Заболявания, свързани с кравето мляко

Сред тях са астма, ревматоиден артрит, аутизъм, болест на Крон, множествена склероза, диабет тип 1 и различни видове рак
Заболявания, свързани с кравето мляко

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Кравето мляко и неговите производни продължават да са една от най-консумираните храни в света; всички свойства, ароматен вкус, както и съдържанието на витамини и минерали, които кравето мляко осигурява на тялото, са били ценени в продължение на векове, особено калцият. Въпреки това последните проучвания оспорват предполагаемите ползи от кравето мляко, защото, за разлика от това, което се е смятало, прекомерната му консумация може да влоши здравето и да предизвика различни заболявания.

Защо кравето млякото е лошо за здравето?

Много хора се питат защо кравето мляко е вредно за здравето, ако сме го консумирали в продължение на векове. За да отговорим на това, трябва да се върнем назад във времето, до 60-те години на 20 в., когато започва изкуствено модифициране на естествения прираст на кравите. Проучванията показват, че около 1800 г. кравите произвеждат около 9 л. мляко на ден. В днешно време се прилагат нови техники за изкуствен растеж на животните – например използването на антибиотици, генетична селекция, промяна в хранителния режим и употребата на хормони на растежа – всички те са направили възможно кравите да са в състояние да произвеждат до 24 л. мляко на ден. Удивително е да се види как кравите увеличават производство от 2 л. мляко до 24 или дори повече литра на ден.

Въпреки че техниките на изкуствен растеж са дали много икономически ползи за млечните и месни индустрии, истината е, че тази промяна има последици, които засягат потребителите, защото млякото се влияе от това, как са отглеждани животните, антибиотиците, хормоните, храната и т.н.

Изследвания за въздействието на кравето мляко върху здравето и как този продукт може да повлияе върху здравето на хората са провеждани в продължение на много години. Наскоро проучване от университета в Харвард разкри какво се случва вследствие на пиене на кравето мляко и съобщи, че съществува връзка между прекомерната консумация на този продукт и развитието на различни заболявания.

Мигрена

Кравето мляко може да причини мигрена.

Проучванията показват, че пациентите, които страдат от мигрена, имат осезаемо намаление на симптомите, след като спрат консумацията на краве мляко.

Запек

Непоносимостта към лактоза се свързва със запек при деца и зрели възрастни. Премахването на този продукт от диетата и увеличаването на консумация на плодове, зеленчуци и фибри е ефикасно решение на този проблем.

Рак

Кравето мляко може да доведе до рак.

Наличието на хормони и други вещества в кравето мляко е свързано с развитието на различни видове рак – на стомаха, гърдата, яйчниците, простатата, белия дроб и тестисите.

Катаракта

Проучванията показват, че хората, които консумират повече краве мляко и неговите производни, страдат по-често от катаракта в сравнение с тези, които избягват тези продукти. Този проблем е свързан с лактоза и галактоза, които засягат предимно жените.

Хронична умора

Умората е свързана с кравето мляко.

Едно проучване, проведено с деца през 1991 г. в Рочестър, Ню Йорк, показва, че пиенето на краве мляко увеличава риска от появата на хронична умора с до 44.3%.

Алергични реакции

Алергиите към белтъка на кравето мляко са определени като защитен механизъм на имунната система. Изследванията са показали, че алергичната реакция може да бъде и незабавна. С други думи, може да се случи за по-малко от 45 минути, след няколко часа или след няколко дни.

Стомашно-чревно кървене

То се дължи на алергия към белтъка на кравето мляко, която се наблюдава особено върху децата. Дори се свързва с една от най-честите причини за анемия при тях.

17 други заболявания, свързани с кравето мляко

 • Ревматоиден артрит и остеоартрит
 • Астма
 • Аутизъм
 • Язвен колит
 • Дразнимо черво
 • Диабет тип 1
 • Болки в корема
 • Болест на Крон
 • Коронарни заболявания
 • Множествена склероза
 • Фистули или анални фисури
 • Уринарна инконтиненция
 • Непоносимост към лактоза
 • Лимфоми
 • Малабсорбционен синдром
 • Нарушения на съня
 • Пептични язви

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.