Защо е препоръчително да ядете червено цвекло
Тази сладка грудка се характеризира с удивителни свойства. Представлява отлично прочистващо средство за черния дроб, понижава кръвното налягане, бори се със запека и зарежда тялото с енергия. Открийте още много любопитни факти защо е полезно да консумирате редовно червено цвекло в днешната ни статия.
То представлява кореноплоден зеленчук, но, както ще научите в следващите редове, можете да ядете без капка притеснение неговите листа и стебла. Цвеклото съдържа ценно количество витамини В и С, минерали, сред които калий, желязо, натрий, магнезий, а също така и фибри.
Здравословните ползи от червеното цвекло
- Поради съдържанието на желязо, цвеклото се бори с анемията и силната умора. Идеална храна е за възстановяване след заболяване.
- Червеното цвекло по естествен начин понижава кръвното налягане.
- То притежава противовъзпалителни свойства.
- Цвеклото прочиства кръвта и черния дроб. Освен това стимулира елиминирането на токсините от тялото, които увреждат черния дроб.
- То понижава риска от развитието на сърдечно-съдови заболявания.
- Бори се с рака, подобно на други червени храни.
- Съдържа фибри, които по естествен начин стимулират оптималното преминаване на храната през червата.
Прочетете и: Съживете тялото си със сок от круша, цвекло и спанак
Как да консумирате червено цвекло?
- Задушено: За тези от вас, които не се наслаждават особено на сладкия вкус на червеното цвекло, препоръчваме да го нарязвате на малки парчета и да го добавяте към задушени ястия с месо и зеленчуци. По този начин вкусът му ще бъде слабо доловим, но ще можете да извлечете полза от богатото на нутриенти съдържание.
- Варено: За да сварите червеното цвекло, трябва да го измиете добре, така че да можете да го оставите с кората. Освен това е желателно да оставите част от стеблото, за да запазите хранителните вещества, цвета и вкуса. Цвеклото по принцип се вари около час, докато стане меко.
- Сурово: Почитателите на червеното цвекло се наслаждават на вкуса му, дори когато е сурово. Те го използват за приготвянето на салати и като гарнитура. Тъй като цвеклото е твърдо, можете да го рендосате и да го използвате като допълнителна съставка в ястията, придавайки им цвят. Можете да го прибавите дори в десерт, например бисквити или кисело мляко.
- Сокове и смутита: Можете да се насладите на оригинални, вкусни и полезни смутита и сокове, като включите в рецептите им червено цвекло. По този начин ще извлечете полза от хранителните вещества, съдържащи се в суровия зеленчук, без да е необходимо да го дъвчете. Опитайте се да съчетаете цвеклото с ябълки, банани, червени плодове, ягоди и т.н.
Запазете листата
Ако купите от пазара органично отгледано червено цвекло, възможно е то да бъде с листа. За да извлечете максимална полза от ценните съставки на зеленчука, можете да използвате и тях. Още в древни време листата редовно са били консумирани. За целта е необходимо добре да измиете червеното цвекло и листата му. Добавяйте ги към сокове, смутита, задушени ястия, омлети или салати.
За ваша информация листата са богати на витамини А, С и К, както и на минерали като калций и желязо.
Лекарство за жени
Сокът от цвекло е изпитано във времето натурално средство, което ефикасно се бори с нередовния цикъл и преждевременната менопауза. И в двата случая препоръчително е да консумирате чаша сок от червено цвекло на празен стомах, когато усещате дискомфорт.
Вижте още: Съвети за щастлива и здравословна менопауза
Руска супа
Тази традиционна рецепта е популярна и в наши дни. Идеална е в борбата с настинките, които са типични за Русия: Борш или супа с червено цвекло.
Нарежете лук и червено цвекло. След това ги сотирайте до омекотяване (нужни са около 7 минути). Налейте зеленчуков бульон и гответе на слаб огън в продължение на 15 минути. Добавете нарязано зеле, магданоз, шери, сол и пипер на вкус. Традиционно тази супа се сервира със сметана.
Естествена боя
Любопитен факт е, че от цвеклото може да бъде извлечена червена боя. Позната е като добавка Е-162 или бетатин. Тя не е вредна за здравето на човека, за разлика от червената боя, позната като Е-120, която се извлича от вид насекоми. Докато Е-162 не е опасна, добавката Е-120 може да провокира алергична реакция.
Може да ви заинтересува ...