Приятелството между жени: сензационен начин за борба със стреса

30.01.2018
Окситоцинът помага на нежния пол да се справя по-лесно със ситуациите на стрес и страх, но мъжете го произвеждат в по-малки количества

Можем да ви дадем хиляди аргументи за това защо приятелството е полезно, здравословно и необходимо за човешките същества. Но дори и като ги знаем бихме се провалили.

Има обаче много направени проучвания в областта на социалната психология и здраве, които ни показват нещо много по-конкретно и интересно за това явление.

Приятелството между жените има много по-интензивно и положително въздействие, отколкото между мъжете. Толкова много, че това усещане за връзка и установяване на взаимно разбирателство се превръща в своебразно средство за намаляване на стреса и безпокойството.

Независимо от това е важно да се изясни нещо: положителните ефекти върху здравето и благосъстоянието ни не се дължат на големия брой „приятели“, а на автентичните и смислени приятелства, които понякога дори можете да преброите на пръстите на едната си ръка.

В днешната статия искаме да говорим за това.

В този свят, пълен с празнота, значение имат положителните връзки

приятелството бори стреса

В съвременния свят всички ние сме по-свързани от всякога, но в същото време по-отдалечени от когато и да е.

В нашите социални мрежи имаме десетки приятели. Освен това комуникираме чрез системи за незабавни съобщения. Използваме емотикони, за да предадем емоциите, които не изразяваме толкова лесно в реалния живот.

Създаваме групи в Whatsapp, казваме добро утро и лека нощ чрез тези типове платформи. И все пак колкото повече сме интерактивни, толкова по-голяма е празнотата, която чувстваме, че сме „пропуснали нещо“ като преживяване.

Когато обаче сме заобиколени със специални хора, това усещане го няма. Такива хора ни правят щастливи и ни карат да се чувстваме в безопасност, когато са близо до нас. Това са специални хора, на които можем да предложим нашето приятелство и взаимно разбирателство без каквато и да е корист. За да се борим с тази известна екзистенциална пустота е нужно да насърчаваме добрите социални взаимоотношения, особено когато създаваме приятелства с жени.

Жените реагират на стреса по различен начин

приятелството между жени носи редица ползи

За да разберем как и по какъв начин мъжете и жените се справят със стреса, трябва да се потопим във все по-очарователния свят на невропсихологията.

  • Когато една жена изпитва безпокойство и стрес за продължителен период от време, в кръвта й се образува истински „коктейл“ от невротрансмитери. Кортизол и епинефрин са основните му съставки.
  • Това повишава кръвното налягане и кръвната захар.
  • За жените има хормон, който едновременно действа като невротрансмитер. Той е ключът към намаляване въздействието на гореспоменатия сценарий – окситоцин.

Окситоцинът, в допълнение към противодействието на производството на кортизол и епинефрин, прави жените спокойни, намалява страха им и им придава приятно чувство за сигурност.

Стресът обаче оказва по-сложен натиск върху мъжете.

  • За начало има един аспект, който е интересен: мъжете произвеждат по-малко количество окситоцин.
  • Причината е, че те не се възползват от наличието на окситоцин колкото жените и изпитват по-дълбоко ефектите на стреса.
  • Те също така са склонни повеченас емоционална сдържаност. Например, те не започват толкова лесно да говорят за своята интимна и лична вселена, в която са техните емоции.

Всичко това прави стреса по-дълбок и хроничен за мъжете.

Приятелството, страхотен доставчик на окситоцин

Приятелството, страхотен доставчик на окситоцин

Жените имат биологична нужда да „се свързват“ с другите, да изграждат връзки, основаващи се на съпричастност и признание.

Всичко това несъмнено се обяснява с високото наличие на окситоцин в женския мозък. Това е хормон, който има за цел да насърчава грижата и вниманието към другите.

  • Така че, когато животът се превърне в увеселителен парк, когато се появи стрес и страх, жените търсят приятелство с други жени, за да контролират тези страхове и да постигнат утешително взаимно разбиране, което помага да се успокоят тези страхове и смекчат проблемите.
  • Освен това трябва да се отбележи, че приятелството е измерение, което дава на жените различни и в същото време допълващи аспекти на романтична връзка или връзка с роднина.
  • Ако имате солидно и смислено приятелство, вие знаете, че ще можете да дадете воля на мислите и емоциите им, без да бъдете съдени много, както е когато споделяте с член на семейството.
  • Също така знаете, че вашите приятели не са задължени да решават вашите проблеми. Това не е тяхна задача, нито се стремят към това. Това, от което се нуждаете, е да се почувствате чути и разбрани.

В заключение, един положителен, солиден и уважаващ кръг от приятели е от ключово значение за здравословен и пълноценен живот за всички нас.

Но за жените тази емоционална връзка е по-интензивна и по-необходима. Това е така, защото трябва да признаем, че нищо не е толкова терапевтично, колкото чаша кафе със стара приятелка. Ще забравите за проблемите си веднага.

които искали