експертите по поведенчески и здравни науки като Даниъл Гилбърт от Харвардския университет изтъкват този факт.  Че всички имаме собствена психическа имунна система. Но все пак е важно да си разясним няколко факта.

Психическата ви имунна система реагира чрез серия от защитни механизми и стратегии, играещи ролята на клетки. Тя прави това, за да може организмът по-добре да контролира стреса, тревожността, страха, безпокойството и т.н.

Разбира се има един неоспорим факт известен на всички – че има хора, които се справят с житейските трудности и проблеми много по-добре от останалите.

В действителност те посрещат толкова смело проблемите, че понякога се чудим: Как може винаги да са настроени толкова оптимистично и защо не “избухват”?

Да, има хора, които по природа са по-устойчиви и които по-лесно се справят с проблемите. Но трябва да знаете, че всички можем да се научим да правим това.

Има определени механизми и стратегии, които могат да ни помогнат да създадем здрава, стабилна и достойна “психическа” имунна система.

Ето как.

Лесни стратегии за подобряване на вашата психическа имунна система

Всички имаме право да сме щастливи. Но имаме и задължението да се грижим за себе си. Това е нещо, което трябва да ни бъде ясно още от самото начало.

Сами контролираме собственото си благополучие. Затова стабилната психическа имунна система трябва да бъде поддържана с лична отговорност, способност за вземане на решения и ясното желание за влагане на време и средства в следните аспекти.

1. Притежаването на високо самочувствие не е признак на себелюбие
Самочувствие и здрава психическа имунна система

Без съмнение често сме склонни да поставим собственото си благополучие пред определени неща и дори определени хора.

Ежедневното практикуване на това е изтощаващо и деструктивно, разрушава ни и влияе на целостта ни.

Не се страхувайте да се обичайте толкова, колкото заслужавате. Не трябва да се страхувате да правите това, защото да се обичате не означава, че сте себелюбиви.

2. Мислете позитивно: това няма да ви струва нищо, а ще ви донесе много ползи

Да мислите позитивно не означава сляпо да се самодоверявате и да спрете да бъдете реалисти.

Позитивното мислене означава да изследвате способностите си, за да имате доверие в тях. С други думи този начин на мислене ни позволява да си кажем, че сме способни на много неща и че ще успеем да постигнем целите си.

Всеки, който се откаже и остави в ръцете на поражението, развива слаба психическа имунна система.  Резултатът от това се изразява в безпомощност, унилост, лошо настроение и вярването, че не можете да се справите със собствения си живот.

3. Дайте смисъл на живота
Дайте смисъл на живота си за стабилна психическа имунна система

Животът не е еднозначен. Можем да го видим по различен начин и всичко зависи от смисъла, който искаме да му дадем.

Откриването на този смисъл е много важно, защото той ни води. Той ни служи като всекидневно вдъхновение.

Можете да искате да успеете на работното място, да се чувствате независими, да дадете най-доброто на децата си или да живеете тихо и спокойно с партньора си.

Помислете над това и дайте смисъл на живота си.

4. Бъдете самостоятелни

Да бъдете самостоятелни не означава да се затворите в себе си за всичко и всички. Напротив, да сте самостоятелни означава, че не трябва да сте зависими и да робувате на нещо или някого. Както и да не забравяте за собственото си благополучие.

Да бъдете самостоятелни означава да разберете, че нищо не ви принадлежи и че вие самите не принадлежите на никого и нищо.

Вашето задължение е да се грижите за благосъстоянието си и щастието на всички, на вас самите и останалите.

5. Разберете кое стои на преден план и кое – на втори в живота ви
Грижете се ежедневно за вашата психическа имунна система.

Запомнете, че това, което другите си мислят за вас не е от първостепенно значение. Това, което вие си мислите за вас самите е най-важно. Това, което другите очакват от вас не е важно, но това, което вие очаквате от себе си е съществено. Това, което другите ви казват, че ви е необходимо, за да сте щастливи е маловажно, това, което вие чувствате, че не ви достига стои на първо място.

И накрая – знаем, че може би вече сте запознати с тези важни твърдения. Но трябва да разберете, че ако някоя от тези стратегии пропадне, другите също ще рухнат.

Причината за това е, че когато ви липса самочувствие, вие сте „нездравословно“ зависими от другите. Очаквате те да запълнят пропуските ви и да ви дадат необходимата ви сила.

Това не е правилният начин за действие. Грижете се ежедневно за психическата си имунна система и започнете да мислите позитивно, да вярвате в себе си, да си поставяте нови цели и подходящи стратегии за подобряване на самочувствието.

Усилията определено си заслужават.

Изображенията са предоставени от Келси Бекет


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Wilson, T. D., & Gilbert, D. T. (2005). Affective forecasting: Knowing what to want. Current directions in psychological science, 14(3), 131-134.
  • Wilson, T. D., & Gilbert, D. T. (2008). Explaining away: A model of affective adaptation. Perspectives on Psychological Science, 3(5), 370-386.
  • Gilbert, D. T., Pinel, E. C., Wilson, T. D., Blumberg, S. J., & Wheatley, T. P. (1998). Immune neglect: a source of durability bias in affective forecasting. Journal of personality and social psychology, 75(3), 617.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.