Защо трябва да ядете органични яйца няколко пъти седмично

Дали яйцата наистина са толкова полезни за вас? Отговорът е ДА! Разберете защо и открийте най-добрите начини за приготвянето им в тази статия.
Защо трябва да ядете органични яйца няколко пъти седмично

Последна актуализация: 22 февруари, 2019

Полезно ли е или не яденето на органични яйца? По колко трябва да изяждате? Всички яйца ли са еднакви?

Когато става въпрос за хранене, винаги ще откриете различни теории. Някои дори се променят с течение на времето.

Днес ще ви разкажем защо яденето на яйца няколко пъти седмично се препоръчва за балансирано хранене и оптимално здравословно състояние.

Не всички яйца са еднакви

Органични яйца
Първото, което искаме да подчертаем е важността на това да ядете органични яйца. Кокошките се отглеждат свободно и се хранят естествено със семена, растения, насекоми и т.н.

От друга страна повечето предлагани в магазините яйца са от кокошки отглеждани по традиционния начин. Те живеят в клетки, хранят се със соя и генетично модифицирана царевица плюс всички видове добавки и антибиотици.

Освен произхода и вкуса си органичните яйца са много по-хранителни благодарение на разнообразието от натурална храна, която кокошките си намират.

Яйцата и здравето ви

В последните години яйцата са спрягани като един от виновниците за високия холестерол и сърдечно-съдовите заболявания.

Вярно е, че всички животински мазнини съдържат холестерол, но това не означава, че са вредни за здравето ви. В действителност организмът ви се нуждае от тях.

Консумацията на органични яйца дори може да ви предпази срещу определени болести, включително и тези засягащи сърцето ви.

Все повече диетолози препоръчват редовната консумация на яйца като част от здравословното хранене.

Повече яйца и по-малко месо

Ако искате да се храните балансирано и да се наслаждавате на вкуса и хранителната стойност на яйца, ви препоръчваме да увеличите консумацията на този продукт, а да намалите тази на месото, особено на червеното месо.

По този начин ще си набавите висококачествени животински протеини, без да прекалявате.

Освен това месото от био-ферми е скъпо, а яйцата са много по-икономичен избор.

С какво са ни полезни яйцата?

Ползата от органични яйца
Яйцата ви осигуряват отлична комбинация от висококачествени био протеини. Те съдържат всички основни аминокиселини и лесно усвоими здравословни мазнини.

Те са изключително пълноценна храна, богата на витамини A, B, D, E, бета каротин, есенциални мастни киселини и минерали като желязо, фосфор, калий и магнезий.

Трябва да споменем и че яйцата не съдържат фибри и въглехидрати.

Яжте яйца няколко пъти седмично

Така, колко яйца можете и трябва да изяждане седмично?

Един здрав човек, хранещ се балансирано, може да изяжда по едно органично яйце дневно без никакъв риск за здравето и знаейки, че си осигурява голямо количество полезни хранителни вещества.

Хората, които се притесняват за здравето си могат да се консултират с диетолог, но 3 – 5 яйца седмично не би трябвало да ви създадат проблеми.

Как да си приготвите яйцата?

Приготвяне на органични яйца
Органичните яйца са идеална част от пълноценния хранителен режим. Трябва да подчертаем, че начина на приготвяне на яйцата също играе важна роля.

За да предотвратите окисляването на мазнините и да запазите антиоксидантите им, избягвайте да пържите или приготвяте яйцата в микровълнова печка.

Най-здравословният начин за приготвянето на яйца е като ги поширате или леко ги сварите. Не е добра идея да ги преварявате или да ги готвите на висока температура дълго време.

Ако все пак ги прекалите с термичната обработка, когато ги обелите ще видите, че жълтъкът им е посивял и миришат на сяра. Това е знак, че не сте ги приготвили правилно.

Най-добре е да ги сварите на тих огън за кратко, както приготвяте така обичаните рохко сварени яйца. При тях белтъците са леко сварени, а жълтъците са почти течни.

Трябва да отбележим, че когато консумирате яйца, които не са били приготвяни дълго време, то те трябва да са органични, в противен случай може да се окажат опасни за здравето ви.

Откъде да си набавите органични яйца?

Всяка държава си има свои специфични закони и наредби, гарантиращи качеството на яйцата. Понякога това става с отпечатването на специални кодове върху черупката на яйцата или на специални екологични печати. Научете какво точно се използва във вашата страна, за да можете да откриете най-добрите органични яйца.

Можете да си ги купувате и от частен производител, на когото имате доверие и който знаете, че отглежда свободни кокошки. А можете и сами да си гледате кокошки, ако имате време, място и желание!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Whole egg consumption improves lipoprotein profiles and insulin sensitivity to a greater extent than yolk-free egg substitute in individuals with metabolic syndrome.
    Blesso CN1, Andersen CJ, Barona J, Volek JS, Fernandez ML.Department of Nutritional Sciences, University of Connecticut, Storrs. (2012). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23021013
  • Daily egg consumption in hyperlipidemic adults – Effects on endothelial function and cardiovascular risk. Valentine Njike, Zubaida Faridi,1 Suparna Dutta, Anjelica L Gonzalez-Simon,and David L Katzcorresponding. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2904713/
  • Decrease in blood triglycerides associated with the consumption of eggs of hens fed with food supplemented with fish oil. Bovet P1, Faeh D, Madeleine G, Viswanathan B, Paccaud F. (2007). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17134951

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.