Осмелявате ли се да бъдете честни и да изразявате мнението си?

Когато стане дума за изказване на мислите ви, запомнете, че свободата ви свършва там, където започват съседите, и няма нужда да наранявате никого, за да изразите мнението си.
Осмелявате ли се да бъдете честни и да изразявате мнението си?

Последна актуализация: 06 март, 2019

Да казвате каквото мислите, да практикувате изкуството на честността и да изразявате мнението си, действа много добре на здравето ви.

В този свят на полуистини и пълни лъжи честните хора са застрашени от изчезване.

Нещо, към което трябва винаги да държим насочени емоционалните си компаси, е че честното споделяне на нашите мисли, преценки и мнения си има своите граници: личностно уважение, съобразителност и съпричастност.

Както знаем, казването на истината понякога носи след себе си страдание, но ако мимолетната болка помогне на човека насреща да порасне и да получи отправна точка, ако това допринесе за съзряването му и за по-добрия му живот, то тогава страданието би било за добро.

Да изразявате мнението си изисква доза кураж, щипка самочувствие и няколко порции достоверност.

По-долу ще обясним как би ви послужило изкуството на честността.

1. Ако се опитате да изразявате мнението си, ще спите по-спокойно нощем.

Малко неща са по-успокояващи и здравословни от лягането нощем с чиста съвест.

Хората, които изказват мнението си с уважение и го отстояват, имат по-добро емоционално здраве и се борят по-лесно със стреса.

Изкуството да бъдеш искрен и да говориш с ръка на сърцето без да се страхуваш, отнема време и тренировки, но може да бъде най-доброто средство срещу безсънието, от което страдате заради напрегнатото ежедневие.

2. Мнението на хората престава да е от значение

не забравяйте да изразявате мнението си, дори когато всичко е срещу вас

Когато започнете да не обръщате внимание на нещата, които преди са ви притеснявали, да обличате в думи тревогите си и да поставяте ограничения в ежедневието си, така че другите да не рушат достойнството ви, тогава преставате да се вълнувате от критиките на останалите хора.

 • От момента, в който започнете да се държите смело и да бъдете себе си, ще спрете да се тревожите за тяхното мнение за вас.

Защото, когато знаете кои сте всъщност, престава да ви притеснява какво другите смятат за вас.

3. Спирате да се опитвате да угодите на другите около вас

спрете да се съобразявате във всяка една секунда с хората около вас и започнете да изразявате мнението си

Когато започнете да изразявате мнението си, вие спирате също да изпитвате нуждата да угодите на другите на всяка цена.

 • Сега разбирате, че който ви цени, обича и уважава, наистина изпитва тези чувства към вас, защото е истински, колкото сте и вие, знае колко много означавате и се възхищава на качествата ви.
 • Не забравяйте, че сред най-големите врагове на вашето личностно израстване е нуждата постоянно да угаждате на хората или да бъдете това, което останалите искат да бъдете, или пък да се впишете в нечии друг свят.
 • Да мислите и да се държите по този начин отнема много от здравето ви и от самочувствието ви. Не се страхувайте да изразявате себе си по своя начин, не се плашете да изказвате мнението си на висок глас.

Ако някой не ви харесва, може да си тръгне. Защото ако някой си тръгне заради нещо, което сте казали или направили, значи просто не пасва на вашата самоличност.

4. Идва момент, в който ви е грижа само за едно нещо: да правите това, което ви кара да се чувствате щастливи

Достигането на този период в живота, в който приоритет е здравето ви, не ви прави егоисти.

 • Обществото е толкова концентрирано на тема “да се разбираме с всички” и се е фокусирало до такава степен върху полагането на грижа за другите с цената на собственото ни здраве, че сме стигнали до там да забравим кои са най-съществените ни приоритети.
 • Няма логика да си мълчите, за да не обидите някого, да си затваряте устата, за да не ви критикуват или пък да се преструвате, че нещо не ви е засегнало, когато всъщност наистина ви е заболяло.
 • Трябва да разберете, че да се грижите за самочувствието си със сигурност не означава да нападате човека насреща.

Когато се грижите за себе си, вие разбирате, че останалите също заслужават уважение. Това е просто правило, което си струва да прилагате всеки ден.

6. В мир сте с живота

да изразявате мнението си може да ви отдалечи от ненужните хора в живота ви

Когато започнете да изразявате мнението си, да казвате каквото мислите и се осмелявате да изразявате на висок глас чувствата си без страх, всичко се променя. Чувствате се в мир с хората покрай вас и със самия живот.

 • Да изказвате мнението си е като да се освободите от товара, потискащ ума и сърцето ви.
 • Да говорите твърдо означава инвестиция в психологическото ви здраве.
 • Да се грижите за самочувствието си означава да се осмелите да поставите граници, да бъдете честни винаги, да казвате истината и да практикувате това изкуство.

Сега ни кажете… В мир ли сте с живота? Лягате ли нощем с чиста съвест?

Осмелете се да се промените още днес и инвестирайте в здравето си!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Halevy, R., Shalvi, S., & Verschuere, B. (2014). Being honest about dishonesty: Correlating self-reports and actual lying. Human Communication Research, 40(1), 54-72.
 • Klein, N. (2016). The importance of being honest. Theoretical Economics, 11(3), 773-811.
 • Bereby‐Meyer, Y., Hayakawa, S., Shalvi, S., Corey, J. D., Costa, A., & Keysar, B. (2020). Honesty speaks a second language. Topics in cognitive science, 12(2), 632-643.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.