Зеленият чай: 10 изненадващи ползи за здравето

Тази напитка е богата на антиоксиданти и нутриенти, които предлагат на човека многобройни ползи за здравето.
Зеленият чай: 10 изненадващи ползи за здравето

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Съществуват много основателни причини, поради които зеленият чай да е неизменна част от азиатските култури през вековете. Тази напитка е богата на антиоксиданти и нутриенти, които предлагат на човека многобройни ползи за здравето. Те засилват естествените съпротивителни сили на тялото и го предпазват от развитието на различни заболявания.

В допълнение към това всички знаем, че зеленият чай е ефикасно средство, което помага за стопяване на излишните килограми и предпазва от развитието на хронични заболявания като рака. Готови ли сте да научите повече за полезното въздействие на зеления чай? Ако да, то днешната статия е посветена на 10 ползи за здравето на човека, който консумира редовно зелен чай.

1. Богат е на антиоксиданти

Антиоксидантите представляват химични съединения, които за натоварени със задачата да се борят с въздействието на вредни молекули, например свободните радикали. Зеленият чай е богат източник на антиоксиданти. Това го прави отличен съюзник в борбата с конкретни хронични заболявания и преждевременното стареене на кожата.

2. Може да предпази човека от рак

Някои изследвания сочат, че зеленият чай може да понижи риска от развитието на някои видове рак.

Едно проучване, проведено от изследователи от Канада, доказва, че антиоксидантите в зеления чай понижават риска от рак на простатата. В друго проучване те установяват, че рискът от рак на белите дробове е понижен с 18%.

Изследване от Китай свързва консумацията на зелен чай с понижения риск от развитие на рак на стомаха, панкреаса, хранопровода, простатата и дебелото черво.

3. Подобрява здравето на сърцето

Зеленият чай подобрява здравето на сърцето

Богатият антиоксидантен състав на зеления чай го прави изключително полезно средство за регулиране на нивото на лошия холестерол в кръвообращението.

Благодарение на тази полза учените смятат, че редовната консумация на зелен чай може да понижи риска от сърдечно-съдови заболявания и други проблеми, свързани със сърдечно-съдовата система.

4. Подобрява здравето на черния дроб

Черният дроб е отговорен за филтрирането на токсините, които се натрупват в кръвта и се отразяват негативно върху здравето на човека. Когато тези токсини се натрупат, те сериозно възпрепятстват оптималната работа на органите в човешкото тяло.

Консумацията на 1 чаша зелен чай дневно може да осигури адекватно прочистване на черния дроб, позволявайки му да функционира правилно. Редовната консумация на зелен чай предпазва от увреждания на тъканите и органите, провокирани от токсини като алкохола. Освен това предпазва от възпалителни процеси.

5. Ускорява метаболизма и подпомага процеса на отслабване

Изследване показва, че консумацията на зелен чай може да предпази човека от качване на излишни килограми или да стимулира възстановяването на здравословното тегло. Според едно проучване тази напитка притежава способността да презпазва човека от окисляване на мазнините в тялото му. По този начин наблюдаваните участниците в изследването са отслабнали в рамките на 3 месеца.

Установено е също така, че зеленият чай ускорява метаболизма, подобрява способността на тялото да гори калории и защитава сърцето.

6. Гарантира по-добро храносмилане

Зеленият чай оказва лек лаксативен ефект

Зеленият чай оказва лек лаксативен ефект, който го прави отлично средство за предпазване и лечение на запек. В допълнение той редуцира излишните газове, подуването и други проблеми, свързани с храносмилането.

7. Зеленият чай предпазва от диабет

Някои от свойствата на зеления чай могат да помогнат за контролиране на нивото на кръвната захар и предпазване от диабет. Изследвания от последните години сочат, че зеленият чай може да предпази човека от развитието на диабет тип 1 и да помогне за овладяването на състоянието на пациенти с диабет тип 2.

Прочетете и това: Какво се случва с тялото ви когато приемате зелен чай всеки ден

8. Подобрява здравето на зъбите

Традиционната китайска медицина използва зеления чай, за да защити здравето на зъбите, да се бори с възпаленията на устата и да контролира проблем като лошия дъх.

9. Предпазва от артрит

Няколко изследвания сочат, че зеленият чай е мощно натурално средство, което действа болкоуспокояващо. Той се бори с възпалението и е ефикасен при ревматоиден артрит и други възпалителни заболявания.

Консумацията на зелен чай може да предпази човека от разрушаване на хрущяла при хора, които страдат от тези заболявания.

10. Засилва имунната система

Високото съдържание на антиоксиданти, витамини и минерали в зеления чай го превръщат в отлично средство за стимулиране на имунната система.

Зеленият чай е ефикасен при лечението на различни инфекции, както и за справяне с обичайни респираторни неразположения, например настинки и грип.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.