Жълти изпражнения: какви са причините?

Жълтите изпражнения се дължат на наличието на по-голямо количество мазнини в изпражненията. Има редица състояния, които насърчават проблема, свързани с нарушения в чревния транзит и абсорбиране.
Жълти изпражнения: какви са причините?
Mariel Mendoza

Написано и проверено от лекар Mariel Mendoza.

Последна актуализация: 20 март, 2023

Разглежданите жълти изпражнения при възрастни често предизвикват голямо безпокойство. Има много различни причини и като цяло това съвпада с промени в чревния транзит или абсорбция.

Въпреки че мазнините са част от състава на човешката фекална материя, те не трябва да са в количества, които могат да ги оцветят в жълто. Наличието на изобилие от мазнини в изпражненията им придава лоша миризма, плаваемост и пенливост, в допълнение към този характерен цвят.

Причините варират от тези, свързани с диета или епизоди на стрес, до патологии, които засягат функционирането на червата, като целиакия. Чернодробните заболявания също могат да причинят този симптом.

Причини за жълти изпражнения

Нека видим най-честите причини за жълти изпражнения. Не забравяйте, че е най-добре да се консултирате с професионалист, за да потърсите произхода на промяната, ако проблемът не изчезне за кратко време.

1. Прекомерна консумация на мазнини

Според проучвания, отделянето на мазнини в изпражненията е по-малко от 6 грама на ден и остава постоянно дори при прием на 100 до 125 грама (4 до 5 унции) мазнини на ден.

Диета с висока консумация на мазнини, повече от 125 грама (5 унции), може да причини жълти изпражнения, тъй като високата концентрация на липиди предотвратява правилното храносмилане. В допълнение, този тип диета променя усвояването на хранителните вещества и ускорява чревния транзит.

По-течната консистенция се дължи на скоростта, с която те преминават през чревните бримки. При микроскопска оценка може да се види наличието на мастни капчици, натрупани в изпражненията. Това състояние е известно като стеаторея.

2. Причини за жълти изпражнения – стрес

Стресът действа директно върху чревните мастоцити, причинявайки възпаление на червата и активиране на имунната система. Този факт насърчава възпалително състояние в чревната лигавица.

Първоначално може да има намаляване на консистенцията на изпражненията. С течение на времето усвояването на мазнините се затруднява и изпражненията могат да пожълтеят.

Стресиран мъж.
Стресът и нервността ускоряват перисталтиката. Ето защо има чревни симптоми преди епизоди на тревожност.

3. Употреба на лекарства

Някои лекарства могат да причинят жълти изпражнения, защото действат като намаляват абсорбцията на мазнини на чревно ниво. Едно от тях е орлистат, предписан при лечение на затлъстяване.

По същия начин някои лекарства против диария, като бисмутов субсалицилат, могат да причинят прозрачни или сивкави изпражнения.

4. Причини за жълти изпражнения – цьолиакия

Цьолиакията е продукт на тежка непоносимост към глутен, която причинява чревно възпаление и малабсорбция. Това се случва, когато се консумират храни, съдържащи този протеин.

Тези храни включват пшеница, ръж и ечемик. Чревната малабсорбция, причинена от възпаление, предотвратява усвояването на хранителни вещества и благоприятства появата на диария.

Изследванията показват, че при цьолиакия изпражненията могат да бъдат воднисти или полуоформени, светлокафяви на цвят, подобни на шпакловка, или мазни и пенести, с характерна неприятна миризма на гранясало.

5. Синдром на раздразнените черва (IBS)

При синдрома на раздразнените черва диарията с жълти изпражнения се дължи на редуващи се епизоди на запек с диария поради ускорен чревен транзит и повишена възпалителна активност. Това е хронично състояние, което е свързано с епизоди на стрес и неговите симптоми включват коремна болка, подуване на корема и газове.

6. Причини за жълти изпражнения – чревни инфекции

В тези случаи жълтите изпражнения са резултат от възпаление на чревните стени, което предотвратява усвояването на мазнините. Чревните инфекции могат да бъдат бактериални, вирусни или паразитни. Това явление обаче е особено свързано с Escherichia coli и Giardia lamblia.

