Загубата на приятел боли като любовна раздяла

Внезапни промени в интересите, предателства, лъжи, измами, спорове... съществуват много причини, които са способни да доведат до това
Загубата на приятел боли като любовна раздяла

Последна актуализация: 30 декември, 2018

През своя живот ще приключвате приятелства и ще създавате нови. Същото се отнася и за романтичните партньори. Връзки приключват, но също така и започват нови, които са също така щастливи. Уверени сме, че знаете още нещо – съществуват различни приятелства. Например сърцето ви може да изгради интимен и мощен съюз с определен човек до такава степен, че той се превръща в стълб в ежедневния ви живот. Затова понякога да загубата на приятел може да боли, сякаш сте претърпели любовна раздяла.

Приятелството е от огромно значение в живота на жената. За това говори едно изследване, публикувано в списание Epidemiology and Community Health. То сочи, че приятелските отношения  оказват по-сериозно въздействие върху живота и здравето на мъжете, докато за жените подкрепата на приятелите им съществено подобрява тяхното физическо и емоционално състояние.

Именно поради това в много случаи загубата на приятел, заради скарване или някакъв друг проблем, може да боли също толкова силно, както при приключването на романтична връзка.

Нека да поговорим на тази тема още малко.

 Не пропускайте да прочетете още: 6 характеристики на истинския приятел

Приятел, съкровище, ежедневна поддържаща система

Ще се зарадвате да чуете, че приятелството не е нещо, което е типично само за хората. Според едно изследване, публикувано в Time Magazine, шимпанзетата, павианите, конете, хиените, слоновете и делфините също имат свои „най-добри приятели“.

Въздействието, което приятелството оказва върху емоционалния свят на човека, е огромно. Освен това знаете, че не всички приятелства са еднакви. Вероятно можете да преброите истинските си приятели на пръстите на едната си ръка.

Именно поради това е възможно да сте разпознали няколко измерения на приятелството.

Приятелите помагат да се грижим за здравето си  

Според едно изследване, проведено в университета във Вирджиния, когато връзката в едно приятелство между двама души е автентична и реципрочна, те могат да започнат да изпитват еднакви емоции.

 • Силата на емпатията е толкова силна, че тя може да бъде уловена от медицински тестове, като MRI например.
 • Ако усетите, че някой е в опасност и приятелят ви също е наясно със ситуацията, и двамата ще реагирате по еднакъв начин.
 • Зоната в мозъка, която е свързана със страха и заплахата, се активира идентично при приятелите.
 • Приятелството е форма на ежедневно укрепване, отдушник, където можете да намерите облекчение, съвет и комфорт. Тук можете да се освободите от своите проблеми, да понижите нивото на стреса и напрежението и да се отпуснете, правейки света по-малко натоварващ.
 • Ако оцените многобройните ползи от истинското приятелство, ще разберете, че то може да има сериозно отражение, когато един от хората в него, поради някаква причина, реши да напусне „съвместния“ живот.
загубата на приятел не означава, че няма да можете да изградите нови приятелства

“Късането” с най-добрия приятел

Когато една приятелска връзка трябва да бъде прекъсната или единият човек я напуска, причините могат да са многобройни.

 • Внезапни промени в интересите, предателства, лъжи, измами, спорове… Съществуват много причини, които са способни да доведат до загуба на приятел. Последващите последици обаче ще бъдат усетени и от двете страни.
 • Да загубиш приятел те кара да преминеш през същата болезнена битка, в която влизаме, когато късаме с романтичен партньор.
 • Преминаваме през период на гняв и отрицание, без ясно да разбираме как точно се е случило това.
 • След това навлизаме във фаза на задаване на въпроси, когато търсим активно причините за преустановяването на приятелските отношения.
 • Постепенно навлизаме във фаза на скърбене, която е последвана от фазата на приемане.

За много хора сравнението между загубата на приятел и раздялата с романтичен партньор, е невъзможно. За други обаче е налице силната емоционална привързаност, за която споменахме по-горе. Именно тя обяснява защо толкова боли, когато едно приятелство достигне своя край.

Животът след загубата на приятел не е лесен

Животът след загубата на приятел

Знаете, че приятелите идват и си отиват, взимайки част от вас със себе си и стимулирайки ви да се развивате.

 • Загубата на приятел, който наистина е имал специално място в сърцето ви, ще отвори рана, която няма да зарасне никога
 • Винаги когато можете, пазете добрите спомени, които сте натрупали през съвместния си живот. Ако се фокусирате предимно върху това, което е провокирало раздялата, обидата и гневът ви ще продължат на нарастват. Възможно е дори да бъдете неспособни да изградите нови приятелства.
 • Животът преподава много уроци и трябва да се научим да ги приемаме. Независимо какво сте преживели до този момент, никога не затваряйте сърцето си за обичта или възможността да започвате нови и прекрасни приятелства.

Приятелството е най-доброто лекарство, което можете да откриете.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.