Защо се цепят ноктите? Причини, лечение и решения

Ако причината се корени в липсата на хидратация, препоръчваме ви да консумирате повече плодове, течности (вода и плодови сокове) и зеленчуци, като домати, за да се предпазите от цепене на ноктите и последващо влошаване
Защо се цепят ноктите? Причини, лечение и решения

Последна актуализация: 14 Юли, 2019

Ако някога сте задавали въпроса – Защо ноктите ми се цепят? – това е статията, в която ще откриете отговора. Много неща могат да предизвикат цепене на ноктите, от стрес до лошо хранене, проблеми с щитовидната жлеза или пък излагане на ръцете в чест контакт с вода.

Тази статия е посветена на причините, лечението и решенията, които можем да вземем, когато ноктите ни се цепят.

Какво причинява цепене на ноктите?

Както споменахме по-рано, съществуват няколко причини, които водят до цепене на ноктите. Добре е да поговорите за този проблеми с лекаря си, но е възможно да проведете лечение и у дома или пък да вземете превантивни мерки.

Ако става дума за лошо хранене, което да предизвиква цепене на ноктите ви, вероятно проблемът е в дефицита на калций. За да промените това състояние, е препоръчително да консумирате млечни храни, като мляко, кисело мляко, сирене, а също така и спанак. Включете в менюто си къдраво зеле и други зеленолистни зеленчуци.

Избягвайте консумацията на сода, чай, кафе и т.н., тъй като те блокират оптималното усвояване на калция. Препоръчително е също така по ваше желание да започнете да приемате хранителни добавки с витамин А, В и D, а също така и калций.

Вижте и: Странните симптоми на недостига на витамини

ако ноктите ви се цепят, може да имате недостиг на витамини

Ако причината се корени в липсата на хидратация, препоръчваме ви да консумирате повече плодове, течности (вода и плодови сокове) и зеленчуци, като домати, за да се предпазите от цепене на ноктите и последващо влошаване.

Използвайте овлажняващ крем, като го нанасяте върху ноктите си веднъж дневно. По възможност правете това преди лягане вечер или след като сте мокрили ръцете си (ако сте прали на ръка или пък сте мили чинии, къпали сте децата или просто сте били във ваната). Можете да прилагате този метод и при хора, които гризат ноктите си, защото техните нокти са постоянно в контакт със слюнка.

Вредни навици

Ако погледнем не нещата от естетическа гледна точка, някои съвременни практики и процедури увреждат здравето на нокътя. Например поставянето на нокти, прекаленото пилене, използване на некачествени лакове и дори употребата на формалдехид, който радикално изсушава ноктите, когато са мокри, премахвайки лака с помощта на агресивни химикали (ацетонът също е вреден за кожата, когато влиза в контакт с нея).

Лоша практика е и слагането на лак веднага след стария, когато не се изчаква дори един ден, за да може нокътят да подиша.

Друга причина за цепене е контактът с химикали, като дезифенктнати и почистващи средства, без да използвате ръкавици. Винаги, когато можете, избягвайте такива случаи.

Тъй като почистващите препарати, сапуни и други подобни раздразват кожата и предизвикват цепене на ноктите.

заболяванията на щитовидната жлеза предизвикват проблеми и с ноктите

Заболяванията на щитовидната жлеза могат също да предизвикат проблеми с ноктите. Ако състоянието ви е свързано с щитовидната жлеза, е препоръчително да консултирате с ендокринолог, за да ви предпише адекватно лечение.

Препоръчваме: Какво представлява хипотиреоидизмът? Всичко, което трябва да знаете за него

И накрая, цепенето на ноктите може да бъде следствие на стрес и липса на здравословен сън. Тези фактори могат да бъдат преодолени като просто оставяте проблемите на работното място в офиса.

Търсете положителната страна на случващото се в живота ви, както професионалния, така и личния. Мислете върху разрешаването на проблемите, свързани с липса на достатъчно финансови средства.

За да спите по-добре, можете да заложите на няколко ефективни билки, които под формата на чай ще внесат необходимото отпускане за тялото и ума ви.

Препоръки за подобряване на здравето на ноктите

 • Не използвайте нискокачествени лакове или евтини такива, защото те могат да съдържат много агресивни вещества. Не само ще увредят ноктите ви, но и ще ги отслабят.
 • Използвайте лакове, които са предназначени за предпазване от цепене на ноктите. Можете да разгледате различни козметични марки и да се посъветвате с консултант в магазин. На някои от продуктите ще забележите, че е от белязано „терапевтично“.
 • Използвайте заздравител за нокти три пъти на седмица.
 • Избятвайте рязането или издърпването на отцепените части от нокътя, за да не предизвикате допълнително увреждане.
 • Потопете пръстите си в купа с вода и ябълков оцет за 3 минути. Правете тази процедура два пъти седмично.
 • Използвайте специална пила за нокти, която не ги надрасква. По този начин ще ги поддържате по-гладки. Не ви препоръчваме да изглаждате ноктите често, тъй като така ще ги направите прекалено тънки.
 • Навлажнете памучен тампон със зехтин и натрийте ноктите си. Така ще ги овлажните и ще премахнете люспите.

втривайте зехтин в ноктите си

Как да правим у дома заздравители за нокти

Ако страдате от слаби нокти, които често се цепят, добрият заздравител е ваш първи приятел. Той ще ги направи по-здрави и по-устойчиви едновременно. Можете да намерите различни заздравители в магазинната мрежа, но домашно направените ще са ви по-изгодни. Те освен това са ефективни и знаете със сигурност какво има в състава им.

 • Крем-заздравител за нокти: използвайте две супени лъжици зехтин, една супена лъжица чист мед, шипка сол и един яйчен жълтък. Смесете всички съставки и ги нанесете върху ноктите си. Позволете на крема да въздейства в течение на 20 минути. След това го изплакнете с топла вода. Повторете процедурата три пъти на седмица.

запазете ноктите си здрави с крем-заздравител

 • Зехтин екстра върджин: потопете ноктите си в купа със зехтин. Оставете ги така за няколко минути преди да си легнете. Или пък – намажете със зехтин ноктите си с помощта на памучен тампон. Можете да ги помасажирате също така. Тази процедура се прави вечер, преди лягане. Ако съчетаете зехтин с масло от бадем ще направите перфектна комбинация за здрави нокти (използвайте по две супени лъжици от всяко масло). Сложете от получената смес върху ноктите и кутикулите. Оставете да действа 10 минути.
 • „Презареждащ“ заздравител: ако вече сте си купили заздравител от аптеката или от козметичния магазин, можете да добавите във флакона скилидка стрит чесън, пет капки лимонов сок и пет капки бял йод. Раздрусайте добре и оставете да престои 2 дни. Нанесете върху ноктите през следващите две седмици.
 • Лук: разрежете лук на две. Вкарайте пръстите си в лука и задръжте така за 5 минути. След това оставете сока да изсъхне по пръстите ви.

Photos courtesy of Vincent Lock, Peter Stevens, Julian Partridge, viviandnguyen, sjephoto and soaringbird.

Може да ви заинтересува ...
Как да спрете да гризете ноктите си
Mejor con SaludLeerlo en Mejor con Salud
Как да спрете да гризете ноктите си

Въпреки мнението на много хора, навикът да гризете ноктите си не е просто заради стрес, прищявка или липса на грижа за себе си