Диабетът повишава риска от фрактури

Болните от диабет са изложени на по-голям риск от фрактури. В тази статия ще ви разкажем кои са най-често засегнатите кости и за начините за предотвратяване на този проблем.
Диабетът повишава риска от фрактури

Последна актуализация: 11 декември, 2020

След всички усложнения настъпващи с диабета, трябва да подчертаем повишеният риск от фрактури. Диабетът е заболяване на метаболизма, което не засята единствено наличието на определени вещества в кръвта. При тази болест нивото на кръвната захар се повишава, като това е съпроводено с възможността от развитие и на други патологии.

Има различни начини, по които увеличеното количество на захар в кръвта засяга костната тъкан. Въпреки това вземането на предпазни мерки е възможно. Прочетете следващите редове и научете повече по темата.

Метаболизмът при пациентите с диабет

Както вече казахме, диабетът е заболяване на метаболизма. Първият признак за появата му е повишеното ниво на кръвна захар. Обикновено това се установява на гладно, преди да бъде консумирана каквато и да е било храна.

Като патология на метаболизма, диабетът засяга не само кръвната захар, но променя и баланса на липидите, протеините и минералите. Инсулинът, хормонът, който е засегнат, оказва влияние върху редица процеси в човешкото тяло.

Най-често срещаните усложнения на това заболяване са свързани със сърцето и бъбреците. Но трябва да добавим и влиянието на болестта и върху костната тъкан. Здравето на костите зависи от нивото на калций и способността на клетките на костите да го усвояват.

Диабет и фрактури – причини

Както мъжете, така и жените с диабет са изложени на по-висок риск от фрактури. Това усложнение е свързано с хормонални нарушения, възпаления и дори приемът на някои лекарства. Кои са другите възможни причини за появата му?

Невропатия

Дългосрочното повишено ниво на кръвната захар уврежда мастната обвивка на невроните. Нервите, особено тези в долните крайници, започват да предават нервни импулси по по-малко ефективен начин. Диабетната невропатия нарушава баланса, затова хората с това заболяване падат по-често.

Дизавтономия

Този термин описва нарушеното функциониране на нервната система, особено на автономната такава. Тя представлява тази част от нервите, която регулира и контролира всички онези функции, които не се нуждаят от директни и съзнателни команди.

По този начин, когато става въпрос за диабетна дизавтономия, пациентите изпитват трудности при поддържането на кръвното си налягане, когато са прави. В резултат на това те губят съзнание и се чувстват замаяни, което често пъти води до падания и фрактури.

Остеопороза

Остеопорозата се среща по-често сред болните от диабет, отколкото сред останалите хора. Инсулинът е анаболен хормон, стимулиращ образуването на тъкани. Тъй като при диабетиците този хормон не се образува както трябва, процесът на възстановяване на костите е забавен.

Ретинопатия

Ретинопатията е друго основно усложнение на диабета. Малките артерии разположени в ретината се разкъсват, без да е възможно съсирването им, което от своя страна засяга зрението. От своя страна всяко едно увреждане на зрението повишава риска от падане и счупване на някоя кост.

Кои фрактури са най-често срещани при пациентите с диабет?

Редица проучвания проведени с болни от диабет показват относителната честота на фрактури при тях. А това служи като невероятен помощник показващ кои части на тялото са най-често засегнати от фрактури при тези пациенти.

На първо място трябва да споменем диабет тип 1. При него в организма на човек не се образува достатъчно инсулин, затова тези болни трябва да си го набавят по изкуствен начин. Хората с диабет тип 1 страдат често от остеопороза, както и от проблеми със зрението.

Препоръчваме ви да прочетете и: Най-добрата диета за диабетици

Хипогликемията също играе важна роля в този случай, тъй като много пациенти бъдат правилните дози за всеки един момент от деня. Както вероятно знаете ниските нива на кръвна захар водят до сънливост и виене на свят, които от своя страна нерядко причиняват неприятни инциденти.

При този тип диабет най-честите фрактури са тези на бедрото и гръбначния стълб. Като важи най-вече за пациентите със сърдечно-съдови и бъбречни проблеми.

