Ако сте направили всичко възможно за връзката си, можете да си тръгнете, без да се обръщате назад

27.04.2017
За да е успешна връзката и двамата партньори трябва да дават всичко от себе си. Ако само единият се грижи за връзката, то тя ще приключи след време.

Ако правите всичко възможно за връзката си, но получавате само злъч, укори и нощи, изпълнени с плач, то спокойно можете да си тръгнете, без да съжалявате за нищо и да се обръщате назад.

Можете да напуснете с чест и гордо вдигната глава: времето ще излекува разбитото ви сърце.

Когато започвате романтична връзка с определен човек, винаги си мислите, че той е единственият. Или се надявате, че е единственият. Това е така, защото съзнанието ви не обича несигурностите.

Да живеете с мисълта, че нещо виси на конец означава, че трябва да вложите време, енергия и сърцето си в нещо, което просто може да пропадне.

Когато започвате връзка с определен човек, трябва да вярвате, че и двамата ще давате по равно в нея и че тези усилия си заслужават.

Когато говорим за любов това, което искаме е сигурност и усещане, че връзката ни ще продължи вечно.

Така и двамата ще се развивате като личности и ще изградите общо бъдеще, двамата заедно ще преследвате едни и същи цели.

За съжаление това невинаги се случва. Връзките, подобно на красиви стъклени съдове, се напукват и счупват.

Тогава любовта се превръща в мощно оръжие, способно да наранява. Може да разруши самочувствието и самите вас.

Да поговорим за това. Да разгледаме по-подробно тези сложни раздяли, когато приключването на връзката нормално означава да излекувате сърцето си, за да можете да продължите напред в живота си.

Тайните на здравата връзка

Вие правите всичко за връзката си, но има проблем

Кое прави една връзка здрава? Кое води до отдалечаване между партньорите? Колкото и странно да ви се струва, любовта не е достатъчна.

Връзките са изградени от много малки детайли, от различни съставни части, които могат да направят любовта ви сладка или да я вгорчат.

Вижте още: Любовта се нуждае от ежедневни грижи, за да разцъфне

В началото на 80-те години на миналия век бе създаден шаблон за връзките, който все още е част от психологията на връзките. Това е т.нар. инвестиционен модел.

Според този модел, връзката е здрава и стабилна, ако тези 3 условия са изпълнени заедно:

  • Двойката ще изгради стабилна връзка, ако изпълни всяко от следните условия: интимност, разбиране, добра комуникация, уважение, забавление, сигурност, сексуалност
  • И двамата партньори се чувстват удовлетворени във връзката си. Не са разочаровани или ограничени от другия. Казано най-общо, партньорите се уважават и споделят взаимно емоциите си.
  • Във връзката няма натиск или принуда, а баланс –  двамата партньори инвестират време, емоции и средства по равно.

Ако връзката ви се пропуква … Борете се!

Ако връзката ви се пропуква … Борете се!

Вероятно знаете от книгите за самопомощ или развитие на личността предложението просто да “дръпнете щепсела от контакта”, ако нещо не работи както трябва във връзката ви.

Не стигайте до крайности. В действителност може би знаете, че когато обичате някого, не е толкова лесно да го загърбите. Това важи дори в случаите, когато нещата не вървят както трябва.

За отдалечаването на партньорите във връзката има много причини. Не говорим само за най-очевидните нeща като предателства, обиди, оскърбление или неуважение.

Говорим за връзките, в които отношенията изстиват, без да има видима причина за това.

  • Ако любовта все още съществува, връзката заслужава внимание и грижи като за безценно съкровище.
  • Ако се борите да я спасите и давате всичко от себе си, за да изградите нови мостове помежду си, ще се почувствате много по-добре дори и усилията ви да пропаднат.
  • Може и да е противоречиво, но няма по-лошо усещане от това да оставите любовта да си отиде и след това да се чудите, дали не бихте могли да направите нещо повече, за да я запазите жива.

Осъзнаването, че сте достигнали границата си, ще ви помогне да посрещнете тъгата с повече спокойствие и разбиране.

Прочетете и:  6 теми, които трябва да дискутирате с партньора си всеки ден

Границите, които никога не трябва да преминавате

Не всичко си заслужава в личната ви битка за запазване на връзката.

Внимание: в любовта съществуват граници.

Не всичко си заслужава в личната ви битка за запазване на връзката. Не всички използвани средства ще я запазят жива.

Когато говорим за усилията ви да запазите връзката, не е добре само вие да давате най-доброто от себе си. Не губете достойнството, самочувствието или характера си.

Никоя битка не си заслужава, когато знаем, че любовта вече си е тръгнала.

От друга страна, трябва дълго и задълбочено да си помислите дали си заслужава да дадете втори шанс на някой, който вече се е провалял няколко пъти.

Една връзка се нуждае от всичките ви усилия, само ако сте наясно, че партньорът ви заслужава това. И разбира се, ако между вас съществуват уважение и любов.