Джинджифилът и лечебните му свойства

· 16.07.2016
Бъдете внимателни в употребата му, тъй като притежава силен и пикантен вкус

Освен че е чудесен за храносмилателната система, джинджифилът помага за премахването на токсините. Пикантният му вкус предизвиква потене и пречистване на тялото.

Джинджифиловите растения са около един метър високи и имат дълги листа. Техните корени са най-важната, защото съдържат широка гама от свойства, помагащи лечението на много заболявания.

Джинджифилът се използва често за готвене на различни ястия. Бъдете внимателни в употребата му, тъй като притежава силен и пикантен вкус.

Научете повече за лечебните свойства на джинджифила в статията по-долу.

Вижте още: Отслабване със смути от ананас и джинджифил

Джинджифилът и лечебните му свойства

Както споменахме, джинджифилът се използва като подправка. Все повече хора го консумират и за лечение на различни заболявания.

Джинджифилът и лечебните му качества

Прочетете и: Пригответе си домашно противовирусно средство с джинджифил

  • Препоръчва се при храносмилателни проблеми: газове, гастрит, коремна болка, гадене и повръщане. Предотвратява образуването на язви на стомаха, подпомага лечението на съществуващите.
  • Елиминира чревни паразити.
  • Идеален за страдащите от артрит и артроза. Консумацията на чай от джинджифил намалява възпалението в ставите ( следователно и болката).
  • Честата му консумация е чудесен метод за контролиране  нивата на холестерола в кръвта (който може да предизвика сърдечно-съдови проблеми).
  • Съдържа вещества, подобряващи функцията на черния дроб, като активират жлъчната секреция.
  • Поддържа кръвоносната система в добро състояние: предотвратява слепването на тромбоцити в кръвта, запушвания (опасни за кръвообращението). Консумацията на джинджифил намалява риска от атеросклероза, пази сърцето здраво.
  • Притежава спазмолитичен ефект, което го прави идеален за жени, страдащи от силни болки и спазми по време на цикъл.
  • Добро средство за лечение на чести настинки и при храчки.
  • Антиоксидантните  му свойства (етаноловите и метанолните компоненти) спомагат за запазване  клетките на организма млади и здрави.
  • Предотвратява образуването на някои видове тумори в тялото.
  • Увеличава изпотяването (като по този начин спомага пречистването на организма и премахване на токсините).

Да не забравяме…

Поръсвайте ястията с джинджифил, консумирайте го, като чай. По този начин сами ще лекувате възникнали здравословни проблеми и ще се наслаждавате на вкуса му.

  • Vasala, P. A. (2012). Ginger. In Handbook of Herbs and Spices: Second Edition. https://doi.org/10.1533/9780857095671.319
  • Ernst, E., & Pittler, M. H. (2000). Efficacy of ginger for nausea and vomiting: A systematic review of randomized clinical trials. British Journal of Anaesthesia. https://doi.org/10.1093/oxfordjournals.bja.a013442
  • Shukla, Y., & Singh, M. (2007). Cancer preventive properties of ginger: A brief review. Food and Chemical Toxicology. https://doi.org/10.1016/j.fct.2006.11.002