От друга страна при диабет тип 2 най-честите фрактури са тези на ръцете и бедрата. Въпреки че костната плътност на тези пациенти не е много по-различна от тази на останалите хора, специалистите подозират, че захарта засяга механизма на костите.

Как да предотвратите риска от фрактури, ако сте болни от диабет

Въпреки че статистиката показва повишен риск от фрактури при пациентите с диабет, има неща, които можете да направите (освен контролирането на кръвната захар), за да предотвратите неприятните инциденти.

Както споменахме най-важно е да се консултирате със специалист и да бъдете следени постоянно. Болният трябва да спазва стриктна диета и да приема лекарства, за да поддържа нивото на кръвната си захар в норма, за да се избегне появата на сърдечно-съдови и бъбречни проблеми.

Физическата активност също е изключително важна. В случай, че не знаете, диабетът повишава риска от фрактури при хората с уседнал начин на живот, както и на тези с по-малко мускулна маса. Спортуването спомага навлизането на захарта в мускулите и укрепването на костната тъкан.

Приемът на витамин D също е нещо, което не трябва да пренебрегваме. Повечето хора си набавят този витамин като се излагат често на слънце. Той може да бъде приемат и под формата на добавки, предписвани в случаите, в които стойностите на този витамин са много ниски или когато човек живее в студен регион с малко слънчева светлина през годината.

Зеленолистните зеленчуци са добра опция за набавяне на витамини и минерали, които могат да бъдат осигурени и чрез приема на млечни продукти. Редовната консумация на тези продукти спомага възстановяването на костите и поддържането на вътрешната им плътност. В резултат на това фрактурите са по-редки.

Фрактури и диабет

Денситометрията е важна

Освен вземането на предпазни мерки, болните от диабет трябва да преминат и денситометрия. При това изследване се мери костната плътност. Това позволява да се знае дали риска от фрактури е повишен поради изтъняване на тъканта.

Всички пациенти могат да контролират болестта и да прилагат мерки с грижа. Важно е да припомним значението на следенето на състоянието на болния от професионалист и вземането на необходимите предпазни мерки за намаляване на риска от увреждане на костите.

 


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Avogaro, Angelo, et al. “Continued efforts to translate diabetes cardiovascular outcome trials into clinical practice.” Cardiovascular Diabetology 15.1 (2016): 111.
  • Velasco, M. Botas, et al. “Actualización en el diagnóstico, tratamiento y prevención de la neuropatía diabética periférica.” Angiología 69.3 (2017): 174-181.
  • Moreno, Luis, and Mayra Guerrero. “Características de la neuropatía autonómica cardiovascular en pacientes con Diabetes Mellitus tipo 2.” Boletín Médico de Postgrado 35.1 (2019): 48-53.
  • Romero-Aroca, Pedro, and R. Sagarra. “La retinopatía diabética e hipertensiva.” Revista COMCORDOBA 14.7 (2018): 382-393.
  • Martínez, Sonsoles Botella, et al. “La paradoja diabética: densidad mineral ósea y fractura en la diabetes tipo 2.” Endocrinología y Nutrición 63.9 (2016): 495-501.
  • Formiga, Francesc, María Daniela Freitez Ferreira, and Abelardo Montero. “Diabetes mellitus y riesgo de fractura de cadera. Revisión sistemática.” Revista Española de Geriatría y Gerontología 55.1 (2020): 34-41.
  • Martínez Laguna, Daniel. Efecto de la diabetes mellitus tipo 2 sobre la incidencia de fractura osteoporótica. 2017.
  • Navarro Despaigne, Daysi Antonia, and Alina Acosta Cedeño. “Osteoporosis y tratamiento para la diabetes mellitus.” Revista Cubana de Endocrinología 30.1 (2019): 50-53.
  • de Endocrinología Diabetes, Asociación Colombiana. “Metabolismo Óseo.” Revista Colombiana de Endocrinología, Diabetes & Metabolismo 4.2 (2017): 89-90.
  • Duran-Agüero, Samuel, Leslie Landaeta-Díaz, and Lilia Yadira Cortes. “Consumo de lacteos y asociacion con diabetes e hipertensión.” Revista chilena de nutrición 46.6 (2019): 776-782.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.