Заболяванията коронавирус и рак: Какво трябва да знаете?

Това, което е най-важно за хората, болни от рак, е това да се предприемат мерки за предотвратяване на разпространението на COVID-19. Няма нужда да се взимат специални мерки, освен ако вашият личен лекар не посочи друго. Днес ще ви разкажем повече за коронавируса и рака.
Заболяванията коронавирус и рак: Какво трябва да знаете?

Последна актуализация: 29 април, 2020

Един от съществуващите митове във връзка с коронавируса е този, че засяга сериозно само по-възрастните хора. Обаче, това не е точно така. Всеки човек с отслабнала имунна система е подложен на риск от заразяване с COVID-19 в по-голяма степен. Сред тях са хората, страдащи от заболяванията коронавирус и рак или тези, които са подложени на определени лечения във връзка с тази болест.

Всеки вирус трябва да превъзмогне защитните сили на имунната система на всеки човек, за да се настани постоянно и да причини болестта. Това е не по-малко вярно когато става въпро за вируси като познатия ни нов коронавирус, известен в момента като SARS-CoV-2. Тези защитни сили отслабват при хора, страдащи от рак и други хронични болести. Тези, които минават на лечения, отслабващи техния имунитет, също имат по-слаби защитни сили.

Важно е да се подчертае категорично, че хората, болни от рак, не са в по-голям риск от заразяване с болестта. Те също могат да я прихванат както всички други. Обаче, ако те се заразят с вируса, те могат да бъдат изложени на заразяване с по-опасна зараза, която произвежда симптоми, които са много по-сурови.

Заболяванията коронавирус и рак: Как да защитим хората болни от рак

Няма голяма разлика при предпазните мерки когато става въпрос за заболяванията коронавирус и рак. Като цяло, те трябва да следват същите инструкции, които всеки друг прави, но по-стриктно. Най-добрият начин за защита е като избягват социалните контакти в голяма степен. Изолацията и дистанцирането са идеалните мерки за предотвратяване на заразата.

Когато говорим за избягване на контакти с другите, нямаме предвид само ограничаване на контактите с непознати. Това включва членовете на семейството и хората, които са част от ежедневния ни живот. Още повече, това означава да не поздравявате околните с ръкостискане или прегръдки, освен ако сте сигурни, че човека срещу вас не е болен от вируса.

Добра идея е да носите ръкавици за еднократна употреба, ако е възможно, при получаване на пакети. Същото е валидно, ако хората трябва да напуснат къщата поради една или друга причина. Тези мерки се подчиняват на една проста логика: Колкото по-малко са изложени хората към вируса, толкова по-малко вероятно е те да се заразят.

Заболяванията коронавирус и рак: снимка на болна жена и лекар

Онкоболните пациенти, преминаващи лечение, имат отслабнала имунна система, което оже да доведе до усложнения при случай на зараза с коронавируса.

Заболяванията коронавирус и рак: Хигиената е жизненоважен фактор

SARS -CoV -2 е много уязвим спрямо сапун и вода. Тези микроорганизми имат външна мембрана с липиди-или масло, които сапунът унищожава с голяма лекота. Без тази външна мембрана, този вирус се разпада. Следователно, миенето на ръцете ви е по-важно от всякога.

Относно тази препоръка, много хора питат дали трябва да се мият ръцете, защото вирусът влиза през кожата. Отговорът е не. Хигиенните мерки са важни поради причини, които ще обясним, използвайки следния пример:

Да кажем, че един пощальон се е заразил с вируса и кашля близо до пратката, която той ще достави. Човекът, който получава пратката, си няма представа и взима пратката без да внимава. Вирусът може да се разпространи до ръцете на получателя, но това не е достатъчно за да се предизвика заразата. Обаче, ако получателят след това докосне неговото или нейното лице, тогава SARS -Cov -2 ще има възможността да се настани в тялото чрез устата, носа или очите. Това ще предизвика зараза.

Не обръщаме много внимание на това, което докосваме през деня. Следователно, най-добре е да миете ръцете си редовно. Ако вирусът все още е там, ще изчезне и няма да има опасност. Ако вирусът не присъства, всъщност, тогава е все пак добре да придобием навика миене на ръце. След всичко това, днес вирусът може да не съществува. Обаче, утре може да го има.

Миене на ръце с вода и сапун

Миенето на ръцете със сапун и вода е една от най-ефективните мерки срещу коронавируса.

Коронавирус и рак: Други предпазни мерки

Институтът Ню Инглънд, един от центровете, търсещи лекарство за коронавируса, препоръчва да си създадете зони за безопасност, като започнете от вашия дом. Това означава просто да се уверите, че вируса не влиза във вашия дом или в конкретна област.

Най-добрият начин за постигане на това е като се уверите, че всички живеят в дома или често посещаваната област отговаря на препоръките за хигиена и контакти. Това означава повече да не се приемат посетители. Ако гостите все пак влезнат в дома или областта, те трябва да носят маска, да мият ръцете си и да спазват физическа дистанция.

Добре е да потърсите начин за запасяване с лекарства- да са достатъчни за месец или два, ако е възможно. Ако здравната система пропадне, може да има недостиг на средства, което би било сериозно. Същевременно, е важно да почиствате повърхностите и предметите, които хората докосват сравнително често. Просто ги избършете с мокра кърпа със сапун или белина, особено дръжките за врата и ключовете за лампи.

Когато става въпрос за коронавирус и рак, пациентите трябва да бъдат особено внимателни по това време. Обаче, това не означава да се паникьосвате, да имате налудничави мисли и да позволявате на страха да ви завладее. Всичко се свежда до придобиването на нови навици, които след няколко дни ще станат нашата втора природа.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • ROMERO, L. (2020). MEDIDAS DE HIGIENE PÚBLICA, DEFENSA CONTRA EL CORONAVIRUS. EN MÉXICO ES POSIBLE CONTENER LA EPIDEMIA. Gaceta UNAM (2010-2019), (5115), 11.
  • Zhao, Z., et al. “Individualized treatment recommendations for lung cancer patients at different stages of treatment during the outbreak of 2019 novel coronavirus disease epidemic.” Zhonghua zhong liu za zhi [Chinese journal of oncology] 42 (2020): E007.
  • Yang, L., H. Y. Xu, and Y. Wang. “Diagnostic and therapeutic strategies of lung cancer patients during the outbreak of 2019 novel coronavirus disease (COVID-19).” Zhonghua zhong liu za zhi [Chinese journal of oncology] 42 (2020): E006.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.