Пет чая спомагащи лечението на гастрита

Лечението на гастрита варира в зависимост от тежестта му. Добре е да знаете, че има билкови средства спомагащи лечението на болестта и овладяването на симптомите.
Пет чая спомагащи лечението на гастрита

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Лечението на гастрита може да включва приема на лекарства като антибиотици, инхибитори на протонната помпа и антиацидни средства. Терапията включва и спазването на диета и цялостна промяна в начина на живот. А знаехте ли, че тези пет чая могат да спомогнат лечението на гастрита?

Благодарение на качествата на някои билки и подправки, чайовете са отлично средство за овладяване на симптомите на гастрита. В действителност те са най-подходящият избор в по-леките случаи на заболяването, тъй като имат много по-малко странични ефекти, тъй като са природни средства.

Какво представлява гастритът?

Гастритът е заболяване характеризиращо се с възпаление или оттичане на стомашната лигавица. Може да бъде остър или хроничен в зависимост от причините довели до появата му както и от това колко дълго се проявяват симптомите му. Чест фактор за появата му е бактерията хеликобактер пилори.

Нерядко болестта се дължи и на прекомерна консумация на алкохол, дълъг прием на нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), стрес, тютюнопушене както и редица други фактори.

Част от симптомите на заболяването са нарушено храносмилане, гадене, повръщане и усещане за тежест в стомаха. В по-тежките случаи, на ерозивен гастрит например, могат да се появят и други симптоми като черни или тъмни изпражнения, повръщане на кръв, оттоци и силна стомашна болка.

Лечебни чайове спомагащи лечението на гастрита

Клиничните прояви на гастрита трябва да бъдат проследени от специалист. Причината за това е, че често те наподобяват тези при други храносмилателни проблеми. Лекарят трябва да потвърди диагнозата след преглед  и изследване на кръвта, изпражненията или след извършване на дихателен тест. Той може да назначи извършването на ендоскопско изследване или биопсия.

Ако състоянието ви е тежко, изключително важно е да спазвате предписаното ви медикаментозно лечение, за да се подобрите. Ако болестта се проявява по-леко промяната на навиците ви и определени природни добавки могат да ви бъдат от помощ. Открийте кои лечебни чайове са сред тях.

1.Зелен чай с мед от манука
Зеленият чай спомага лечението на гастрита.

Антибактериалното действие на зеления чай спомага борбата с бактерията H. pylori.

Комбинацията на зелен чай с мед от манука е едно от най-добрите средства в лечението на гастрита. Проучване показва, че консумацията му може да понижи риска от инфектиране с бактерията H. pylori.

Продукти

Начин на приготвяне

 • Прибавете зеления чай към чаша вряла вода.
 • Похлупете чашата и оставете напитката да се запари десетина минути.
 • След това я прецедете и добавете меда.
 • Пийте чая два пъти дневно, поне три пъти седмично.

2.Чай от джинджифил

Джинджеролът и другите активни съставки в джинджифила оказват положително въздействие върху контролирането на острия и хроничен гастрит. Тези вещества спомагат овладяването на възпалението на стомашната лигавица и ограничават разпространението на някои щамове на бактерията H. pylori.

Продукти

Начин на приготвяне

 • Прибавете настъргания джинджифил към чаша вряла вода.
 • Покрийте съда и оставете чаят да се запари.
 • Прецедете го и прибавете меда.
 • Пийте две чаши дневно, за да спомогнете лечението на гастрита.

3.Чай от лайка
Чаят от лайка е чудесно противовъзпалително средство.

Лайката спомага облекчаването на някои симптоми свързани с гастрита, като нервния стомах и забавеното храносмилане.

Тя не е най-мощното средство в борбата с гастрита. Но въпреки това е полезно допълнение облекчаващо симптоми като нарушено храносмилане, възпаление и киселини. Това лечебно растение е безопасно, дори за децата.

Продукти

 • 1 супена лъжица изсушен цвят от лайка
 • 1 чаша вода (250 мл)
 • Мед (по желание)

Начин на приготвяне

 • Прибавете лайката към чаша вряла вода.
 • След пет-десет минути прецедете напитката.
 • Подсладете чая с мед.
 • Пийте по две-три чаши чай ежедневно, за да облекчите симптомите.

Препоръчваме ви да прочетете и: 6 лечебни качества на лайката

4.Чай от мента

Това е едно от най-популярните средства за лечение на гастрита и проблемите на храносмилателната система.

Чаят от мента е традиционен лек използван за облекчаване на стомашните спазми, газовете в червата и киселините. Той дори спомага овладяването на възпалението.

Продукти

Начин на приготвяне

 • Изсипете листата от мента в чаша с вряла вода.
 • Оставете напитката да се запари десет минути.
 • Прецедете чая и го изпийте.
 • Пийте до три чаши дневно.

5.Чай от американски женшен
чай от женшен при стомашни проблеми

Женшенът е страхотно натурално средство за лечението на гастрита.

Американският женшен се използва за облекчаване на гастрита и симптомите му. Не е толкова известен както останалите натурални средства. Въпреки това се използва за подобряване на нарушеното храносмилане, овладяване на повръщането и облекчаване на възпаленото дебело черво. Освен това намалява и възпалението на стомашната лигавица.

Продукти

Начин на приготвяне

 • Първо настържете женшена.
 • След това го прибавете към чаша вряла вода и го оставете да поври на слаб огън две минути.
 • Покрийте съда и оставете напитката да се запари.
 • Прецедете я след десет минути.
 • Пийте чая, когато се появят симптомите на гастрита веднъж или два пъти дневно.

Внимание: Избягвайте приема на този чай, ако пиете лекарства за депресия или диабет. Трябва да внимавате и ако страдате от хипертония и/или други разстройства на нервната система.

Заключение

Приемът на тези лечебни чайове може да спомогне лечението на гастрита, овладявайки симптомите му. Но те не трябва да заместват лекарствата предписани от лекар. Освен това е важно да се консултирате за евентуалните странични ефекти.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Boyanova, L., Ilieva, J., Gergova, G., Vladimirov, B., Nikolov, R., & Mitov, I. (2015). Honey and green/black tea consumption may reduce the risk of Helicobacter pylori infection. Diagnostic Microbiology and Infectious Disease. https://doi.org/10.1016/j.diagmicrobio.2015.03.001
 • Mahady, G. B., Pendland, S. L., Yun, G. S., Lu, Z. Z., & Stoia, A. (2003). Ginger (Zingiber officinale Roscoe) and the Gingerols Inhibit the Growth of Cag A+ Strains of Helicobacter pylori. Anticancer Research.
 • Haniadka, R., Saldanha, E., Sunita, V., Palatty, P. L., Fayad, R., & Baliga, M. S. (2013). A review of the gastroprotective effects of ginger (Zingiber officinale Roscoe). Food and Function. https://doi.org/10.1039/c3fo30337c
 • Srivastava, J. K., Shankar, E., & Gupta, S. (2010). Chamomile: A herbal medicine of the past with a bright future (review). Molecular Medicine Reports. https://doi.org/10.3892/mmr.2010.377
 • Cash, B. D., Epstein, M. S., & Shah, S. M. (2016). A Novel Delivery System of Peppermint Oil Is an Effective Therapy for Irritable Bowel Syndrome Symptoms. Digestive Diseases and Sciences. https://doi.org/10.1007/s10620-015-3858-7
 • SAITO, H., MORITA, M., & TAKAGI, K. (2012). PHARMACOLOGICAL STUDIES OF PANAX GINSENG LEAVES. The Japanese Journal of Pharmacology. https://doi.org/10.1254/jjp.23.43

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.