Защо хората с диабет се оплакват от сухота в устата?

Хората с диабет изпитват неприятни симптоми, оказващи негативно влияние върху качеството им на живот. Един от тях е сухота в устата. Ще ви разкажем за причините за това.
Защо хората с диабет се оплакват от сухота в устата?

Последна актуализация: 09 Февруари, 2021

Хората с диабет, независимо дали е тип 1 или тип 2, често се оплакват от сухота в устата или ксеростомия. Проблемът е в това, че не става въпрос само за неприятно усещане. Сухотата може да има сериозни последици.

Ксеростомията е свързана с повишен риск от развитие на кариеси, инфекции и пародонтит. Различни проучвания потвърждават, че над 70% от хората с диабет се оплакват от сухота в устата. Затова в тази статия ще ви обясним защо се появява тя и как да решите проблема.

Какви са симптомите на диабета?

Диабет мелитус е заболяване, което засяга метаболизма на глюкозата. Има две основни форми: тип 1 и тип 2. При диабет тип 1 панкреасът не може да секретира инсулин.

А при диабет тип 2 се наблюдава инсулинова резистентност в различни тъкани на тялото. Освен това може да има и намаляване в секретирането му. За съжаление тази патология става все по-често срещана.

Ксеростомията е един от основните симптоми на диабета. Според ревю публикувано в Journal of Endocrinology and Nutrition, тя е едно от най-честите орални проявления при хората с диабет.

Други симптоми свързани с устната кухина са появата на ранички, фарингеална кандидоза и усещане за парене. Но това не са единствените признаци. Наблюдава се и полиурия (засилено уриниране), полидипсия (повишена жажда) и промени в теглото.

Сухота в устата и диабет

Стойностите на кръвната захар са определящите симптоми при диабет.

Защо хората с диабет се оплакват от сухота в устата?

Ксеростомията, както вече споменахме, е термин, с който се означава сухотата в устата. При хората с диабет появата им е свързана с различни фактори, като почти всички от тях са свързани с лошия контрол на кръвната захар.

На първо място сред причините трябва да споменем засиленото уриниране. Това от своя страна води до дехидратация. И тъй като слюнката се състои основно от вода, отделянето й страда, когато се наруши баланса на телесни течности.

Друг подобен фактор свързан с появата на сухота в устата при хората с диабет е промяната в състава на слюнката. Освен вода, слюнката съдържа и глюкоза и протеини.

Според проучване публикувано в Journal of Oral Medicine and Pathology диабетът засяга морфологията на слюнчените жлези. Наблюдава се така наречената сиалоза, при която слюнчените жлези увеличават размера си. А това нарушава функционирането им.

Прочетете и: Пътуването с диабет

Други причини за сухота в устата

Въпреки че повечето хора с диабет се оплакват от сухота в устата, самото заболяване не е единствената причина за този дискомфорт. Важно е да споменем, че много фактори оказват влияние върху образуването на слюнка и много ситуации могат да предизвикат ксеростомия.

Например дехидратация, която не се дължи на диабет. Подобен ефект се наблюдава и при някои лекарства, например тези използвани за химиотерапия.

Напредналата възраст също е важен фактор, тъй като е свързана с редица хронични заболявания като цироза, ХИВ и туберкулоза. Синдромът на Сьогрен е друга често срещана причина са появата на сухота в устата.

Препоръчваме ви да прочетете и: Диабетът повишава риска от фрактури

Решения при сухота в устата при хората с диабет

Важността на сухотата в устата при хората с диабет не е свързана единствено с дискомфорта, който причинява, но и с много проблеми в устната кухина. Например повишава риска от поява на кариеси и инфекции, както и на пародонтит.

Затова е важно да бъдат взети превантивни мерки, за избягването на този вид патология. На първо място хората с диабет трябва да засилят устната си хигиена като използват вода за уста и конци, като допълнение към обичайното миене на зъбите.

Освен това се препоръчва избягването на сладките и кисели напитки. Разбира се, че поддържането на хидратацията е важно, но е най-добре да се пие вода. Честите посещения при зъболекар също са важни, тъй като той може да прегледа и излекува своевременно появилите се проблеми.

В някои случаи лекарите предписват лекарства за стимулиране на слюноотделянето. Дори може да се прибегне до използването на изкуствена слюнка. Разбира се, тези мерки се прилагат единствено в случаите, в които общите такива не дават резултат.

Сухота в устата при хората с диабет

Запомнете

Хората с диабет са по-предразположени към сухота в устата. Това заболяване променя състава на слюнката, както и морфологията на слюнчените жлези.

За да избегнете това е необходимо да контролирате нивото на кръвната си захар. Правилната хидратация и специалните грижи за хигиената на устата са основни фактори за намаляване на усложненията.

Може да ви заинтересува ...
Характерни черти на ювенилния диабет
Mejor con SaludLeerlo en Mejor con Salud
Характерни черти на ювенилния диабет

Какво знаете за ювенилния диабет?Има два различни вида ювенилен диабет, но най-често срещаният е диабет тип 1. Още по темата в тази статия.  • Molania, T., Alimohammadi, M., Akha, O., Mousavi, J., Razvini, R., & Salehi, M. (2017). The effect of xerostomia and hyposalivation on the quality of life of patients with type II diabetes mellitus. Electronic Physician, 9(11), 5814–5819. https://doi.org/10.19082/5814
  • Escobar, Deyanira Cabrera, Luis González Valdés, and Orquídea Ferrer Hurtado. “Xerostomía en pacientes con síndrome de Sjögren.” Revista Electrónica Dr. Zoilo E. Marinello Vidaurreta 42.1 (2017).
  • Hoseini, A., Mirzapour, A., Bijani, A., & Shirzad, A. (2017). Salivary flow rate and xerostomia in patients with type I and II diabetes mellitus. Electronic Physician, 9(9), 5244–5249. https://doi.org/10.19082/5244
  • Navea Aguilera, C., Guijarro de Armas, M. G., Monereo Megías, S., Merino Viveros, M., & Torán Ranero, C. (2015, January 1). Relación entre xerostomía y diabetes mellitus: Una complicación poco conocida. Endocrinologia y Nutricion. Elsevier Doyma. https://doi.org/10.1016/j.endonu.2014.09.004
  • Xerostomía: Diagnóstico y Manejo Clínico. (n.d.). Retrieved August 29, 2020, from http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1699-695X2009000100009
  • López-Pintor, R. M., Casañas, E., González-Serrano, J., Serrano, J., Ramírez, L., De Arriba, L., & Hernández, G. (2016). Xerostomia, Hyposalivation, and Salivary Flow in Diabetes Patients. Journal of Diabetes Research. Hindawi Limited. https://doi.org/10.1155/2016/4372852
  • García Chías, Begoña. Prevalencia de los efectos orales secundarios a la quimioterapia en un hospital de Madrid y factores asociados. Diss. Universidad Complutense de Madrid, 2019.
  • MANEJO TERAPEÚTICO DEL PACIENTE CON XEROSTOMÍA. (n.d.). Retrieved August 29, 2020, from https://www.actaodontologica.com/ediciones/2001/1/manejo_terapeutico_paciente_xerostomia.asp
  • Ivanovski, K., et al. “Xerostomia and salivary levels of glucose and urea in patients with diabetes.” Contributions of Macedonian Academy of Sciences & Arts 33.2 (2012).