Ентерит причинено от Ешерихия коли

Това е относително често срещан ентерит, който причинява възпаление на тънките черва от бактерията Escherichia coli. Тя естествено обитава стените на човешките черва. Някои щамове обаче могат да причинят хранително отравяне.

Единият тип е причинен от консумацията на замърсена храна, която не е била добре измита и сготвена. Обикновено се проявява като диария на пътника.

Симптомите са както следва:

  • Диария с жълти изпражнения, понякога със слуз и кръв
  • Раздуване на корема
  • Загуба на апетит
  • Дифузна коремна болка
  • Обилни газове
  • Треска

Лямблиоза

Лямблиозата е възпаление на тънките черва, причинено от инвазията на Giardia lamblia. Подобно на ентерита причинен от Escherichia coli, се причинява от консумацията на храна или вода, заразени с паразита.

Проявява се с жълти изпражнения, експлозивни и много воднисти, с неприятна миризма на диария, чревни спазми, гадене, загуба на апетит и загуба на тегло.

7. Нарушения на черния дроб или жлъчния мехур

Чернодробните заболявания, като хепатит или цироза, намаляват количеството жлъчка, която навлиза в червата. Случва се и при наличие на камъни в жлъчния мехур или холецистит.

Жлъчката е вещество, което се произвежда в жлъчния мехур и се освобождава в червата, за да улесни храносмилането на мазнините чрез емулгирането им, според проучвания. Това е ключът към характерния цвят на нормалните изпражнения.

Намалената жлъчка в червата причинява дефицит в смилането на мазнините, причинявайки жълти, белезникави или бледи изпражнения. Други симптоми включват коремна болка, подуване на корема, пожълтяване на кожата и потъмняване на урината.

8. Проблеми с панкреаса

Тук ще включим следните сценарии:

  • Хроничен панкреатит
  • Кистозна фиброза
  • Рак на панкреаса
  • Запушване на панкреатичния канал

Панкреасът е отговорен за синтезирането на панкреатичен сок, който включва ензими, като панкреатична липаза, които се освобождават в тънките черва и помагат за смилането на храната. Ето защо липсата на панкреатичен сок може да причини жълти изпражнения.

Други симптоми на дисфункция на панкреаса са болка в средната част на корема, която се простира към гърба, загуба на тегло и променен метаболизъм на захарта. Освен това могат да се появят промени в оцветяването на кожата и лигавицата.

При хроничния панкреатит стеатореята е втората най-честа проява след болката, според изследвания. Характеризира се с диарични, лъскави, пастообразни и много обемисти изпражнения.

Рак в панкреаса.
Ракът на панкреаса е трудна за диагностициране патология, тъй като симптомите се появяват, когато състоянието е напреднало.

Жълти изпражнения при деца

При децата жълтите, кафявите и зелените тонове са чести и обичайни в изпражненията. Въпреки това, което много хора вярват, това не е причина за безпокойство.

При новородени бебета в първите дни от живота често се срещат полутвърди изпражнения с цвят на горчица. По принцип се появяват след изхвърлянето на зеления мекониум, съответстващ на първото изхождане на новороденото.

Проучвания (на испански) предполагат, че поглъщането на хипоалергенно адаптирано мляко може да придаде на изпражненията в зеленикаво-жълт цвят. Те обикновено са малко по-течни от споменатите по-горе. След като детето започне да яде нови храни, изпражненията ще променят консистенцията и цвета си.

Кога трябва да посетите лекар за жълти изпражнения?

Жълтите изпражнения са много далеч от нормалния цвят на изпражненията. Следователно те сочат към промяна в чревната физиология.

Най-добре е винаги да посещавате лекар, особено ако не се подобрят след 2 дни. Когато има свързани признаци като температура, колики, загуба на тегло, подуване на корема или слуз и кръв в изпражненията, е необходимо незабавно внимание.

Диетата е ключова

За да предотвратите жълтите изпражнения, трябва да намалите приема на мазнини и преработени храни. Освен това пийте много вода и консумирайте лесно смилаеми продукти, като плодове, варен бял ориз, риба и бели меса.

Трябва да се отбележи, че морковите, сладките картофи и куркумата също причиняват появата на жълти изпражнения.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.