Как да изсветлите тъмните петна по кожата си

Имате тъмни петна по кожата си от слънцето и търсите начини за изсветляването им? Днес ще ви разкажем за някои натурални средства, които ще ви помогнат да ги изсветлите. Ще си ги приготвите лесно у дома!
Как да изсветлите тъмните петна по кожата си

Написано от Raquel Lemos Rodríguez

Последна актуализация: 26 август, 2022

Колко пъти кожата ви е изгаряла от слънцето? Дори да си мислите, че така бързо ще придобиете красив слънчев загар, не е изключено вместо това да се окажете с неприятни тъмни петна и неравномерен тен. Въпреки това можете да опитате да изсветлите тъмните петна по кожата си с тези натурални средства!

Как да изсветлите тъмните петна по кожата си

Първо трябва да подчертаем необходимостта от използването на подходяща за вашия тип кожа слънцезащита. По този начин ще се предпазите от слънчево изгаряне.

Освен това ще ускори и улесни усилията ви да изсветлите тъмните петна, с които вече може да сте се сдобили.

Следните средства също могат да ви помогнат.

Ексфолирайте кожата си със захар и мед

Ексфолирането на кожата е един от най-добрите начини за изсветляването й. За целта е важно да правите това ежедневно или през ден.

Най-добрият начин за ексфолиране е с помощта на тези две достъпни съставки: захар и мед.

  • Използването на мед за ексфолиране е важно, тъй като той овлажнява, тонизира и успокоява кожата.
  • Захарта (бяла или кафява) е основната съставка при приготвянето на ексфолиращия скраб. Захарните кристалчета физически ще ексфолират кожата ви.
  • Ако получената смес от захар и мед е прекалено гъста, добавете малко вода, за да я разредите.

Препоръчваме ви да прочетете и:5 маски за лице с кафе за по-стегната кожа

Ексфолирайте се с мед и захар против тъмни петна по кожата.

Захарта и медът са две съставки, улесняващи премахването на мъртвите кожни клетки.

Лимонов тоник

Лимонът винаги е бил сред най-използваните продукти за изсветляване на кожата. Затова може да ви помогне за справяне с петната, появили след продължително стоене под слънчевите лъчи.

Трябва да запомните, че не трябва да излизате навън и да се показвате на слънце след използването на този лимонов тоник, тъй като така ще повишите риска от слънчево изгаряне и появата на още тъмни петна.

  • Най-подходящото време за нанасяне на тоника е вечер.
  • Просто изцедете сока на един лимон и прибавете малко вода.

Хидратация с алое вера

След като сте ексфолирали кожата си с мед и захар и сте нанесли лимоновия тоник, трябва просто да овлажните кожата си.

За да може кожата ви да се възстановява правилно е важно да я овлажните с най-подходящите за целта продукти. Един от най-използваните натурални овлажнители е алое вера.

Растението алое вера трябва да присъства във всеки дом. То е изключително полезно при всякакви видове изгаряния.

  • За да го използвате просто отрежете един лист от растението, разрежете го и нанесете гела директно върху засегнатото място. Той ще облекчи веднага кожата и ще я хидратира.
  • След като сте се ексфолирали, нанесете гела от алое вера за изсветляване на тъмните пета по кожата възможно най-бързо. За постигането на най-добри резултати трябва да бъдете постоянни и търпеливи.

Позволете на гела да поеме и да подейства през нощта. Нанасянето на алое вера през деня може да бъде трудно, тъй като може да не проникне правилно в кожата.

Алое вера е прекрасно средство за хидратиране.

Алое вера спомага възстановяването на кожата, овлажнява я и я успокоява. Използвайте растението редовно за по-бързо възстановяване от слънчевите лъчи.

Как да се предпазите от появата на тъмни петна по кожата си

Въпреки препоръчаните натурални средства, добре е да запомните, че не трябва да се излагате дълго на слънце. Понякога нанасянето на слънцезащитен продукт не е достатъчно. Опитайте се да ограничите стоенето под слънчевите лъчи и не прекалявайте.

Най-добре е да не се излагате директно на слънце или да носите защитни дрехи.

Запитайте се: Нанасяте ли достатъчно често слънцезащитата си? А дали използвате подходящата за вашия тип кожа?

Не забравяйте и за другите неща, които ви предпазват от слънцето. Носете слънчеви очила, шапка, използвайте шал, за да покриете раменете си и т.н. Тези аксесоари ще ви предпазят от изгаряне на кожата и появата на тъмни петна.

Слънчевото изгаряне не само предизвиква тъмни петна, но и повишава риска от развитие на рак на кожата. Затова защитата срещу слънцето е много важна. Тъй като в наши дни има много варианти за целта, защо да не се възползвате от тях?

А превенцията е най-доброто лекарство!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Castañeda Gameros, Paola, & Eljure Téllez, Juliana. (2016). El cáncer de piel, un problema actual. Revista de la Facultad de Medicina (México)59(2), 6-14. Recuperado en 28 de junio de 2019, de http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0026-17422016000200006&lng=es&tlng=es.
  • Rodríguez Domínguez, Ileana, Santana Gutiérrez, Odalis, Recio López, Orlando, & Fuentes Naranjo, Marilín. (2006). Beneficios del Aloe Vera l. (sábila) en las afecciones de la piel. Revista Cubana de Enfermería22(3) Recuperado en 28 de junio de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03192006000300004&lng=es&tlng=es.
  • Suárez, S., & Jazmín, D. (2015). Plan para elaboración y comercialización de una crema corporal aclaradora, que contenga dióxido de titanio y extracto de limón, para mujeres que presenten hiperpigmentación, en la ciudad de Guayaquil (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad de Ciencias Químicas).

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.