Здравословни пълнени пиперки с киноа
Искате ли да се научите как да си приготвяте здравословни пълнени пиперки с киноа? В тази статия ще споделим с вас две рецепти: едната подходяща за вегетарианци и още една с пилешко месо.
Знаете, че винаги можете да заместите месото с продукти от растителен произход като тофу, както и пшеничния глутен, за да направите рецептата подходяща за вегетарианци или вегани.
Пълнени пиперки с киноа и пилешко месо
В тази рецепта се използва пилешко месо и различни видове зеленчуци. Затова тя е богата на протеини, антиоксиданти и редица важни минерали. Освен това съдържа малко калории и е подходяща за всяка една диета.
Продукти
- Пилешки гърди (200 г)
- 3 зелени пиперки
- 1/2 тиквичка
- 1/2 патладжан
- 1 праз
- 1 лук
- Гъби (100 г)
- Киноа (150 г)
- Сол, пипер и чесън на прах
- Екстра върджин зехтин
- Настъргано твърдо сирене (или кашкавал, който да се разтопи)
Прочетете и: Три рецепти за вегетариански хапки
Начин на приготвяне
- Първо нарежете пиперките наполовина, почистете ги от семките, почистете ги добре и ги измийте.
- Поставете ги в тавичка за печене и ги печете на 180 градуса за около 15 минути или докато омекнат. Не ги печете до пълна готовност.
- Докато пиперките се пекат, сипете малко екстра върджин зехтин в тиган и го поставете на котлон, пуснат на средна степен.
- Обелете и нарежете на жулиени тиквичката, праза, лука, патладжана и гъбите. Изсипете ги в тигана и ги задушете за 20 минути.
- Почистете и нарежете на жулиени пилешките гърди и ги прибавете към тигана със зеленчуците; задушавайте ги докато станат златисти.
- Измийте киноата и я прибавете към тигана като добавите и 500 мл вода. Гответе ястието докато водата се изпари и достигне консистенцията, която искате.
- Добавете солта, пипера и чесъна на прах.
- Напълнете пиперките, които запекохте със сместа с киноа, пилешко месо и зеленчуци и настържете отгоре малко кашкавал.
- Запечете ястието във фурна за около 5-10 минути.
- Бон апети! Насладете се на пиперките, които приготвихте!
Съставките в тази рецепта я правят изключително богата на протеини.
Сос Бешамел за пълнените пиперки с киноа
Въпреки че бешамеловият сос е перфектната добавка към това ястие, трябва да знаете, че повишава съдържанието на калориите и мазнините в нея.
Ако искате да добавите сос Бешамел към пиперките, които сте приготвили, ви предлагаме следната рецепта, с която ще се радвате на сос с нежна, гладка текстура:
Продукти
- 2 чаши пълномаслено прясно или растително мляко (400 мл)
- 1/4 чаша чисто масло или маргарин (50 г)
- 1/3 чаша брашно (100 г)
- Сол и индийско орехче
Начин на приготвяне
- Сложете масло в касерола и я поставете на бавен огън.
- След като се разтопи, прибавете маслото и го оставете на огъня за около 10 минути. Бъркайте постоянно сместа, за да не се образуват бучки и за да не остане брашното сурово.
- Прибавяйте млякото постепенно. Най-добре е то да бъде със стайна температура. Бъркайте с бъркалка, за да получите хомогенна и гладка текстура на сместа.
- Добавете сол и индийско орехче по ваш вкус.
- След като сосът Бешамел е готов, просто трябва да го добавите към рецептата, преди да сложите пиперките да се запекат във фурната.
Препоръчваме ви да прочетете и: Четири вкусни рецепти за салата с нахут
Пълнени пиперки с киноа и броколи
И накрая – рецепта за вегетарианците и веганите. В този случай ви предлагаме да добавите броколи и други здравословни зеленчуци като тиквички, чери домати и чесън.
Продукти
- 3 червени пиперки (85 г)
- Киноа (80 г)
- 1/2 броколи
- 1 тиквичка
- Чери домати (100 г)
- 1 скилидка чесън
- Сол, пипер и риган
- Екстра върджин зехтин
- 1 чаена лъжичка къри (по желание)
Начин на приготвяне
- В касерола сварете предварително измитата и накисната киноа за около 20 минути или докато е готова.
- Междувременно обелете и нарежете лука, броколито, тиквичката, чесъна и чери доматите.
- След това изсипете зеленчуците в тиган и ги задушете на средно силен котлон с малко зехтин. Сотирайте ги до готовност.
- Прибавете сварената киноа към сотираните зеленчуци и добавете солта, пипера, ригана и кърито по ваш вкус.
- След това разрежете пиперките на половина, измийте ги и ги почистете от семената.
- Поставете ги в тавичка и ги напълнете със сместа с киноа и зеленчуци.
- Поставете тавичката във фурната, предварително загрята до 180 градуса, и ги печете 25 минути.
- Извадете ястието от фурната и го оставете да изстине за няколко минути.
Както и при предишната рецепта можете да добавите сос Бешамел и настърган кашкавал. Ако искате рецептата да бъде подходяща за вегани, използвайте бешамел приготвен с растително мляко и веган кашкавал.
Опитвали ли сте някога пълнени пиперки с киноа? Ако не сте, изберете си рецептата, която ви харесва повече и я пригответе за обяд или вечеря.