Внимание: митове и истини за яйцата

Лекарите препоръчват да не консумирате повече от 4-5 седмично
Внимание: митове и истини за яйцата

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 25 май, 2022

Днес сме решили да разбулим най-честите митове и истини за яйцата.

Според мнозина консумацията на яйца е препоръчителна, според други – точно обратното. Първите доказват твърдението си, позовавайки се на положителното въздействие на яйцата върху тялото, докато вторите са категорично убедени, че яйцата за вредни. Дали яденето на яйца е полезно за здравето ви, или пък не? Открийте отговора на този въпрос в следващите редове.

Хранителни факти за яйцата

Яйцата са богати на хранителни вещества, а и можете да ги откриете във всеки магазин. Влизат в състава на много рецепти, нови и традиционни. Въпреки това, според немалко хора яйцата не са полезни за здравето, тъй като повишават нивото на холестерола в кръвта, както и това на мазнините – което означава, че предразполагат към развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Яйцата не само снабдяват тялото с протеини, но и с мазнини (мононенаситени, както и полиненаситени), витамини и холестерол. В този ред на мисли – важно е да следите нивото на холестерола.

митове и истини за яйцата - защо едни ги отричат, а други не

Многобройни са проучванията, които показват, че консумацията на яйца се отразява благоприятно върху здравето на човека. Въпреки това има хора, които са на противното мнение. В крайна сметка няма категорично доказателство, потвърждаващо теорията, че консумацията на яйца е вредна за здравето.

В наши дни съществуват редица фактори, които оказват негативно въздействие върху здравето. Не можем да виним само яйцата – вредни за здравето фактори са стресът, тютюнът, заседналият начин на живот, алкохолът, мазнините и обработените храни. Важно е как консумирате яйцата. Ако ядете пържени яйца всеки ден, това не е добре. Но ако ги варите или печете, тогава няма проблем. Лекарите казват, че е препоръчително да не консумирате повече от 4-5 яйца седмично. Разбира се, трябва да съобразявате броя на яйцата и с възрастта и навиците на всеки член от семейството.

Митове и истини за яйцата

Консумацията на яйца повишава нивото на холестерола в кръвта: Грешно

Един от най-честите митове и истини за яйцата.

Както споменахме по-горе, яйцата, сами по себе си, не провокират повишаване на нивото на холестерола. Практиката сочи, че това се случва при прекомерен прием на животински мазнини, например чрез месо и месни изделия.

митове и истини за яйцата - консумация на суроми яйца

Препоръчително е да избягвате консумацията на сурови яйца: Вярно

Рискувате да се отровите от бактерия, наречена салмонела. Термичната обработка напълно отстранява този риск. Гответе яйцата при температура над 60 градуса.

Трябва да миете яйцата, преди да ги сложите в хладилника: Грешно

Друг от най-честите митове и истини за яйцата.

Черупката на яйцата представлява защитна обвивка. Когато я миете, вие правите по-лесен достъпа до вътрешността на яйцето за микроорганизмите, които веднага биха се настанили в пролуките в текстурата. Препоръчваме ви да почиствате яйцата, преди да ги готвите. Изплаквайте ги с вода.

Оцветените яйца са по-добри, отколкото белите: Грешно

Техните хранителни свойства не се дължат на цвета на черупката. Цветът на яйцето варира според вида кокошка, поради това то е бяло или кафеникаво. Можете да консумирате яйца с различни цветове – между тях няма разлика.

Бременните жени не трябва да ядат яйца: Грешно

митове и истини за яйцата - яйца по време на бременност

Още един от най-честите митове и истини за яйцата.

Точно обратното. Тъй като яйцата съдържат високи дози витамини и протеини, те представляват отлична храна за развитието на фетуса и малките деца. Освен това съставките им са изключително важни за формирането на нервната система и елиминирането на хранителните алергии, които през последните години се превърнаха в масово явление. Единственото предупреждение, което можем да отправим, е да не давате яйца на деца под 8-месечна възраст.

Препоръчваме ви да прочетете и: Бременност след 35 годишна възраст

Възрастните хора не бива да консумират яйца: Грешно

Възрастните хора са друга група хора, за която е препоръчително да яде по 3 яйца седмично, като целта е да не губят мускулна маса. Яйцата съдържат много антиоксиданти, които възпират развитието на дегенеративните заболявания, сред които са атеросклерозата и Алцхаймер.

Яйцата съдържат много калории: Грешно

Едно яйце съдържа само 80 калории и 6 грама протеини, когато го сготвите (тук изключваме пърженето). То съдържа жизненоважни хранителни вещества, като цинк, желязо и аминокиселини.

Кокошките се отглеждат така, че да снасят повече яйца: Вярно

Това не се случва обезателно. Ще се наложи да проверявате сами и да търсите конкретна информация от фирмата-производител. Често обаче индустриите за масово производство на яйца следват изпитани практики, които невинаги са здравословни. Едно от тях, например, използва манипулиране чрез светлина. По този начин се оказва въздействие върху овулацията на кокошките, като бива ускорявана. Като резултат, те снасят повече яйца.

За да избегнете това, купувайте яйца от малки ферми или пък от домакинства, отглеждащи кокошки. Така ще сте сигурни, че снесените яйца не са резултат от изкуствено повлияване на биологичните процеси, протичащ в организма на кокошките.

митове и истини за яйцата - белтък или жълтък

Жълтък срещу белтък: кое е по-добро?

Много хора се вълнуват от въпроса, дали е по-добре да се консумира само белтък, или само жълтък. И двете. Е, в случай, че следвате диетичен план, тогава отговорът ни е: жълтък. Повечето от ценните хранителни вещества се съдържа в него. Жълтъкът представлява яйцеклетката на яйцето, там се формира малкото пиленце. Именно поради това тук се съдържа изобилие от витамини и протеини.

А какво да правите с белтъка? Не сме казали, че не е здравословен, там също се съдържат полезни вещества. Можете да го консумирате заради съдържанието на аминокиселини, които подпомагат процеса на развитие на мускулите, например. Те са важни, в случай че тренирате активно. В белтъка отсъстват много мазнини, а това го прави отлична съставка, която можете да включите в диетата си. Поради ниското съдържание на холестерол не са налице ограничения относно количеството изяден белтък. Още една причина да консумирате белтъка: в него ще откриете много триглицериди.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Clayton ZS., Fusco E., Kern M., Egg consumption and heart health: a review. Nutrition, 2017. 37: 79-85.
  • Geiker NR., Larsen ML., Dyerberg J., Stender S., et al., Egg consumption, cardiovascular diseases and type 2 diabetes. Eur J Clin Nutr, 2018. 72 (1): 44-56.
  • Keyserling TC., Berkowitz SA., Samuel Hodge CD., Dietary cholesterol or egg consumption and cardiovascular outcomes. JAMA, 2019. 322 (5): 466-467.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.