5 смутита, които преборват запека

19.11.2015
Опитайте кисело мляко със смокини или ябълки и киви

Много са природните средства, които облекчават и се борят със запека. Един от най-лесните и приятни начини да се справите с този проблем е да подберете храни, които стимулират нормалното функциониране на червата. Смутито е чудесен и бърз вариант за здравословно съчетаване на много плодове и зеленчуци.

В днешната статия искаме да ви запознаем с 5 вкусни варианта. Тях можете да пиете през целия ден с цел подобряване на чревната функция и преборване на запека. Ще отбележим, че с това не се изчерпват положителните им свойства.

Смутито е по-ефективно от сока

Макар и натуралния сок (фреш), и смутито да са много полезни и да осигуряват на тялото ни ценни витамини и минерали, препоръчваме ви смутито като естествено средство за борба със запека. Защо? Защото то съдържа повече фибри, които при фреша се губят.

Това е и причината смутито да е по-засищащо. Можете да му се наслаждавате като закуска или напитка между основните хранения. То е категорично много вкусно и здравословно и ни предпазва от неумерената употреба на захар и брашно.

Вижте още: Прочистване на черния дроб с тези 4 плодови и зеленчукови смутита

Подслаждане с мед

Ако искате да подсладите смутито, оставете бялата захар на рафта, тъй като тя е токсична за вашето здраве. По-добре заложете на натурален подсладител, който притежава лаксативни свойства: акациев мед. Ако не можете да откриете точно този вид мед, можете да използвате друг вид. Алтернативен вариант е меласа, направена от плодове и зърнени храни.

смутито подсладено с мед

Кефир и сушени сливи

Кефирът е вид ферментирало кисело мляко. То притежава всички полезни свойства на обикновеното кисело мляко с някои допълнителни екстри. То се усвоява по-лесно, тъй като съдържа по-малко лактоза и стимулира развитието на добрите чревни бактерии.

Това го прави една чудесна добавка към смутито ви. Можете да си купите кефир от магазина или да си приготвите у дома с помощта на ферментирало мляко.

Сушените сливи, освен че са богати на калций и предпазват от развитието на остеопороза. Те съдържат много фибри и са познати от векове като една от най-полезните храни при запек. Ако имате възможност, накиснете ги във вода за през нощта и ги консумирайте на сутринта. Една чудесна съставка, която ще приближи смутито към съвършенството.

смутито с кефир и сушени сливи

Овесени ядки и фурми

За разлика от оризовото мляко, което може да провокира запек при някои хора, млякото от овес е богато на фибри, които стимулират функциите на червата. За това смути можете да използвате мляко, приготвено на основата на овесени ядки, или да сложите една супена лъжица овесени ядки, предварително накиснати за няколко часа.

Фурмите, подобно на други сушени плодове, съдържат много фибри и снабдяват тялото ни с много енергия. Те са отличен избор при приготовлението на сутрешно смути.

Овесът прави текстурата на смутито по-кремава, а фурмите добавят необходимата сладост.

Ябълки и киви

Ябълките са традиционна храна, която се използва за лечението на запек и диария. Тайната им се крие в кората, която съдържа повечето фибри. Ако искате да използвате кората, задължително я почистете добре. Желателно е да купувате органични ябълки, при чието отглеждане не са използвани пестициди.

За приготовлението на смути можете да използвате сурови ябълки, а също така и леко обработени – по този начин ще се прояви по-силно ароматът им.

От своя страна, кивитата са известни с положителния си ефект върху стомаха, когато се приемат на гладно.

Вижте още: 5 полезни смутита за вашата ежедневна закуска

Кисело мляко и смокини

Ако не можете да намерите кефир, киселото мляко е добра алтернатива. Макар то да не съдържа толкова много ензими, със сигурност подобрява работата на червата. По възможност открийте истинско кисело мляко, което не съдържа подсладители, захари или изкуствени оцветители и аромати.

Смокините, дали пресни или сушени, съдържат много фибри и правят смутито по-сладко на вкус.

смутито с кисело мляко и смокини

Лешници и ленено семе

В края на материала си избрахме да подчертаем положителните свойства на лешниците и лененото семе. Те съдържат много фибри и могат да бъдат добавени към всяко мляко, направено на растителна основа.

Лешниците регулират нивото на кръвната захар.

В някои диетични магазини можете да откриете лешниково мляко, което притежава прекрасен аромат и отлично се съчетава с малко какао на прах.

Лененото семе пък след накисване освобождава полезни фибри, които си заслужава да използвате оптимално за подобряване на функциите на червата. Добавете малко семена във вода и ги накиснете, преди да ги превърнете в апетитно смути.

Препоръчваме ви да използвате лешниците и лененото семе при приготовлението на смутита. Достатъчно е да добавите шепа от ядките и 1 чаена лъжица ленено семе.