Ползи от пиенето на вода на празен стомах

· 15.11.2015
Сред тях са регулиране на температурата на тялото, хидратиране на жизненоважни органи, по-добра абсорбация на хранителните вещества и снабдяване на клетките с кислород

Човешкото тяло се нуждае от прием на вода всеки ден, за да бъде хидратирано и да функционира правилно. Тази важна течност носи редица здравословни ползи, които често остават незабелязани. А и нека не забравяме – водата е жизненоважна за живота на планетата.

Според учени 75% от мускулите, 90% от мозъка, 22% от костите и 83% от кръвта се състоят от вода. Даваме ви тези цифри, за да обмислите колко важна част от живота ни е водата и защо ежедневното пиене на вода е гаранция за добро здраве. Учени съветват да изпиваме по 4 чаши вода сутрин, веднага след събуждане, още преди да сме закусили. В днешната статия ще разкрием ползите от пиенето на вода на празен стомах.

Ползи от пиенето на вода на празен стомах

Пиенето на вода сутрин подобрява здравословното състояние, но само ако го правите всеки ден. Всички органи в тялото се нуждаят от вода, за да функционират правилно. А какъв по-добър начин за подхранването им, когато започнем още в ранните часове на деня, и то с вода? Пиенето на вода на празен стомах извежда токсините от тялото и всички други отходни вещества, които се натрупват в организма. Това означава, че чашата с вода трябва да бъде вашата първа мисъл, когато се събудите сутрин. Тя ще прочисти тялото ви и ще стимулира метаболизма.

Още няколко са ползите за организма, когато пием вода на празен стомах: регулиране на температурата на тялото, хидратиране на жизненоважни органи, по-добра абсорбация на хранителните вещества и снабдяване на клетките с кислород.

Пиенето на вода на празен стомах стимулира горенето на излишните мазнини в тялото, тъй като създава усещане за ситост, и по този начин по-рядко посягаме към храни, от които се дебелее.

Как да пиете вода по правилния начин?

piene na voda

Разбира се, че е важно да знаете как да пиете вода, за да извлечете максимална полза от пиенето на вода на празен стомах. Експерти съветват да пием поне по 2 литра вода дневно, като изпиваме 4 чаши още сутринта. Не ви съветваме да изпивате на един дъх водата – по този начин ще си навредите. За да извлечете ползи от пиенето на вода, трябва да отпивате бавно и постепенно да изпиете цялото количество за деня.

Пиенето на вода на празен стомах е навик, който ще изградите във времето. В идеалния вариант е желателно да се опитате да пиете вода поне час преди закуска. Нормата е 4 чаши, но, в зависимост от теглото ви и физическата ви активност, можете да коригирате количеството.

Важно е водата, която пиете, да не съдържа флуор, вар и други химикали. Желателно е да е със стайна температура или дори леко хладна. За да подобрите хидратиращия ефект, можете да добавите резен лимон или няколко капки лимонов сок.

Водна терапия

В Япония консумацията на вода на празен стомах е широко популярна практика. Японците практикуват нещо, наречено „водна терапия”, която е одобрена от Японската лекарска асоциация. Доказано е, че лекува различни заболявания и нарушения, сред които главоболие, сърдечно-съдови проблеми, артрит, епилепсия, затлъстяване, бронхит, астма, туберкулоза, менингит, бъбречни и уринарни проблеми, повръщане, гастрит, диария, хемороиди, диабет, запек, нарушения в зрението, рак, менструални проблеми и нарушения, свързани със очите, носа и гърлото.

Как японците практикуват водната терапия?

  • Веднага след събуждане те пият 4 чаши вода, още преди да са си измили зъбите или пък да са закусили. Пият водата бавно и с кратки почивки преди всяка чаша.
  • След това мият зъбите си и се раздвижват. Не консумират нищо поне 45 минути след пиенето на вода.
  • След като 45-те минути изтекат, сядат да закусят.
  • След закуска не ядат нищо друго в продължение на два часа.

Ако не можете да изпиете 4 чаши вода една след друга, опитайте да започнете с чаша-две на ден, като постепенно увеличавате приема на вода до препоръчителния обем.

Ефекти от водната терапия

voda s led i limon

Нормално е през първите дни и дори седмици от водната терапия тялото ви да се настройва към увеличения прием на вода и да ви се ходи по-често до тоалетната. Някои хора могат да почувстват симптоми, характерни за процеса на детоксикация – например сърбеж, световъртеж, главоболие, гадене или проблеми със стомаха, диария и подобни. Тези симптоми са напълно нормални, тъй като са резултат от елиминирането на натрупаните токсини в тялото и естествената борба с вредните субстанции в организма ви.