Фруктоза - Непоносимост и малабсорбция

За да се знае правилната диета за хора с такава непоносимост, е от съществено значение да се прави разлика между наследствена непоносимост  и малабсорбция на фруктоза.
Фруктоза - Непоносимост и малабсорбция
Sergio Alonso Castrillejo

Прегледано и одобрено от фармацевт Sergio Alonso Castrillejo.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Много хора с непоносимост към фруктоза не са сигурни в храните, които трябва и не трябва да ядат. За да разрешите този проблем, на първо място е важно да знаете за компонента, който предизвиква непоносимост, какви храни го съдържат и от какво конкретно страдат засегнатите.

Въпреки това, има много диети за хора с непоносимост към фруктозата. По този начин, когато са наясно с горните точки, те няма да имат проблем след правилна диета.

Какво е фруктоза?

Какво е фруктоза?

Фруктозата е обикновена захар, която естествено се съдържа в плодовете. Обикновено се приема като захароза. Това вещество е като трапезната захар, която всички познаваме и обичаме. Когато консумирате захароза, тя се разделя на нейните компоненти в червата, освобождавайки глюкоза и фруктоза.

Важно е също да знаете, че сорбитолът е друг източник на плодовата захар. Това вещество е подсладител, който при метаболизма си от организма може да генерира фруктоза.

Освен това, фруктозата при нормални условия трябва да се абсорбира от чревните ви клетки и да се метаболизира в тялото ви, за да можете да се възползвате от нейните свойства. Човек страда от непоносимост към фруктоза, когатоорганизмът му има проблеми както с усвояването, така и метаболизирането на тази проста захар.

За да се знае правилната диета за хора с непоносимост към фруктоза, е от съществено значение да се прави разлика между наследствена непоносимост към фруктоза и малабсорбция на фруктоза.

Наследствена непоносимост към фруктоза

Причината за това заболяване е генетична мутация, която засяга метаболизирането на фруктозата. Среща се при 1 на 20 000 души. Тази мутация причинява на тези хора липса на ензима, участващ в биохимичните реакции на организма: фруктозо-бисфосфат алдолаза В или алдолаза В.

Когато на човек му липсва този ензим, който е отговорен за метаболизирането на фруктозата, тази захар се натрупва под формата на междинен продукт от превръщането на фруктоза, който е токсичен.

Малабсорбция на фруктоза

Храни за тонизиране на тялото

Това е храносмилателно разстройство, което нарушава усвояването на фруктозата. Засяга около 30% от населението. Пациентите с това състояние имат клетки в червата си, които не могат да абсорбират фруктоза. Така възникват стомашно-чревни симптоми.

Диетата, която трябва да спазвате, ще зависи от патологията, от която страдате.

Диета за хора с наследствена непоносимост към фруктозата

Хората с този вид непоносимост към фруктозата трябва да спазват строга диета. Те не могат да консумират повече от един до два грама от тази захар.

Затова е важно пациентът да прочете всички етикети на храните, за да се увери, че те не съдържат фруктоза. За съжаление хората, които страдат от това разстройство, не могат да консумират повечето произведени храни.

За да научите повече за храните, които хората с наследствена непоносимост към фруктоза могат и не могат да консумират, прочетете следния списък:

Разрешени храни

 • Подсладители. Глюкозен сироп, захарин, цикламат.
 • Плодове (само от време на време). Авокадо, узрели маслини.
 • Зеленчуци. манголд, броколи, спанак, картофи, гъби, цикория.
 • Зеленчуци с ограничена консумация. Целина, крес, зеле, краставица, маруля, карфиол.
 • Месо и риба. Само пресни.
 • Зърнени култури и техните странични продукти. Пшенично брашно, овес, царевица, ръж, бял хляб, ориз.

Хората с това разстройство не могат да консумират преработени меса или риба, които съдържат фруктоза, захароза или сорбитол . Освен това те не могат да консумират соеви напитки, кондензирано мляко, плодово кисело мляко или домати, сред другите храни.

Диета за хора с малабсорбция на фруктозата

Млада жена пие лимонов сок.

За да се предотврати развитието на стомашно-чревни симптоми, пациентите с малабсорбция на фруктоза трябва да намалят консумацията си на фруктоза, изцяло или частично.

По този начин те трябва да спазват диети за ограничаване на фруктозата. Това ограничаване ще варира в зависимост от това дали страдат от пълна или частична малабсорбция и степента на тяхната непоносимост.

Ако пациентът страда от тотална малабсорбция, диетата му трябва да бъде подобна на тази, която следват хората с наследствена фруктозна непоносимост. С други думи, те трябва да избягват да ядат храни, които съдържат фруктоза или захароза.

От друга страна, хората с частична малабсорбция, която е най-честата патология, могат да консумират храни с ниско съдържание на захар. Те дори могат да консумират умерено количество храни с високо съдържание на фруктоза.

Препоръчваме ви да прочетете и: Как да намалите консумацията на захар

Ето някои храни с високо съдържание на фруктоза:

 • Сушени кайсии, фурми и череши.
 • Сини сливи и ябълки.
 • Ябълки, круши и грозде.

И обратно, ето някои от храните с ниско съдържание на фруктоза:

 • Папая, авокадо, кокос и фъстъци.
 • Лешници и кестени.
 • Артишок, патладжани, сирене и гъби.
 • Мляко, сирене и яйца.
 • Прясно месо и риба.

Въпреки всичко казано е важно да потърсите съвет от специалист, ако страдате от някое от тези състояния, така че той да ви помогне да вземете решение за персонализираната си диета въз основа на вашите индивидуални нужди.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Buzas GM., Fructose and fructose intolerance. Orv Hetil, 2016. 157 (43): 1708-1716.
 • Hannou SA., Haslam DE., McKeown N., Herman MA., Fructose metabolism and metabolic disease. J Clin Invest, 2018. 128 (2): 545-555.
 • Baker P., Ayres L., Gaughan S., Weisfeld Adams J., et al., Hereditary fructose intolerance, 2015.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.