Как да прекарваме времето с децата в кризата с коронавируса

Как прекарвате времето си с децата в тази криза с коронавируса? Ще ви помогнем с полезни съвети!
Как да прекарваме времето с децата в кризата с коронавируса

Последна актуализация: 25 март, 2020

В много страни влязоха в действие спешни протоколи заради кризата с коронавируса. Повечето правителства взеха драстични мерки за ограничаване разпространението на вируса  COVID-19. Тези мерки са различни в отделните части на света, но в повечето държави в Европа и в САЩ училищата са затворени, а хората са помолени да си останат у дома за поне 15 дена. Без съмнение всички родители си задават един въпрос: как да организират времето си с децата в тази криза с коронавируса?

През този период ежедневието на семействата със сигурност ще се промени напълно. Децата и младежите не могат да посещават училище. Някои родители ще продължат да ходят на работа, други ще работят от дома си, а на трети ще им се наложи да си останат вкъщи, без да имат възможност да се трудят.

Освен логистичните проблеми, до които доведе кризата, не трябва да забравяме и факта, че заниманията след училище вече не са позволени, както и разходките в парковете и градинките.

Несъмнено ситуацията е сложна и неприятна. Въпреки това днес ще ви дадем няколко съвета, които ще ви помогнат да преминете през този етап със семейството си по възможно най-добрия начин.

Как да прекарате времето си у дома с децата в кризата с коронавируса

Организация

Най-важно е да си създадете режим подходящ за специфичната ситуация във всяко едно семейство. За целта можете да си припомните как сте се организирали по време на празничните периоди и да използвате някои идеи, които биха ви помогнали и в сегашното положение.

Наложените ограничителни мерки ни дават възможност да прекарваме повече време със семействата си.

Определете часовете, които децата ви ще прекарат без вас или партньора ви. Ако и двамата родители трябва да работят, преценете в зависимост от възрастта и зрелостта на децата, дали могат да останат сами у дома. Ако не могат, трябва да потърсите вариант някой да се грижи за тях докато са без родителски надзор.

Дневен режим

Важно е децата ви да разберат, че това не е ваканция. Дневният режим трябва да продължи, дори и с направените промени. Затова ви съветваме да се опитате да запазите установения режим относно часовете за лягане, ставане, хранене и т.н. Положете усилия животът на децата да е сходен на този преди кризата с коронавируса.

Дневният режим ви дава сигурност и ви помага да бъдете по-продуктивни. Това е изключително важно, тъй като образователният процес продължава с помощта на новите технологии под формата на дистанционно обучение. Затова ви съветваме да намерите баланс. Така децата ви няма да страдат от заобикалящия ги хаос.

Време за учене

Както вече споменахме, важно е децата да отделят част от времето си всеки ден за учене и писане на домашни. Много образователни платформи спомагат този процес, осигурявайки упражнения и учебни материали на децата. Така те могат да се подготвят онлайн и да върнат обратно на учителите готовите задачи

Това важи най-вече на децата в горния курс на обучение. При по-малките ученици е необходима и помощта на родителите, за да свикнат с новия начин на обучение и да си изградят навици. Добър вариант е децата да учат и да пишат домашните си сутрин, а следобедите да прекарват в игри и други занимания.

Децата и кризата с коронавируса: време за почивка

Почивката и забавленията в кризата с коронавируса са ограничени от невъзможността да напускаме домовете си. Въпреки това, именно сега е перфектното време да се насладите на всички игри и занимания, за които обикновено нямате време. И най-вече – използвайте възможността да прекарвате повече време със семейството си.

Обърнете повече внимание на децата в кризата с коронавируса.

Гледайте филми заедно, играйте на настолни игри, рисувайте и се занимавайте с любимите си хобита. Запомнете, че това време е изключително ценно за децата, тъй като сте с тях и ги обгръщате с внимание. А това е най-добрият подарък, който можете да им дадете.

Включвайте децата и в домакинската работа. Превърнете задачите им в забавление, в което да участва цялото семейство. Почистването на пода или готвенето заедно могат да се превърнат в любими занимания.

Опитайте се доколкото е възможно да извеждате децата на слънце и свеж въздух. Ако имате двор или градина, тогава няма за какво да се тревожите. Ако не е така, почетете книга на балкона или просто отворете прозореца.

И накрая – не забравяйте, че децата ви няма да се виждат с приятелите си доста време. За щастие съвременните технологии им позволяват да поддържат връзка чрез различни приложения, както и да играят заедно онлайн игри.

Запомнете, че тази ситуация е временна. Запазете спокойствие и бъдете оптимисти. В крайна сметка рядко ни се отдава възможност да прекарваме толкова много време с любимите си хора. Затова – нека го оценим и да го използваме пълноценно.

 


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.