Полиурия: характеристики и лечение

Полиурията е повишаване на производството на урина във вашето тяло. Нейните причин понякога са доброкачествени, въпреки че има периоди, в които този симптом е предупреждение за присъствието на хронично заболяване, което изисква лечение. В днешната статия ще ви разкажем кои са евентуалните причини.
Полиурия: характеристики и лечение

Последна актуализация: 10 януари, 2021

Медицинският термин Полиурия се отнася за повишеното производството на урина. Един възрастен човек се диагностицира ако неговото тяло произвежда повече от три литра урина на ден. За децата е повече от два литра и половина за двадесет и четири часа.

Има други подобни термини, които нямат същото значение. Например, поликиурията възниква когато човек уринира по няколко пъти на ден, но неговото общо количество течност е нормално. По подобен начин, има ноктурия, което възниква когато човек трябва да прекъсне съня си за да уринира през нощта.

Може да има полиурия с ноктурия или полиурия с полакуирия, но те не са едно и също. Освен това, може да има повишаване в обема на урината без друг придружаващ признак, също така. Във всеки случай това не е симптом и не е заболяване. Освен това, за да разберете коя е основната болест, трябва да получите диагноза.

Количеството урина произведено за двадесет и четири часа зависи от три фактора:

 • Какво количество течност навлиза във вашето тяло
 • Веществата, които тялото трябва да премахне. Това е така защото урината е механизъм на човешкото тяло, с който премахва всякакви ненужни елементи. Отделеното количество е също фактор.
 • Бъбречното функциониране, както урината, е продукт на бъбреците и зависи от тяхната способност да функционират правилно

Цялостни причини за полиурия

Първо, да назовем цялостните причини за полиурията, така че да можем да обясним заболяванията, които са най-честа причина за този симптом по-късно, в повече детайли. Някои причини са поради ежедневни събития докато други са по-настоятелни:

 • Повишен прием на течности: Очевидно е, че колкото повече течности пиете на ден, толкова повече ще трябва тялото ви да отдели. Тук човек ще се изправи пред временна, доброкачествена полиурия.
 • Повишена консумация на сол: Солтът е вещество, което може да влачи водата, тоест, поглъща водата в тялото и я води до бъбреците за да могат да я премахнат от тялото. Когато човек поглъща много солена храна може да очаква повишаване в обема на урината. Това е също временна форма на полиурия.
 • Стимулиращи урината напитки: Определени течности като бира, някои видове чаи и кофеин могат да увеличат обема на урината.
 • Студена обстановка: Когато околната среда е студена, тялото го запомня и това води до вазоконстрикция, което означава, че диаметъра на телесните артерии намалява. Като се стесняват артериите, има по-малко място за кръвта, и следователно единствения начин, по който можете да се отървете от всякаква излишна течност, е производството на урина.
 • Употреба на диуретици: Лекарите препоръчват диуретици като фуросемид или хидрохлоротиазид за някои заболявания. Това е така защото тези лекарства увеличават обема на урината и водят до полиурия. Това е често срещан страничен ефект.
Полиурия: рисунка на бъбреци

Конкретни болести, водещи до полиурия

След описване на цялостните причини, сега ще назовем четири заболявания, при които полиурията е често срещан симптом. Лекарският надзор е много важен при тези заболявания тъй като полиурията може да бъде голям проблем.

Въпреки че полиурията е друг симптом в контекста на тези заболявания, причинява допълнителни проблеми когато стане извън контрол. Дори и да е така, основната цел винаги ще бъде да се излекува основната болест.

Полиурия и диабет

Това е една от най-често срещаните причини за полиурия, относно болестите. Често срещано е за триадата на полиурията, полидипсията (увеличена жажда) и полифагия (увеличен апетит) да бъдат първоначалните предупреждения за това заболяване.

Полиурията реагира на телесната нужда за отърваване от излишната глюкоза относно заболяването диабет. С толкова много захар в кръвта, единствения начин, по който можете да се отървете, е да се отдели с урината, следователно се увеличава неговото производство. Следователно това е класическата полиурия при тези пациенти.

Сърдечна недостатъчност

Сърцето не може да изпомпа необходимото количество кръв до цялото тяло. Така че, се превръща в неефективен орган защото няма достатъчно сила да извърши съкращенията.

Често срещано е за хората със сърдечна недостатъчност да страдат от полиурия защото нефункционирането на циркулационния процес води до натрупването на течности. Следователно, тялото премахва излишните течности през урината, често увеличавайки обема през нощта.

Мъж с болка в сърдечната област

Артериална хипертония

Хората с хипертония притежават повишаване на количеството урина когато не приемат лекарства или когато контрола върху тяхната болест не е правилен. Понякога, полиурията е единствения признак за присъствието на тиха болест като високо кръвно налягане.

Стойностите на високо кръвно налягане засягат функционирането на бъбреците, променяйки качина по който тялото филтрира кръвта и произвежда урина. Следователно, производството се увеличава. Освен това, има също намеса на механизми, които са сходни на тези на сърдечната недостатъчност.

Полиурия и бъбречна недостатъчност

Като цяло, няма много хора с бъбречна недостатъчност, но патологията е доста сериозна. В тези случаи, бъбреците не са достатъчни защото не могат да филтрират правилно кръвта за правилно производство на урина. Относно тази слаба филтрация, тялото не само губи тези вещества, които трябва да излязат от тялото, но също и полезните като водата, например.

Бъбречната недостатъчност може да бъде последния и сложен етап на други заболявания като диабет, или заболяване възникващо от слабо преборени инфекции, автоимунни атаки от организма и дори злокачествени тумори.

Заключение

Полиурията е симптом, на който си заслужава да бъде обърнато внимание. Обаче, ако сте яли солена храна или сте били изложени на студени температури, тогава няма за какво да се притеснявате. Просто изчакайте да мине от себе си. Обаче, трябва да се консултирате с вашия лекар ако е постоянно.

Медицинските специалисти ще направят необходимите изследвания, които са необходими за правенето на диагноза и разбирането на корена на проблема с полиурията. Щом намерят причината, ще определят необходимото лечение.

Може да ви заинтересува ...
Научете повече за аномалиите в урината
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
Научете повече за аномалиите в урината

Има няколко вида нарушения в урината. Не се колебайте да се консултирате с вашия лекар, ако забележите промени в урината си.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Grimaldi, A. “Polidipsia-poliuria.” EMC-Tratado de Medicina 16.2 (2012): 1-2.
 • Biagetti, B., I. Vinagre, and S. M. Webb. “Protocolo diagnóstico del síndrome de poliuria y polidipsia.” Medicine-Programa de Formación Médica Continuada Acreditado 10.13 (2008): 883-885.
 • Guinea, M. Torres, and Gabriel de Arriba de la Fuente. “Protocolo diagnóstico de la poliuria.” Medicine: Programa de Formación Médica Continuada Acreditado 10.80 (2011): 5435-5437.

Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.