Защо хората с диабет се оплакват от сухота в устата?

Хората с диабет изпитват неприятни симптоми, оказващи негативно влияние върху качеството им на живот. Един от тях е сухота в устата. Ще ви разкажем за причините за това.
Защо хората с диабет се оплакват от сухота в устата?

Последна актуализация: 09 февруари, 2021

Хората с диабет, независимо дали е тип 1 или тип 2, често се оплакват от сухота в устата или ксеростомия. Проблемът е в това, че не става въпрос само за неприятно усещане. Сухотата може да има сериозни последици.

Ксеростомията е свързана с повишен риск от развитие на кариеси, инфекции и пародонтит. Различни проучвания потвърждават, че над 70% от хората с диабет се оплакват от сухота в устата. Затова в тази статия ще ви обясним защо се появява тя и как да решите проблема.

Какви са симптомите на диабета?

Диабет мелитус е заболяване, което засяга метаболизма на глюкозата. Има две основни форми: тип 1 и тип 2. При диабет тип 1 панкреасът не може да секретира инсулин.

А при диабет тип 2 се наблюдава инсулинова резистентност в различни тъкани на тялото. Освен това може да има и намаляване в секретирането му. За съжаление тази патология става все по-често срещана.

Ксеростомията е един от основните симптоми на диабета. Според ревю публикувано в Journal of Endocrinology and Nutrition, тя е едно от най-честите орални проявления при хората с диабет.

Други симптоми свързани с устната кухина са появата на ранички, фарингеална кандидоза и усещане за парене. Но това не са единствените признаци. Наблюдава се и полиурия (засилено уриниране), полидипсия (повишена жажда) и промени в теглото.

Сухота в устата и диабет

Стойностите на кръвната захар са определящите симптоми при диабет.

Защо хората с диабет се оплакват от сухота в устата?

Ксеростомията, както вече споменахме, е термин, с който се означава сухотата в устата. При хората с диабет появата им е свързана с различни фактори, като почти всички от тях са свързани с лошия контрол на кръвната захар.

На първо място сред причините трябва да споменем засиленото уриниране. Това от своя страна води до дехидратация. И тъй като слюнката се състои основно от вода, отделянето й страда, когато се наруши баланса на телесни течности.

Друг подобен фактор свързан с появата на сухота в устата при хората с диабет е промяната в състава на слюнката. Освен вода, слюнката съдържа и глюкоза и протеини.

Според проучване публикувано в Journal of Oral Medicine and Pathology диабетът засяга морфологията на слюнчените жлези. Наблюдава се така наречената сиалоза, при която слюнчените жлези увеличават размера си. А това нарушава функционирането им.

Други причини за сухота в устата

Въпреки че повечето хора с диабет се оплакват от сухота в устата, самото заболяване не е единствената причина за този дискомфорт. Важно е да споменем, че много фактори оказват влияние върху образуването на слюнка и много ситуации могат да предизвикат ксеростомия.

Например дехидратация, която не се дължи на диабет. Подобен ефект се наблюдава и при някои лекарства, например тези използвани за химиотерапия.

Напредналата възраст също е важен фактор, тъй като е свързана с редица хронични заболявания като цироза, ХИВ и туберкулоза. Синдромът на Сьогрен е друга често срещана причина са появата на сухота в устата.

Препоръчваме ви да прочетете и: Диабетът повишава риска от фрактури

Решения при сухота в устата при хората с диабет

Важността на сухотата в устата при хората с диабет не е свързана единствено с дискомфорта, който причинява, но и с много проблеми в устната кухина. Например повишава риска от поява на кариеси и инфекции, както и на пародонтит.

Затова е важно да бъдат взети превантивни мерки, за избягването на този вид патология. На първо място хората с диабет трябва да засилят устната си хигиена като използват вода за уста и конци, като допълнение към обичайното миене на зъбите.

Освен това се препоръчва избягването на сладките и кисели напитки. Разбира се, че поддържането на хидратацията е важно, но е най-добре да се пие вода. Честите посещения при зъболекар също са важни, тъй като той може да прегледа и излекува своевременно появилите се проблеми.

В някои случаи лекарите предписват лекарства за стимулиране на слюноотделянето. Дори може да се прибегне до използването на изкуствена слюнка. Разбира се, тези мерки се прилагат единствено в случаите, в които общите такива не дават резултат.

Сухота в устата при хората с диабет

Запомнете

Хората с диабет са по-предразположени към сухота в устата. Това заболяване променя състава на слюнката, както и морфологията на слюнчените жлези.

За да избегнете това е необходимо да контролирате нивото на кръвната си захар. Правилната хидратация и специалните грижи за хигиената на устата са основни фактори за намаляване на усложненията.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Molania, T., Alimohammadi, M., Akha, O., Mousavi, J., Razvini, R., & Salehi, M. (2017). The effect of xerostomia and hyposalivation on the quality of life of patients with type II diabetes mellitus. Electronic Physician, 9(11), 5814–5819. https://doi.org/10.19082/5814
  • Escobar, Deyanira Cabrera, Luis González Valdés, and Orquídea Ferrer Hurtado. “Xerostomía en pacientes con síndrome de Sjögren.” Revista Electrónica Dr. Zoilo E. Marinello Vidaurreta 42.1 (2017).
  • Hoseini, A., Mirzapour, A., Bijani, A., & Shirzad, A. (2017). Salivary flow rate and xerostomia in patients with type I and II diabetes mellitus. Electronic Physician, 9(9), 5244–5249. https://doi.org/10.19082/5244
  • Navea Aguilera, C., Guijarro de Armas, M. G., Monereo Megías, S., Merino Viveros, M., & Torán Ranero, C. (2015, January 1). Relación entre xerostomía y diabetes mellitus: Una complicación poco conocida. Endocrinologia y Nutricion. Elsevier Doyma. https://doi.org/10.1016/j.endonu.2014.09.004
  • Xerostomía: Diagnóstico y Manejo Clínico. (n.d.). Retrieved August 29, 2020, from http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1699-695X2009000100009
  • López-Pintor, R. M., Casañas, E., González-Serrano, J., Serrano, J., Ramírez, L., De Arriba, L., & Hernández, G. (2016). Xerostomia, Hyposalivation, and Salivary Flow in Diabetes Patients. Journal of Diabetes Research. Hindawi Limited. https://doi.org/10.1155/2016/4372852
  • García Chías, Begoña. Prevalencia de los efectos orales secundarios a la quimioterapia en un hospital de Madrid y factores asociados. Diss. Universidad Complutense de Madrid, 2019.
  • MANEJO TERAPEÚTICO DEL PACIENTE CON XEROSTOMÍA. (n.d.). Retrieved August 29, 2020, from https://www.actaodontologica.com/ediciones/2001/1/manejo_terapeutico_paciente_xerostomia.asp
  • Ivanovski, K., et al. “Xerostomia and salivary levels of glucose and urea in patients with diabetes.” Contributions of Macedonian Academy of Sciences & Arts 33.2 (2012).

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.