Запознайте се с новата хранителна пирамида, за да живеете по-здравословен живот

Създайте здрава връзка с вашата среда и се радвайте на ежедневие и храна, изпълнени с любов
Запознайте се с новата хранителна пирамида, за да живеете по-здравословен живот
Eliana Delgado Villanueva

Прегледано и одобрено от диетолог Eliana Delgado Villanueva.

Написано от Ángela Aragón

Последна актуализация: 25 август, 2022

Чували ли сте понятието хранителна пирамида? Ако нещо илюстрира последното десетилетие, това е промяната. Въпросите, останали непроменени в продължение на почти век се сринаха благодарение на упоритата работа на изследователите и инженерите.

Това се случи с вярванията, които отдавна се поддържаха за храната. Испанското дружество за общностно хранене (SENC) създаде нова хранителна пирамида.

SENC разработи тази пирамида с помощта на 100 експерти в тази област, които приложиха различни и сами по себе си вече нови критерии.

Днес ще разгледаме някои от най-големите промени.

 • За разлика от традиционната хранителна пирамида, новата предполага, че емоционалното здраве също е много важно.
 • В този смисъл то се основава на идеята, че изборът на храна трябва да бъде акт на солидарност.
 • Солидарността и любовта гарантират социална и екологична устойчивост.

Това ви помага да се уверите, че доброто хранене не е просто лукс на няколко души, защото моделите на потребление в крайна сметка променят индустриалните практики.

Ако изберете биологични и продукти на справедлива търговия, правите на тялото си услуга.

Също така се грижите за ума си, защото знаете, че подобрявате живота на другите, и това е нещо прекрасно.

В допълнение към всичко това, ще се грижите за околната среда.

Отчитайки всички тези аспекти, SENC създаде по-пълно и хоризонтално предложение. Искате ли да научите повече за него?

Научете повече за новата хранителна пирамида

Основата на новата пирамида

основа на хранителна пирамида

Както знаете в основата на пирамидата има навици, които трябва да се повтарят най-малко 5 пъти седмично.

 • Това ниво включва един час упражнение на ден.
 • Препоръчва се консумацията на плодове и зеленчуци от органични източници.
 • И накрая, храната трябва да е по-полезна за вас, защото не е заразена с пестициди, а също така е по-екологична, социална и икономически устойчива.
 • Що се отнася до това да сте достатъчно хидратирани, препоръчваме вода, чай и кафе пред всякакви други алтернативи. Последните са за предпочитане пред натуралните сокове, защото плодовете могат да съдържат много захар.

Второ ниво

Пълнозърнести храни

Ето къде разбрахме какво трябва да правите редовно.

 • Както вече описахме тук, добра идея е да изберете пълнозърнести продукти. Това са бавно действащи въглехидрати.
 • По тази причина те ви дават необходимата енергия и съдържат много фибри, желязо, магнезий и цинк. Всички те улесняват доброто храносмилане и поддържат метаболизма на тялото.
 • В допълнение към горното, те са по-засищащи, за да ви помогнат да избегнете угризенията на глад.
 • Пирамидата също включва екстра върджин зехтин, за да покаже необходимостта от консумация на полезни мазнини и омега-3 мастни киселини. Независимо от това, важно е да се консумира сурово, тъй като топлината разлага клетъчната структура на това течно злато. Колкото по-топло е олиото, толкова по-вредно е за вас, което обяснява защо не трябва да го използвате, за да пържите храни.

Трето ниво

Трето ниво на хранителната пирамида

И накрая, имате месо и преработени храни. Може би най-важната част от тази категория в тази нова пирамида е, че тя предупреждава за рисковете, свързани с богатите на протеини диети.

Много от диетите за отслабване имат тази характеристика. Имайте предвид обаче, че не е лесно за черния дроб да синтезира протеини, така че не е добра идея да злоупотребявате с тях.

От друга страна, консумацията на хранителни добавки е приемливо ако не е постоянно, но най-добре е да ги приемате само по съвет от личния лекар.

Може да ви е необходима конкретна добавка, но не много. Ето защо е по-добре професионалистът да ви каже какво имате нужда.

Преди всичко насоките на SENC подчертават необходимостта от живот и храна с любов. Те не говорят за повърхностна любов, а за сериозна връзка между вас и вашата среда.

Когато започнете да живеете по този начин, навиците ви ще се променят за по-добро автоматично.

Да обичаш себе си и другите означава да уважаваш собствените нужди и да си солидарен с другите. Когато се грижиш за себе си, подобряваш здравето на земята.

Когато си мислиш за това, не звучи толкова налудничаво нали?


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Bach-Faig, A., Berry, E. M., Lairon, D., Reguant, J., Trichopoulou, A., Dernini, S., … Padulosi, S. (2011). Mediterranean diet pyramid today. Science and cultural updates. Public Health Nutrition. https://doi.org/10.1017/S1368980011002515
 • Shahidi, F. (2011). Omega-3 Fatty Acids in Health and Disease. In Omega-3 Oils: Applications in Functional Foods. https://doi.org/10.1016/B978-1-893997-82-0.50004-9
 • Saris, N. E. L., Mervaala, E., Karppanen, H., Khawaja, J. A., & Lewenstam, A. (2000). Magnesium: An update on physiological, clinical and analytical aspects. Clinica Chimica Acta. https://doi.org/10.1016/S0009-8981(99)00258-2

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.