При киселини в стомаха: 3 съвета за ефективно лечение

Киселините в стомаха са често срещан проблем, който възниква когато хранопроводът е раздразнен от газовете в стомаха. Причините включват лош режим на хранене, стрес и нездравословни навици, като например пушене.
При киселини в стомаха: 3 съвета за ефективно лечение
José Gerardo Rosciano Paganelli

Прегледано и одобрено от лекар José Gerardo Rosciano Paganelli.

Написано от Katherine Flórez

Последна актуализация: 25 август, 2022

Киселините в стомаха, или киселинно храносмилане, е едно от най-често срещаните заболявания в света. Както подсказва самото име, киселинното храносмилане се появява когато има наличие на стомашна киселина. При киселини в стомаха е много важно да имате правилен хранителен режим. В тази статия ще научите за някои ефективни начини за лечение на киселините в стомаха.

Това състояние се характеризира предимно с дискомфорт и усещане за парене в областта на хранопровода. Въпреки, че проблемът произлиза от стомаха, той се проявява в горната част на стомашния отвор.

За да локализирате засегнатата зона от стомашните киселини, използвайте вашата горна гръдна кост като отправна точка. Ако дискомфорта ви произлиза от тази зона, то това са най-вероятно киселини в стомаха.

Накратко, киселинното храносмилане е дразнене на хранопровода, произтичащо от производството на стомашни газове.

При киселини в стомаха: първо, разберете кои са причините

При киселини в стомаха: един мъж и държи огън, фотомонтаж

Въпреки, че повечето случаи на киселини в стомаха са свързани с начина на хранене, те често са предизвикани от:

Като знаем причините за киселините в стомаха, можем лесно да ги предотвратим. Има също природни алтернативи за предотвратяване на образуването на киселини в стомаха и за тяхното лечение.

При киселини в стомаха: съвети за лечение

Диета е от решаващо значение, когато става въпрос за киселини и за вашето здраве като цяло.

По-долу са описани три съвета, свързани с храните, които трябва да избягвате, за да се отървете от киселините в стомаха:

1. При киселини в стомаха: времето за хранене и количеството на храната са важен фактор

При киселини в стомаха: една чиния с различни храни, вилица и лъжица

Един от най-важните фактори, свързани с храненето, е времетраенето и количеството храна, която консумирате. Много хора не знаят кога и колко да ядат определени храни, особено на закуска, обяд и вечеря.

За да определите най-доброто време, обърнете внимание на това кога тренирате, ходите на работа и спите. Трябва да ядете правилната порция поне два часа преди всяка от тези дейности.

Що се отнася до количеството, трябва да разпределите калориите, от които се нуждаете, в поне 6 порции от балансирани храни през деня.

Имайте предвид, че и двата фактора, изброени отгоре, могат да предотвратят появата на киселини в стомаха.

2. При киселини в стомаха: яжте само здравословна храна

Ако следвате този съвет, не само ще предотвратите и излекувате киселините в стомаха, но и ще подобрите цялостното си здравословно състояние.

Балансираната диета, включваща зеленчуци, риба и подобни храни, може да подобри значително стомаха.

При киселини в стомаха е много важно да се храните здравословно. Освен това, ще е много полезно за храносмилането.

Също трябва да спрете да консумирате храни, които водят до образуването на киселини, като например кафе, шоколад, оцет, плодове, безалкохолни напитки, цитрусов сок и пържени храни.

Кои храни трябва да бъдат включени във вашата диета?

Кана, чинии и 3 яйца

Един добър хранителен режим за борба със стомашните киселини трябва да включва храни, подобряващи дейността на храносмилателната система и лекуващи стомашните газове, като например:

  • Йогурт, мляко и сирене. Трябва да се консумират тези продукти обезмаслени.
  • Яйца. Консумирането на около четири на седмица може да помогне за регулиране на нивата на холестерола в кръвта и киселинния дисбаланс.
  • Зеленчуците са препоръчителни в тази диета; обаче, не трябва да се ядат сурови. Те трябва да бъдат сготвени или варени.
  • При киселини в стомаха, рибата и пилето са най-подходящото месо за храносмилателната система. Препоръчва се рибата да е прясна. В допълнение, постното телешко месо е също много добър избор.

3. Избирайте разумно течностите, които пиете

Течностите за важни за храносмилателния процес и тялото може да реагира на тях положително или отрицателно.

При киселини в стомаха трябва да внимавате, защото има напитки, които ги предизвикват. Два основни примера за това са алкохола и безалкохолните напитки.

Билковите чайове и натуралните сокове от нецитрусови плодове са отлични алтернативи. Пийте поне два литра вода на ден, тъй като това е много полезно за храносмилателната система.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Aune D, Giovannucci E, Boffetta P, Fadnes LT, Keum N, Norat T, Greenwood DC, Riboli E, Vatten LJ, Tonstad S. Fruit and vegetable intake and the risk of cardiovascular disease, total cancer and all-cause mortality-a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies. Int J Epidemiol. 2017 Jun 1;46(3):1029-1056. doi: 10.1093/ije/dyw319. PMID: 28338764; PMCID: PMC5837313.
  • Ji J, Yang H. Using Probiotics as Supplementation for Helicobacter pylori Antibiotic Therapy. Int J Mol Sci. 2020 Feb 8;21(3):1136. doi: 10.3390/ijms21031136. PMID: 32046317; PMCID: PMC7037652.
  • Van Hecke T, Van Camp J, De Smet S. Oxidation During Digestion of Meat: Interactions with the Diet and Helicobacter pylori Gastritis, and Implications on Human Health. Compr Rev Food Sci Food Saf. 2017 Mar;16(2):214-233. doi: 10.1111/1541-4337.12248. Epub 2017 Jan 26. PMID: 33371537.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.