Бъбречната туберкулоза: диагностициране и лечение

За да бъде диагностицирана бъбречната туберкулоза, трябва да бъдат направени микроскопски изследвания. Трябва да бъде взет и тестван материал.
Бъбречната туберкулоза: диагностициране и лечение
Diego Pereira

Прегледано и одобрено от лекар Diego Pereira.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Бъбречната туберкулоза е хронично заболяване. Най-често то е причинено от бактерията Mycobacterium tuberculosis. Може да засегне и двата бъбрека, причинявайки бъбречна недостатъчност и дори – смърт.

Обикновено заболяването започва в белите дробове и и се наблюдава при много пациенти с белодробна туберкулоза. Бактерията Mycobacterium tuberculosis достига до бъбреците чрез кръвта, при директен контакт или чрез лимфната система. В действителност бъбречната туберкулоза е втората най-често срещана форма на заболяването след белодробната.

Бъбречната туберкулоза засяга първо бъбреците, епидидимиса и простата. Но освен тях може да обхване и органите на пикочо-половата система.

Симптоми на бъбречната туберкулоза

Едни от най-честите симптоми са:

Повечето пациенти реагират положително на туберкулин. Освен това изследванията на урината им показват наличие на бацила на Кох. При мъжете обикновено е свързано с епидидимит, както и с простатит.

Диагностициране

Грижата за здравето на бъбреците е изключително важна.

За да бъде диагностицирана бъбречната туберкулоза, трябва да бъдат направени микроскопски изследвания. Трябва да бъде взет и тестван материал.

Микробиологично диагностициране

Поставянето на диагноза протича в три стъпки:

  • Наличие на киселинно устойчиви бацили
  • Изолиране на бактерията
  • Понякога се налага да бъдат направени изследвания за чувствителност на бактерията към противотуберкулозни медикаменти

Тези бактерии се нуждаят от специални техники за оцветяване, за да бъдат открити. Причината за това е високото им съдържание на липиди в клетъчните им стени. Освен това те се развиват бавно. Затова специалистите изследват взетите посявки в продължение на 8 седмици.

Оцветяването на посявките и наблюдаването им под микроскоп е най-лесният и бърз начин на действие. Обикновено така се поставя първата диагноза.

Култивиране и откриване на Mycobacteria

Има различни форми за култивиране на бактериите: твърди, радиометрични течности, нерадиометрични и двуфазни течности. Счита се, че най-чувствителните и бързи са твърдите и течни медиуми.

Най-ефективната техника е центрофугиране на лизат и радимоетричните техники. Специалистите ги използват в тежките случаи на ХИВ и при  високи температури с неясен произход.

Нови техники за диагностициране: генно амплифициране на ДНК и РНК

Тези техники ускоряват много поставянето на диагноза. Те правят милиони копия на определени части на клетките.

Изследвания за ин витро чувствителност

Освен това има и различни методи за ин витро изследвания.

Патологично диагностициране

Патологичното диагностициране се състои в наблюдението на проби под микроскоп. Пробите се вземат от специалисти чрез биопсия.

Лечение на бъбречната туберкулоза

Лечение на бъбречната туберкулоза

За да бъде излекувано заболяването, трябва първо да бъдете убедени, че изолираните ви бактерии не са устойчиви към предписаните ви лекарства. Освен това неспазването на лечението улеснява изграждането на резистентност.

Трябва да спазвате назначеното ви лечение за определен период, за да избегнете повторната поява на болестта. Най-добрият начин за наблюдение на отговора на организма ви към лечението е като си правите периодични изследвания за наличието на бактерии.

Има две групи лекарства за лечение на бъбречната туберкулоза. Тези групи са разделени в зависимост от ефекта и страничните си реакции:

Първи избор за лечение на начални случаи

  • Антибактериални средства: изониазид, рифампицин
  • Средства с бактериостатичен ефект: етамбутол

Лекарства – втори избор: те не са толкова ефективни и имат повече странични реакции. Лекарите ги предписват при устойчиви форми на бактериите и в по-специални случаи. Някои от тях са трудни за намиране и само специалисти с опит трябва да ги използват. Пример за такива лекарства са:

  • Канамицин
  • Амикацин

Препоръчваме ви да прочетете и: Присъщите рискове от приема на антибиотици

Странични ефекти при лечението на бъбречна туберкулоза

Най-често срещаният страничен ефект е увреждането на черния дроб (хепатотоксичност). Наблюдава се при приема на изониазид и рифампици.

Често се наблюдават леки странични ефекти. Ако и при вас е така, не трябва да спирате лечението си. От друга страна тежките странични реакции изискват спирането му или замяната на едно лекарство с друго. Но те се наблюдават при едва 3-5% от пациентите на краткосрочно лечение.

Специалистите все още не знаят достатъчно за бъбречната туберкулоза. Причината за разликата между пациентите в развитите и развиващите се държави все още не е ясна. Учените се нуждаят от по-задълбочени изследвания на това заболяване.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.