10 заболявания, които причиняват бели петна по лицето

Има редица заболявания, които причиняват бели петна по лицето. В повечето случаи обаче те не са причина за безпокойство. Научете повече тук.
10 заболявания, които причиняват бели петна по лицето
Leidy Mora Molina

Прегледано и одобрено от медицинска сестра Leidy Mora Molina.

Написано от Edith Sánchez

Последна актуализация: 31 май, 2023

Въпросните бели петна по лицето са причинени от много фактори. Понякога се дължат на безобидни проблеми, като микоза или лунички. В други случаи проблемът може да е свързан с нещо по-сериозно, като дерматит или витилиго.

Следователно белите петна по лицето не са проблем, който просто трябва да оставите. Необходимо е да ги наблюдавате, да търсите други симптоми, които могат да ги придружават, и да се консултирате с дерматолог.

Ако белите петна по лицето са придружени от лющене на кожата или сърбеж, най-добре е да не отлагате консултацията със специалист. Ранното внимание е най-добрият начин за предотвратяване на по-сериозни проблеми.

Болести, които причиняват бели петна по лицето

Има няколко заболявания и състояния, които водят до такива петна по лицето. Сред най-често срещаните са следните.

1. Pityriasis Multicolor или Pityriasis Versicolor

Многоцветният питириазис е може би най-честата причина за бели петна по лицето. Въпреки че тези светли петна обикновено се намират по торса и ръцете, те не са необичайни и по лицето.

Понякога са светли на цвят, но могат да бъдат и кафяви или розови. Произходът е гъбичен и се появява по-често през лятото.

Смятаме, че може да ви е интересно да прочетете и: Шест съвета как да защитите устните си от слънцето

2. Pityriasis alba и бели петна по лицето

Това е заболяване, което първо генерира червени петна, както и сърбеж и лющене. След като червените петна изчезнат, те оставят бели следи по лицето или други части на тялото.

Тези петна имат люспи и лек синкав оттенък. Това е рядко и се среща предимно при деца.

Има редица заболявания причиняващи появата на такива петна.
Много заболявания, които причиняват такива петна по лицето, се разпространяват и показват същите симптоми в други области на тялото .

3. Гутатна хипомеланоза

Гутатна хипомеланоза е техническото наименование, дадено на добре познатите слънчеви петна. Те възникват там, където пигментът на кожата е изгубен.

Така че може да има бели петна по лицето или други части на тялото. Те са с размери от 1 до 3 милиметра и науката все още не обяснява точната причина за тях. Почти винаги се появяват при хора със светла кожа, които често се излагат на слънце.

4. Витилиго и бели петна по лицето

Витилигото е друго заболяване, което причинява такива петна по различни части на тялото. Обикновено се появява първо в най-изложените на слънце зони.

Понякога се разпространява бавно, но може и бързо. Смята се, че това е автоимунна патология с генетични корени. По-често се среща при възрастни на средна възраст.

5. Милия

При това заболяване има не само бели петна по лицето, но те имат и определен обем. Те рядко са по-големи от 2 милиметра.

Образуват се от натрупването на масло и мъртви кожни клетки, които са пълни с кератин, под повърхността на кожата. Това води до тапа, която прозира през кожата. Milia доста често се наблюдава при татуировките.

6. Мастна хиперплазия

Това разстройство съответства на атипичен растеж на мастните жлези. Те се намират в по-дълбоките слоеве на кожата и произвеждат себум, вещество, което смазва кожата.

Когато се увеличат, те оказват натиск и създават бяла, жълтеникава или безцветна подутина по повърхността на кожата. Този проблем е по-често срещан при хора над 40 години.

7. Мастни кисти и бели петна по лицето

Мастните кисти са много подобни на външен вид на подутини от мастна хиперплазия. Разликата е, че кистите се движат при натискане с пръсти, докато другите издатини остават на мястото си.

Изглеждат като малка топка вода под кожата. Когато станат твърде големи, могат да причинят болка.

Препоръчваме ви и: Анти-контуриране: Осем съвета против тъмни петна от слънцето

8. Себорейна кератоза

Себорейната кератоза също принадлежи към групата на заболяванията, които причиняват такива петна по лицето. Те растат до повече от един инч в диаметър.

Променят цвета си с времето и стават кафяви. Външният им вид е като капка восък, полепнала по кожата. Те са по-чести при хора на средна или по-напреднала възраст.

9. Ксантелазма

Характерното за това заболяване е появата на малки подутини по клепачите или около очите. Те са неправилни и понякога имат жълтеникав оттенък.

Смята се, че са резултат от високо ниво на холестерол в кръвта. Всъщност това са мастни натрупвания, които са концентрирани под повърхността на кожата.

10. Рак на кожата

Базалноклетъчният рак на кожата може да започне с образуването на перлено бяла подутина, но може да има и други цветове, като розово, червено или кафяво. Освен това понякога има бели петна по лицето или други области. Те са груби и люспести. Приличат на рани, които не заздравяват.

Грижа за кожата
Редовната проверка на лицето може да открие аномалии, които трябва незабавно да бъдат прегледани.

Възможности за лечение на бели петна по лицето

Лечението на състояния, които причиняват белите петна по лицето, зависи от вида на заболяването и степента му на тежест. Понякога е възможно да използвате продукти без рецепта, като салицилова киселина или локални ретиноиди.

Друг път е необходимо ръчно отстраняване в случай на неравности. Освен това може да са необходими специфични лекарства или по-сложни подходи с хирургия, криотерапия, имунотерапия или химиотерапия.

Каквато и да е причината, истината е, че когато се появят бели петна по лицето, най-добре е да се консултирате с лекар. Не трябва да се правят опити за лечение или решения без диагноза и професионално одобрение.

Ако белите петна по лицето се появят внезапно или се разпространят бързо, консултацията трябва да е спешна. Същото важи и ако заемат голяма площ, растат без да спират, сърбят, кървят, болят или остават дълго време, без да изчезнат.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Giacaman, A., del Pozo, L. J., Corral-Magaña, O., & Antón, E. (2017). Milia in a multicolored tattoo: dermoscopic findings. Medicina Cutánea Ibero-Latino-Americana, 45(1), 72-74.
  • Mendez Mathey, V. E. (2017). Queratosis seborreica. Revista Medica Herediana, 28(4), 266-266.
  • Mazzeo, M., Manfreda, V., Diluvio, L., Dattola, A., Bianchi, L., & Campione, E. (2019). Análisis dermatoscópico de 72 queratosis seborreicas «atípicas». Actas Dermo-Sifiliográficas, 110(5), 366-371.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.