Ползи от пиенето на вода на гладно

Сред тях са регулиране на температурата на тялото, хидратиране на жизненоважни органи, по-добра абсорбация на хранителните вещества и снабдяване на клетките с кислород
Ползи от пиенето на вода на гладно

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Човешкото тяло се нуждае от прием на вода всеки ден, за да бъде хидратирано и да функционира правилно. Тази важна течност носи редица здравословни ползи, които често остават незабелязани. А и нека не забравяме – водата е жизненоважна за живота на планетата. В тази статия ще ви покажем някои от ползите при пиене на вода на гладно.

Според учени 75% от мускулите, 90% от мозъка, 22% от костите и 83% от кръвта се състоят от вода. Даваме ви тези цифри, за да обмислите колко важна част от живота ни е водата и защо ежедневното пиене на вода е гаранция за добро здраве.

Учени съветват да изпиваме по 4 чаши вода сутрин, веднага след събуждане, още преди да сме закусили. В днешната статия ще разкрием ползите от пиенето на вода на гладно.

Ползи от пиенето на вода на гладно

Пиенето на вода сутрин подобрява здравословното състояние, но само ако го правите всеки ден. Всички органи в тялото се нуждаят от вода, за да функционират правилно. А какъв по-добър начин за подхранването им, когато започнем още в ранните часове на деня, и то с вода?

Пиенето на вода на гладно извежда токсините от тялото и всички други отходни вещества, които се натрупват в организма. Това означава, че чашата с вода трябва да бъде вашата първа мисъл, когато се събудите сутрин. Тя ще прочисти тялото ви и ще стимулира метаболизма.

Още няколко са ползите за организма, когато пием вода на гладно:

  1. Регулиране на температурата на тялото, хидратиране на жизненоважни органи;
  2. По-добра абсорбация на хранителните вещества;
  3. Снабдяване на клетките с кислород.

Пиенето на вода на гладно стимулира горенето на излишните мазнини в тялото. Тя създава усещане за ситост, и по този начин по-рядко посягаме към храни, от които се дебелее.

Как да пиете вода по правилния начин?

Разбира се, че е важно да знаете как да пиете вода, за да извлечете максимална полза от пиенето на вода на празен стомах. Експерти съветват да пием поне по 2 литра вода дневно, като изпиваме 4 чаши още сутринта.

Не ви съветваме да изпивате на един дъх водата – по този начин ще си навредите. За да извлечете ползи от пиенето на вода, трябва да отпивате бавно и постепенно да изпиете цялото количество за деня.

Пиенето на вода на гладно е навик, който ще изградите във времето. В идеалния вариант е желателно да се опитате да пиете вода поне час преди закуска. Нормата е 4 чаши, но, в зависимост от теглото ви и физическата ви активност, можете да коригирате количеството.

Важно е водата, която пиете, да не съдържа флуор, вар и други химикали. Желателно е да е със стайна температура или дори леко хладна. За да подобрите хидратиращия ефект, можете да добавите резен лимон или няколко капки лимонов сок.

Водна терапия

В Япония консумацията на вода на празен стомах е широко популярна практика. Японците практикуват нещо, наречено „водна терапия”, която е одобрена от Японската лекарска асоциация.

Доказано е, че лекува различни заболявания и нарушения.

Някои от тях са: главоболие, сърдечно-съдови проблеми, артрит, епилепсия, затлъстяване, бронхит, астма, туберкулоза.

Също така: менингит, бъбречни и уринарни проблеми, повръщане, гастрит, диария, хемороиди, диабет, запек, нарушения в зрението, рак, менструални проблеми.

Не на последно място: нарушения, свързани със очите, носа и гърлото.

Как японците практикуват водната терапия?

  • Веднага след събуждане те пият 4 чаши вода. Това правят още преди да са си измили зъбите или пък да са закусили. Пият водата бавно и с кратки почивки преди всяка чаша.
  • След това мият зъбите си и се раздвижват. Не консумират нищо поне 45 минути след пиенето на вода.
  • След като 45-те минути изтекат, сядат да закусят.
  • След закуска не ядат нищо друго в продължение на два часа.

Ако не можете да изпиете 4 чаши вода една след друга, опитайте да започнете с чаша-две на ден. След това, постепенно увеличавате приема на вода до препоръчителния обем.

Ефекти от водната терапия

voda s led i limon

Нормално е през първите дни и дори седмици от водната терапия тялото ви да се настройва към увеличения прием на вода и да ви се ходи по-често до тоалетната.

Някои хора могат да почувстват симптоми, характерни за процеса на детоксикация – например сърбеж, световъртеж, главоболие, гадене или проблеми със стомаха, диария и подобни. Тези симптоми са напълно нормални, тъй като са резултат от елиминирането на натрупаните токсини в тялото и естествената борба с вредните субстанции в организма ви.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.