Пътуването с диабет

Човекът с диабет няма нужда да се лишава от ваканция на далечно място или да посрещне работните си задължения някъде другаде. Пътуването с диабет изисква определени мерки, но можете да го направите успешно без никакви проблеми.
Пътуването с диабет

Написано от Edith Sánchez

Последна актуализация: 09 август, 2022

Пътуването с диабет не трябва да предизвиква ограничения. Просто трябва да предприемете няколко предпазни мерки за да предотвратите възникването на рискови ситуации. Обаче човек с диабет може да се наслади на пътуването по същия начин по който и човек, който не е с това заболяване.

Като цяло, трябва да имате предвид два основни фактора когато става въпрос за пътуване с диабет. Първият е да осигурите достъп до лекарства и здравни грижи ако се нуждаете от тях. Вторият е да предотвратите наранявания или липса на храна по време на пътуването на всяка цена.

Също така, трябва да кажем, че за да пътувате с диабет, вашето състояние трябва да бъде някак си стабилно. Не е добре да пътувате със съмнения относно как вашето тяло ще се държи. Следователно, е винаги препоръчително да се консултирате с вашия лекар и да приложите следните съвети.

Пътуването с диабет: получаване на консултация

Доктор с лаптоп

Пътуването с диабет включва няколко изисквания. Едното е нуждата да си вземете няколко лекарства със себе си, както и да имате вашия медицински картон под ръка. Освен това, е препоръчително да се консултирате с вашия лекар и да го помолите да ви напише медицински доклад, който уточнява вида диабет, който имате и вашето лечение. Този документ ще бъде много полезен за пренасянето на лекарства без никакви проблеми и в случай че се нуждаете от медицинска консултация, за новия лекар да знае как да постъпи. Също така, вашият лекар може да ви даде препоръки в зависимост от дестинацията, която ще посетите.

Пътуването с диабет: Проучете здравната система в дестинацията

Много важно е да проучите как работи здравната система в мястото, към което пътувате. Това включва разпознаване на здравни центрове, които могат да ви помогнат ако имате нужда, и начините за достъп до лекарства. Обикновено, няма проблем когато става въпрос за пътуване в страната, но нещата могат да се усложнят ако отивате в друга страна. Няма нужда да се казва, че в този случай трябва да закупите осигуровка за пътуване за да се покрие всеки проблем, който може да възникне.

Пътуването с диабет: Важно е да знаете кои лекарства да имате под ръка

Вашите всекидневни лекарства трябва да присъстват във вашата чанта за носене, както и глюкомери за измерване на кръвната захар и всички инструменти, от които се нуждаете, като спринцовки или инсулнинови писалки. Ако летите, не трябва да поставяте тези предмети във вашата чекирана чанта, защото могат да бъдат повредени по време на движение.

Също така, е най-добре да носите малко храна във вашата чанта. Продукти като крекери или плодови десертчета са идеални. Ако пътувате с кораб, лекарят ви трябва да предпише лекарства за морска болест. Ако пътувате с кола, следете температурата на лекарствата и носете допълнителни порции храна със себе си.

Контролирайте вашия прием на храна, докато пътувате

Лекар диетолог държи хляб

Ако ще пътувате до далечно място, е най-добре да обръщате голямо внимание когато става въпрос за храните, които ще ядете. Понякога етикетите на пакетираните храни не са достатъчно конкретни и може накрая да ядете нещо, което засяга вашето здраве.

Също така, е важно да се уверите какво съдържа всяка храна, която ще ядете, особено ако е нова за вас. Не се страхувайте да питате за актуална информация и да се въздържате да не опитвате нещо, за което нямате достатъчно информация.

Дрехи и обувки

Най-добре е да носите отпуснати и удобни дрехи, особено по време на пътуването със самолет, влак или автобус.

Един много важен аспект са обувките. Трябва да бъдат много удобни, с добро качество и отлична способност за дишане. Никога не трябва да ходите на бос крак, особено ако страдате от загуба на усещане във вашите крака. Добра идея е да проверите вашите обувки преди да ги обуете. Също така, не е добра идея да носите плоски или обувки с отворени пръсти. В това отношение, меките кожени обувки, без спойки, са добър вариант.

Останете информирани за комарите и климата

Друго нещо, което да имате предвид, когато става въпрос за пътуване с диабет, е да се постараете внимателно да не бъдете ухапани от комари или други подобни насекоми. Някои от тези животни могат да пренасят сериозни заболявания, които могат в голяма степен да усложнят вашата диабетична картина.

Ако мястото, което посещавате, е на висока амплитуда, е важно да предприемете мерки за да избегнете заболяване поради амплитудата. Също така, имайте предвид, че ниските температури пречат на поглъщането на инсулин. Освен това, когато става въпрос за пътуване с диабет, е най-добре да избягвате студа или да се консултирате с вашия лекар ако ще ходите в студено място.

Надяваме се, че тези съвети са полезни за вас. Във всички случаи е важно да се консултирате с вашия лекар за да получите най-добрия съвет.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Jansà, M., & Vidal, M. (2004). De viaje con la diabetes. Diabéticos: Presente y futuro, (60), 6-13.
  • Zenteno-López, M. A., Tzontehua-Tzontehua, I., Gil-Londoño, E., Contreras-Arroy, S., & Galicia-Aguilar, R. (2016). Continuidad de cuidados para la adherencia terapéutica en la persona con diabetes tipo 2. Enfermería Universitaria. https://doi.org/10.1016/j.reu.2016.02.001
  • Hospital universitario Ramón y Cajal. (2005). Protocolos De Cuidados – Pie Diabético.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.