5-те най-чести причини за нощно изпотяване

Не бива да се тревожите за случайните нощни изпотявания. Ако обаче ви се случват често, трябва да се консултирате с лекар, за да установите възможните причини.
5-те най-чести причини за нощно изпотяване

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 26 август, 2022

Ако се събуждате често плувнали в пот, значи знаете колко е дискомфортно. Знаете ли обаче, че наличието на нощно изпотяване може да е знак за здравословен проблем?

Често появата на нощно изпотяване е вторичен ефект от околната среда. Може да сте засилили твърде много отоплението, да сте сложили твърде плътна пижама или да сте се завили с твърде дебели одеяла.

Друг път обаче изпотяванията може да са признак на по-сериозен проблем. Ако ви се случват често, може би се дължат на някои от следните медицински състояния:

1. Синдром на обструктивна сънна апнея

Хората, страдащи от нощно изпотяване, не спят добре нощем. Това се дължи на дихателните им пътища, които са винаги запушени. По този начин се ограничава въздушният поток. Вторичният ефект от това състояние е прекомерното нощно изпотяване.

И това не е всичко. Други симптоми, които може да изпитате, са:

  • Хъркане
  • Умора през деня
  • Главоболие
  • Лошо настроение

Ако забележите наличие на един или повече от споменатите симптоми в комбинация с нощни изпотявания, най-добре посетете лекаря си.

Ако ви диагностицират с обструктивна сънна апнея, трябва да се лекувате, за да предотвратите развитието на по-сериозни проблеми. Сред тях са сърдечните заболявания и диабетът.

Решението за повечето хора е употребата на специален уред, който помага да дишате през нощта. Това ви позволява да спите по-добре и да се отървете от придружаващите симптоми.

2. Менопаузата – причина за нощно изпотяване

менопаузата би могла да предизвика нощно изпотяване

Менопаузата и напредването на възрастта предизвикват възходи и падения в нивата на хормоните. Това ви кара да изгубите контрола върху тялото си. Освен това тези непрестанни промени причиняват смущения, свързани с телесната ви температура.

В периода на менопауза жените често се събуждат с усещане за задух и дискомфорт, което се дължи на нощните изпотявания. Някои от тях се будят по няколко пъти на нощ. Тези симптоми са придружени от:

  • Нередовен менструален цикъл
  • Суха кожа
  • Лошо настроение

Средната възраст за настъпване на менопауза е около 51 години. Възможно е обаче нощните изпотявания да се появят години преди началото на менопаузата ви.

Някои жени започват да страдат от нощни изпотявания още през 30-те си години.

Менопаузата е нормален етап от живота на жената и няма нужда да бъде “лекувана”.

Ако обаче симптомите й са твърде притеснителни, личният ви лекар може да ви предложи някои лечения. Те ще ви помогнат да се почувствате по-комфортно, докато преминавате през тази фаза от живота си.

3. Тревожност

тревожността би могла да предизвика нощно изпотяване

Ако получавате пристъпи на тревожност или хроничен стрес през деня, е твърде вероятно да изпитвате обилни изпотявания по време на нощта.

Добре е да се консултирате със специалист, който да ви помогне да облекчите симптомите на безпокойството. Това важи особено, ако не знаете какво ги причинява.

Много терапевти практикуват когнитивна поведенческа терапия. Тя ви учи да променяте начина си на мислене. По този начин можете да идентифицирате и пренасочвате мислите, които провокират стрес или тревожност.

Терапията може и да не бъде достатъчна сама по себе си. Ако е така, може да се консултирате с други експерти по психично здраве. Те могат да дадат оценка на състоянието ви и да ви препоръчат по-добро лечение на проблема.

Ако не желаете да започнете прием на антидепресанти или други медикаменти, можете да направите следното:

  • Да спортувате повече
  • Да водите по-спокоен начин на живот
  • Да спазвате балансирана диета

4. Някои заболявания

Ако страдате от чести нощни изпотявания, не бива автоматично да предполагате най-лошия вариант. Независимо от това е важно да посетите лекаря си.

Нощните изпотявания може да се появят вследствие на много различни заболявания. Някои от тях са сериозни, като например бактериалните и вирусните инфекции. Възможно е да се дължат дори и на някои видове ракови заболявания.

Когато проблемът е сериозен, нощните изпотявания обикновено са придружени от други симптоми. Единствено лекар може да разбере какъв е случаят, като ви направи някои изследвания.

Леченията са различни, в зависимост от заболяването, което имате. В общи линии може да третирате проблема с помощта на антибиотици или други видове терапия.

5. Ниска кръвна захар

ниската кръвна захар би могла да предизвика нощно изпотяване

Хипогликемията, позната още като ниска кръвна захар, може да причини нощни изпотявания при диабетиците.

Това обаче не е единственият й симптом. Този проблем може да доведе до обилно изпотяване и през деня.

Ниската кръвна захар обикновено е вторичен ефект. Тя може да се дължи на проблеми с инсулина или други медикаменти, които се използват за лечение на диабет.

Ако редовно ви се случват подобни проблеми, лекарят ви може да ви предложи да направите някои промени в начина си на живот. Те могат да намалят вероятността от появата на ниска кръвна захар.

Тези промени включват редовна консумация на определени храни. Може и да се изразяват в редовно проследяване на нивата на кръвната захар.

Нощните изпотявания причиняват дискомфорт. Не бива да забравяте обаче, че те са знак, който тялото ви дава, за да ви подскаже, че нещо не е наред.

Бъдете изключително внимателни, ако нощните изпотявания ви се случват често. И обърнете специално внимание дали изпотяванията са придружени от други симптоми.

Консултацията със специалист може да ви помогне да установите основната причина за появата им. Това бързо ще ви покаже правилния път към решаването на проблема.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.