Как да премахнем лошия дъх завинаги

Причините за халитозата могат да се коренят в инфекции на дихателните пътища, бактерии върху езика или нарушено храносмилане
Как да премахнем лошия дъх завинаги
Karla Henríquez

Написано и проверено от лекар Karla Henríquez.

Последна актуализация: 08 ноември, 2018

Проклятието на лошия дъх неизбежно се отразява върху живота на хората, които имат нещастието да страдат от него. Познат още като халитоза, той може да бъде симптом на друг здравословен проблем. Ако това е така, трябва да го лекувате, за да се наслаждавате на по-добър живот.

В днешната статия ще обясним някои от често срещаните причини за лошия дъх. Ще предложим някои натурални средства, които могат да помогнат да се отървете от този проблем веднъж завинаги.

Малко информация за лошия дъх

Лошият дъх е много по-често срещан проблем, отколкото си мислите, и засяга около един на всеки трима души.

Това твърдение може би е изненадващо за вас, защото хората, страдащи от лош дъх, най-често търсят начини да го скрият. Засегнатите споделят, че нерядко се налага да избягват определени събития и места, които ги карат да влизат в близък контакт с други хора.

Бактерия, причиняваща плаки

В почти половината от случаите лошият дъх се дължи на наличието на бактерията, която води до появата на плаки върху езика. Понякога това може да е и в резултат на лоша хигиена или диета, богата на захари и рафинирани продукти.

В допълнение към миенето на зъбите след всяко хранене, препоръчваме ви да използвате инструмент за почистване на езика. Така ще се отървете от бактериите, които се натрупват върху повърхността, особено ако езикът е с белезникав или сив цвят.

Може също да опитате един много стар лек, който премахва токсините, които се натрупват в устата, както и горната храносмилателна система.

Този метод е известен като изплакване със зехтин. Всичко, което трябва да направите, е сутрин да изплаквате устата си в продължение на 10 до 15 минути на празен стомах с помощта на висококачествено растително масло.

Език

Пушене

Този рисков фактор е безспорен, тъй като една от най-неприятните миризми е от устата на пушач. Тя не е причинена единствено от самия тютюн, но също така от натрупване на токсични вещества. Те  бавно отравят тъканите в устата, гърлото и белите дробове.

Ако сте пушач, не се надявайте да излекувате лошия дъх, като в същото време продължавате този смъртоносен навик.

Съществуват многобройни природни терапии, които могат да помогнат да се откажете от пушенето, включително хомеопатия, акупунктура или Цветята на д-р Бах.

Пушенето е причинител на лошия дъх

Дихателни нарушения

Една от по-малко известните причини за лошия дъх е затруднено дишане, независимо дали е причинено от горни, или от долни респираторни проблеми. Като цяло този тип дишане е свързано с наличието на слуз и инфекция в дихателните пътища.

За да се справите с халитозата, която е причинена от респираторен проблем, опитайте следните неща:

 • Пийте най-малко 2 л вода на ден, особено между храненията.
 • Не консумирайте твърде много млечни или брашнени продукти.
 • Проветрявайте добре стаите в дома, особено спалнята.
 • Украсете дома с растения, които помагат за пречистване на въздуха, например лотос.
 • Правете носни или синусни промивания с помощта на чайниче Нети пот.
 • Пийте билкови чайове, които произвеждат пари, за да насърчите кашлицата, например евкалипт, бор, мента и джинджифил.
Чай

Нарушения на храносмилането

Лошият дъх рядко е причинен от проблем с храносмилането, но именно това е една от причините, която е най-трудно да се разреши. Нарушението може да е причинено от стомаха или черния дроб. Така че трябва да потърсите цялостно лечение, което има за цел да прочисти цялата храносмилателна система.

В допълнение към поддържането на балансирана и натурална диета, можете да използвате и някои лечебни средства, които улесняват добрата храносмилателна функция. Представяме ви някои билки, подправки и полезни хранителни вещества, които ще подобрят функцията на черния дроб, жлъчния мехур и стомаха.

 • Болдо
 • Мента
 • Глухарче
 • Магарешки бодил
 • Куркума
 • Джинджифил
 • Черен пипер
 • Лимон

На последно място, от съществено значение е да избягвате запек, ако често страдате от него. Ето някои полезни храни, които могат да бъдат от огромна помощ при регулирането на функцията на червата:

 • Сушени сливи
 • Ленено семе
 • Псилиум

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.