Кой е най-добрият дезинфектант за вирусните инфекции?

Когато избирате дезинфектант за предотвратяване на вирусни инфекции, е важно да се имат предвид някои от качествата на продукта. Не трябва да се бърка с антибактериално средство. Ще ви разкажем повече в тази статия.
Кой е най-добрият дезинфектант за вирусните инфекции?

Последна актуализация: 18 април, 2020

С цялото това вълнение, създадено от коронавируса по света, много хора ходят до аптеките и супермаркетите за да купят гелове и други дезинфектиращи средства. Всъщност, голямото търсене и последващия недостиг следователно са вдигнали цените на тези продукти. Обаче, трябва да се попитаме дали избираме най-добрият дезинфектант за вирусните инфекции.

Към момента, има широко разнообразие от антибактериални гелове на пазара, които осигуряват алтернативен начин на хигиена когато няма как да миете ръцете си със сапун и вода. Обаче, както подсказва името му, те имат само функцията да премахват или да забавят развитието на бактериите. Следователно, имайки предвид, че COVID-19 е вирус, тогава е много вероятно, че хората грешат като избират и използват тези продукти.

Кой е най-добрия вариант? Какво трябва да имаме предвид? Продължавайте да четете, за да разберете!

Кой е най-добрият дезинфектант за вирусните инфекции?

Най-добрият дезинфектант за вирусните инфекции: снимка на бултилка гел с дезинфектант

Когато става въпрос за вирусни заболявания, вариантът, който трябва да изберем когато купуваме дезинфектант за ръце, е този, който има антивирусни свойства.

Има повече от един вид дезинфектиращ гел на пазара. Обаче, след тревогата за разпространението на COVID-19 в много страни, този продукт стана на привършване в почти всички свои варианти. Дори пазарната му цена е стигнала на астрономическо ниво.

Недостатъкът е, че много хора не осъзнават, че не всички дезинфектанти са ефективни срещу вирусите. Още повече, повечето гелове са антибактериални и не помогат при предотвратяването на този вид зараза. Освен това, и традиционните гелове, и тези, които са с парфюм и блясък, нямат ефект, всъщност.

И така, какви дезинфектанти трябва да изберем?

В интервю за испанския вестник La Vanguardia, фармацевт Мар Сиера, която е основател на фирма за козметика на кожата, обяснява че, при конкретния случай с коронавируса, продуктът трябва да има противовирусен капацитет. Антибактериалният гел отблъсква бактериите или предотвратява прекомерния им растеж. Следователно, при случаите с вирусни инфекции, те просто изобщо не са ефективни.

За да се деактивират вируси като Covid-19, трябва да използвате гелове с поне 70% алкохол, които имат антивирусни свойства.

По-конкретно, за да бъдат ефективни срещу вирусите, те трябва да съдържат етанол, според Сиера, Етанолът има по-силна и по-обширна противовирусна дейност в сравнение с други видове алкохол като пропанолите. Спектърът на неговата вирусоцидна дейност е 95%, но често покрива повечето клинично приложими вируси.

Как да изберете най-добрият дезинфектант за вирусните инфекции?

Ако искате да предотвратите вирусните заболявания, съвета е да отделите няколко минути да прочетете етикета на продукта. Трябва да проверите и да видите дали освен антибактериален е и вирусоциден. Също, производителят трябва да покаже регистрационния номер на съответната агенция по оценка на лекарствата за да се гарантира качеството му.

Антивирусната дейност може да се провери и върху етикета, за да се провери нейната съвместимост с UNE EN 14476. Ако няма тази информация, това най-вероятно е антибактериален дезинфектант, а не антивирусен.

Дезинфектантите са вариант при отсъствието на сапун и вода

Снимка на миене на ръце с вода и сапун

Има полезни дезинфектанти за почистване на ръцете когато не можете да стигнете до мивката. Обаче, когато има възможност, най-добрия вариант е да използвате сапун и вода.

Според информацията от центровете по контрол и превенция на болестите, най-добрия начин за предотвратяване на разпространението на заразата и намаляването на риска от болестта е да миете ръцете си със сапун и вода. Ако поради една или друга причина тов е невъзможно, тогава единият вариант е да използвате дезинфектант за ръце.

Обаче, трябва да се подчертае, че тези продукти не убиват всички бактерии и не са най-добрия вариант, ако ръцете са видимо мръсни. Обаче, използването на правилната формула за всеки случай (антибактериална или антивирусна) може да помогне.

Агенции като например агенцията за контрол на храната и лекарствата ( FDA) продължават да уверяват, че продаваните без рецепта дезинфектанти за ръце отговарят на стандартите за качество и могат да бъдат използвани без проблем и редовно.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.